Yleisesti ajatellaan kustantajien ja kirjailijoiden haluavan heidän e-kirjojensa olevan kopiosuojattuja (DRM), jotta ne eivät leviäisi viruksen vauhdilla internetissä ilman korvausta. Kaksi kustantajaa, teknologian tietokirjoja julkaiseva O’Reilly ja science fictionia julkaiseva Tor Books, kertovat kuitenkin kaupan käyvän yhtä hyvin tai jopa paremmin ilman sähköisten kirjojen kopiosuojausta.
O’Reilly aloitti kokeilunsa jättää julkaisemistaan e-tietokirjoista kopiosuojauksen pois vuonna 2008. Puolitoista vuotta myöhemmin yhtiö raportoi myynnin kasvaneen 104%. Myynnin tuplaantumisen kunnian saa kopiosuojauksen poisjättäminen, mutta toinen vähintään yhtä vahva tekijä on Yhdysvaltojen e-kirjamarkkinoiden kovin kasvuvaihe, joka ajoittuu samoihin aikoihin.
O’Reillyn myymät e-kirjat ovat edelleen kopiosuojaamattomia. Niitä voi ostaa ladattavina versioina tai verkossa luettavina.
Tor Books puolestaan päätti vuonna 2012 jättää kopiosuojauksen pois ja katsoa mitä vuoden aikana julkaistuille sci-fi- ja sarjakuvakirjoille tapahtuu. Yhtiö kertoi kokeilunsa tuloksista huhtikuussa 2013 hyvin niukasti: ”Emme ole havainneet merkittävää piratismin kasvua minkään kirjamme suhteen”.
Myynnin muutoksesta Tor Books ei puhu mitään, mutta koska yhtiö jatkaa kopiosuojaamattomuuden strategiaa, voimme olettaa myynnin vähintään pysyneen ennallaan.
Mistä kirjojen kopiosuojauksessa on kyse?
Kopiosuojuksen tekninen käsite on Digital Rights Management (DRM, digitaalisten oikeuksien hallinta). Valmis e-kirja, esimerkiksi EPUB- tai PDF-tiedosto, pakataan uuteen tiedostoon, joka lukitaan. Lukitun tiedoston voi avata vain omalla tunnuksella.
Suomessa on yleisesti käytössä Adobe DRM, joka on yhdysvaltalaisen Adobe-yhtiön kehittämä lukitusmekanismi. Tästä syystä e-kirjan ostaja joutuu yleensä perustamaan tilin Adobe-yhtiön palveluun kopiosuojauksen avausta varten. Tämä siis sen lisäksi, että kirjan ostaja tavallisesti joutuu perustamaan tilin myös verkkokauppaan.
Mikäli olet asioinut Apple iBookstore- tai Amazon Kindle –kaupassa, et ole huomannut kopiosuojauksen olemassaoloa lainkaan. Siellä taustalla se kuitenkin on. Käyttäjän kannalta hienosti toteutettu kopiosuojaus johtuu siitä, että yhtiöt käyttävät omia DRM-teknologioitaan, jolloin ne voivat pitää sen pois käyttäjän näkyvistä.
Suomessa ainakin Elibris ja Elisa Kirja tarjoavat myös kopiosuojaamattomia kirjoja, mikäli kustantajat ovat sen sallineet.
Elisa Kirja on aloittanut vuoden 2013 alussa myös vesileimattujen e-kirjojen jakelun, mikäli kustantaja on siihen antanut luvan. Vesileimattu kirja ei ole kopiosuojattu, mutta kirjan sisälle on selkeästi merkitty kuka kirjan kaupasta alun perin on ladannut.