Venäjällä kirjoja lukevat kansalaiset ovat ottaneet e-kirjat omakseen: 70% kertoo lukeneensa e-kirjan. Yleisin lukulaite on tietokone, mutta kovin kauas suosiossa eivät jää lukulaitteet, älypuhelimet eivätkä tabletit. Samaan aikaan painettujen kirjojen myynti on jyrkässä laskussa: vuodesta 2011 vuoteen 2012 myynti laski 12% ja vuodesta 2000 tähän vuoteen 33%.
Venäjällä havaittu trendi on melkoisen yleismaailmallinen: painettujen kirjojen myynti laskee tai pysyy samana e-kirjojen myynnin kasvaessa. Venäjän online-kustantajien yhdistyksen mukaan e-kirjojen myynti vuonna 2012 oli noin 8 miljoonaa dollaria. Sillä lohkesi yhden prosentin osuus maan koko kirjamarkkinoista.
Jos 70% lukemista harrastavista on lukenut e-kirjan, mutta sähköisten teosten myynti on vain 1% kaikkien kirjojen myynnistä, niin minkälainen yhtälö tämä oikein on? Yhtälön puuttuva muuttuja onkin piratismi:
– 92% e-kirjan lukeneista latasi sen ilmaiseksi verkosta.
– 36% kopioi e-kirjan kaverilta.
– 15% osti sähköisiä sisältöjä.
Ilmaisen e-kirjan lataaminen voi tarkoittaa aivan tarkoituksella ilmaiseksi jakeluun laitetun teoksen kopioimista, mutta venäläiset asiantuntijat pitävät nimenomaan piratismia vakavana ongelmana.
Venäläisen kustantajan Eksmon edustaja arvioi jopa 95% e-kirjoista olevan piraattikopioita. Kustannusalaa seuraava analyytikko Andrei Yurchenko puolestaan pitää suurimpana syynä hurjaan piratismiin laillisen valikoiman heikkoutta: ”… laillisten vaihtoehtojen puuttuminen ja niiden kilpailukyky käyttöehtojen, tuotevalikoiman ja hintojen suhteen. Kun hyviä vaihtoehtoja on tarjolla, piratismiongelman pitäisi helpottua.”
Venäjän e-kirjamarkkinoista raportoi Publishingperspectives.