Pitkä copyright-suoja estää kirjojen saatavuuden

Copyright-lainsäädäntö pyrkii turvaamaan kirjojen, musiikin, elokuvien ja yleensäkin luovien teosten tekijöiden oikeuksia. Vaikka periaate yleensä ymmärretäänkin, copyrightin laajuudesta ja kestosta ollaan montaa mieltä. Paul J. Heald Illinoisin yliopistosta on tutkimuksessaan havainnut etenkin kirjojen pitkän copyright-suoja-ajan estävän teosten saatavuuden.

Paul J. Heald, copyright
Amazon-verkkokaupan 2317 satunnaisen kirjan lukumääräinen jakauma vuosikymmenittäin (kertoma- ja tietokirjallisuus yhteensä).

Lähtöaineistona tutkija käytti maailman suurimman kirjakaupan Amazon.comin painettujen ja sähköisten kirjojen valikoimaa, josta hän tietokoneohjelman avulla poimi satunnaisesti 2317 teosta. Näistä teoksista hän selvitti ensimmäisen painoksen julkaisuvuoden.

Tutkijan laskelman mukaan eniten kirjavalikoimaa on saatavilla niistä teoksista, joiden copyright suoja on juuri päättynyt, ja jotka ovat siirtyneet Public Domainiin. Tästä syystä eniten kirjoja on tarjolla 1910-luvulta ja sitä edeltäneiltä vuosikymmeniltä. Myös äskettäin (2000-luvulla) ilmestyneitä kirjoja on hyvin tarjolla.

Uutuuskirjojen ja Public Domainiin siirtyneiden kirjojen väliin jää noin 70-90 vuoden kuiva kausi, jolta teoksia on niukasti saatavilla. Yhdysvalloissa copyright-suoja-ajan kestoa on muutettu useaan kertaan, mutta ajanjakso vastaa tarkkaan copyrightin voimassaoloaikaa.

Paul J. Heald, copyright
Amazon-verkkokaupan 2317 satunnaisen kirjan lukumääräinen jakauma vuosikymmenittäin: kaunokirjallisuus sininen palkki ja tietokirjallisuus punainen palkki.

Tilanne on erityisen ikävä tietokirjojen suhteen. Valtaosa tietokirjavalikoimasta on peräisin 1910-luvulta tai sitä aikaisemmilta vuosilta, kun taas 1930-1990 –lukujen väliseltä ajalta on erittäin heikko valikoima. Tietokirjat ovat siis vanhoinakin haluttua luettavaa – jopa sadan vuoden takaa, mutta arvokasta tietoa ei 1900-luvulta ole helposti saatavilla sen jälkeen kun uutuuskirja on hävinnyt hyllyistä.

Toivotaan, että e-kirjat tulevaisuudessa kohentavat saatavuusongelmaa. Niiden painos ei tiettävästi lopu, vaan kirja pysyy tarjolla verkkokaupoissa mikäli oikeuksien omistajat ja kauppiaat vain niin haluavat.

Tutkimuspaperi Paul J. Heald: How Copyright Makes Books and Music Disappear (and How Secondary Liability Rules Help Resurrect Old Songs) löytyy täältä.