”Ennen kosketusnäyttöjen aikaa tärkein kirjallisuuden muoto oli esine nimeltään kirja”

Moni on jo nähnyt hauskoja videoita pikkulapsista, jotka saatuaan kirjan tai lehden käsiinsä yrittävät käyttää sitä kuten tablet-laitteen kosketusnäyttöä. Miten tabletien ja älypuhelinten aikakaudella kasvaneet sukupolvet osaavat enää käyttää sisältötuotteita, jotka ovat fyysisiä esineitä? Tätä varten Hilary Commer ohjasi videon, jossa neuvotaan miten paperikirjaa käytetään.

Videon ohjeet paperikirjan lukemiseen:
Vaihe 1: Etsi kirja. Valitse kirja aina vain sen kannen perusteella.
Vaihe 2: Valitse sopiva paikka lukea.
Vaihe 3: Avaa kirja. Kosketusnäyttöön tottunut lukija voi joutua tässä vaiheessa vaikeuksiin, joten videon ohjeet tulevat tarpeeseen: tartu kirjan reunasta kiinni ja nosta.
Vaihe 4: Seuraa tekstiä.
Vaihe 5: Käännä sivua. Tässä on jälleen paha paikka kosketusnäyttöön tottuneelle ihmiselle, mutta kirja toimii johdonmukaisesti: tartu reunaan ja nosta.
Vaihe 6: Käytä mielikuvitustasi. Kirjassa voi olla pitkiä jaksoja pelkkää tekstiä ilman kuvia, jolloin sitä voi kuvittaa omassa mielessään.
Vaihe 7: Opi.
Vaihe 8: Huolehdi kirjastasi hyvin.
Vaihe 9: Tunteet kuuluvat asiaan.
Vaihe 10: Varaa aikaa.

Hilary Commer loikkasi opasvideollaan pari vuosikymmentä tulevaisuuteen, kun taas Norjalainen TV-yhtiö NRK palasi oppaassaan painetun kirjan syntyaikoihin ja keskiaikaiseen luostariin. NRK:n videolla näemme miten kirja-helpdesk opastaa asiakasta käyttämään uutta vimpainta: kirjaa.