Norjan kansalliskirjasto digitoi 250 000 ennen vuotta 2000 julkaistua kirjaa kansalaisille luettaviksi

Vanhojen kirjojen muuntaminen paperimuodosta sähköiseksi teokseksi, jota voi lukea tabletilla ja muilla tietotekniikan ihmeillä, on paljon resursseja ja aikaa vaativaa työtä. Norjan kansalliskirjasto Nasjonalbiblioteket on jo pitkällä projektissaan, jossa se aikoo siirtää 250 000 kappaletta ennen vuotta 2000 Norjassa julkaistua kirjaa palvelimilleen, ja tarjota kaikki kirjat norjalaisille ilmaiseksi luettavaksi.

Bokhyllan, Norja, valtion kustantamia e-kirjoja painetuista kirjoista

Norjan kansalliskirjaston uusi ilmainen sähköinen kirjasto on saanut nimen Bokhyllan. 135 000 Norjassa julkaistua kirjaa on jo skannattu ja muutettu tekstimuotoon. Vuoteen 2017 mennessä on tarkoitus olla 250 000 kirjaa tarjolla. Kirjat tulevat vain norjalaisten käyttöön, joten vaikka norjaa osaisikin, ei Bokhyllan kirjoja pääsee tekijänoikeussopimuksista johtuen pääsee lukemaan.

Ennen vuotta 2000 Norjassa julkaistut kirjat ovat tekijänoikeuslakien suojaamia teoksia. Miten on mahdollista, että monimutkaisten tekijänoikeuksien suojaamat sekä norjalaiset että ulkomaiset kirjat saadaan julkaista ilmaiseksi verkossa?

Ratkaisun takana on Norjan tekijänoikeusjärjestö Kopinor (Suomen Kopiostoa vastaava organisaatio), joka on neuvotellut oikeuksien omistajien edustajana sopimuksen Norjan kansalliskirjaston kanssa. Sopimuksessa liikkuu rahaa tekijöiden suuntaan. The Telegraphin mukaan jokainen verkkopalvelussa julkaistu kirjan sivu maksaa kansalliskirjastolle 0.36 kruunua.

Tähän mennessä oikeuksien omistajat ovat pyytäneet poistamaan 3500 skannattua kirjaa palvelusta, joten kustantajat ja kirjailijat eivät vaikuta kovin järkyttyneiltä siitä, että heidän teoksiaan on uudelleenjulkaistu. Kirjoja ei voi ladata omalle tietokoneelle tai tabletille, vaan ne on luettava verkkoyhteyden yli.