Tällainen on Internet vuonna 2025

Internet on jo mullistanut maailmaa: esimerkiksi maailmanlaajuinen tiedonvälitys, sosiaalinen media, koulutus ja vakoilu ovat kehittyneet tietoverkon ansiosta uudelle tasolle. Miltä internet näyttää tulevaisuudessa? Sitä pohtivat 2600 maailman johtavaa teknologia-asiantuntijaa ja tutkijaa. Tässä vastaus.

internet 2025

Pew Research Center ja Elon yliopisto järjestivät yhdessä laajan asiatuntijakartoituksen internetin tulevaisuudesta World-Wide-Webin 25 vuotissyntymäpäivän kunniaksi. Tim Berners Leen kehittämä www-konsepti esiteltiin ensi kerran 12.3.1989. Hänen esimiehensä eivät silloin ajatuksesta innostuneet, mutta Berners Lee sai muutaman kollegan mukaan kehittämään konseptin prototyypin. Kun he pääsivät aikanaan esittelemään protoa, ymmärrys ja innostus lisääntyivät ja loppu onkin historiaa.

2600 asiantuntijan aineistossa oli sekä positiivisia että uhkaavia kehitysnäkymiä internetin tulevaisuudelle. Yhteistä niille on se, että verkon vaikutus tulee huomattavasti voimistumaan kaikessa elämässä kaikkialla. Pew Researchin kokoama loppuraportti löytyy täältä, mutta tässä raportin 15 pääkohtaa.

1. Informaation jakaminen internetin välityksellä tulee liittymään niin saumattomasti arkielämään, että siitä tulee sähkön kaltaisesti siirtyvä ja usein koneiden näkymättömästi hoitama asia.

2. Internetin leviäminen kehittää maailmanlaajuista tietoliikennettä, joka kohentaa maapallon eri osien suhteita ja vähentää tietämättömyyttä.

3. Esineide internet (The Internet of Things), keinoäly ja massadata (Big Data) saa ihmiset laajemmin tietoisiksi maailmasta ja heidän omasta käytöksestään.

4. Laajennettu todellisuus (Augmented Reality) ja vaatteiden tavoin käytettävät laitteet tulevat arkielämässämme valvomaan ja ohjaamaan meitä varsinkin terveyteen liittyvissä asioissa.

5. Poliittinen toiminta lisääntyy johtaen rauhanomaisiin muutoksiin ja arabikevään kaltaisiin kansannousuihin.

6. Rajattoman verkon (Ubernet) leviäminen vähentää nykyisten maarajojen merkitystä. Uusia yhteisiä kiinnostuksen kohteita omaavia ”kansakuntia” voi syntyä ja toimia nykyisten kansallisvaltioiden ulottumattomissa.

7. Internet tulee koostumaan useasta erilaisesta verkosta, joihin voi olla erilaiset pääsyvaatimukset.

8. Internet aiheuttaa vallankumouksen koulutuksessa, joka voidaan hoitaa sijoittamalla enemmän rahaa uusiin koulutusmahdollisuuksin ja vähemmän rahaa kiinteistöihin ja opettajiin.

9. Vaarallisia kuiluja hyvinvoivien ja kyydistä pudonneiden välille voi syntyä. Se voi aiheuttaa tyytymättömyyttä ja väkivaltaa.

10. Väärinkäytökset lisääntyvät, sillä ihminen ei muutu. Laiskuus, kiusaaminen, vainoaminen, typeryys, pornografia ja rikollisuus lisääntyvät. Ne, jotka niin haluavat voivat tehdä toisten ihmisten elämän erittäin vaikeaksi.

11. Näiden muutosten paineessa hallitukset ja suuryritykset yrittävät säilyttää valtansa – ajoittain onnistuen – ylläpitämällä turvallisuutta ja kulttuurin perusarvoja.

12. Ihmiset jatkavat – joskus vastahakoisesti – yksityisyydestään luopumista mukavuuden ja välittömän hyödyn vuoksi. Yksityisyys tulee olemaan vain rikkaiden etuoikeus.

13. Ihmiset ja nykyiset organisaatiot eivät kenties kykene riittävän nopeasti vastaamaan monimutkaisten verkkojen haasteisiin.

14. Suuri osa ihmiskunnasta ei vielä havaitse miten syviä muutoksia tietoverkot aiheuttavat. Verkot tulevat aiheuttamaan vielä suurempia muutoksia tulevaisuudessa.

15. Ennakkonäkemys ja tarkat ennustukset ovat tärkeitä: ”paras tapa ennustaa tulevaisuus on keksiä se”.