EU selventää säädöksiä: digitaalisten tuotteiden kopiointi piraattisivuilta omaan käyttöön on laitonta

Lähes kaikkien EU-maiden lainsäädännössä varastetun tavaran hankkiminen omaan käyttöön on kiellettyä, mutta Hollannissa digitaalisten tuotteiden kopiointi piraattipalveluista on tähän asti ollut sallittua. Nyt EU:n tuomioistuin Luxemburgissa on antanut selkeän päätöksen, jonka mukaan jäsenmaiden on kiellettävä kansalaisiltaan digitaalisten tuotteiden lataaminen laittomista lähteistä.

nörtti pc:llä

Hollannissa piraattisivuilta lataaminen henkilökohtaiseen käyttöön on ollut sallittua, sillä siellä on ajateltu tallennusvälineille asetetun hyvitysmaksun kattavan sekä ostetun aineiston että piraattiaineiston kopioinnin henkilökohtaista käyttöä varten.

EU:n tuomioistuin toteaa päätöksessään 10.4.2014: “…kansallista lainsäädäntöä, joka ei tee eroa laillisten lähteiden ja väärennettyjen tai piraattilähteiden välillä ei voida sallia. Laittomista lähteistä tehdyn yksityiseen käyttöön tarkoitetun kopioinnin hyväksyminen rohkaisee piraattituotteiden levitystä, joka puolestaan vähentää tekijänoikeuksilla suojattujen tuotteiden myyntiä…”.

Koska asia liittyy Hollannissa kerättyihin hyvitysmaksuihin, tuomioistuin painottaa sitä päätöksessään erikseen: “Kaikkia käyttäjiä on epäsuorasti rangaistu [hyvitysmaksuilla], koska he ovat joutuneet osallistumaan laittomista lähteistä kopioidun aineiston korvaamiseksi kerättyihin maksuihin. Käyttäjät ovat joutuneet kantamaan ylimääräisen, huomattavan kustannuksen voidakseen tehdä omaan käyttöön kopioita [laillisesti hankitusta aineistosta].

EU:n päätös on ajankohtainen myös Suomessa. Vielä käsittelyssä oleva Järkeä tekijänoikeuslakiin –kansalaisaloite pyrkii saamaan laittomista lähteistä kopioinnin lailliseksi. Tämän mahdollisuuden on EU nyt selväsanaisesti kumonnut.

Hollanti ei asiassa aikaillut, vaan tuomioistuimen päätöksen mukainen käytäntö tuli maassa voimaan välittömästi. Techdirt uutisoi asiasta.


Facebooktwitterredditpinterestmail
Categories Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image