Kirjallisuus on maailmanlaajuisesti vielä vakaata liiketoimintaa

Meneillään oleva median digitalisoituminen synnyttää uutta liiketoimintaa ja näivettää menneeseen maailmaan liiaksi kiinnittyneitä yrityksiä. Sanomalehdistö on juuri nyt tämän voimakkaan murroksen keskipisteessä. Samojen lainalaisuuksien luulisi koskevan myös kirja-alaa, mutta maailmanlaajuisesti tarkasteltuna kirjallisuus on vielä yllättävän vakaata liiketoimintaa.

Wischenbart: suurten kustantajien liikevaihdon kehitys

Konsulttiyhtiö Wischenbart on julkaissut koko maailman kustannusalaa mittaavan raportin, jossa katsotaan alan kehitystä vuodesta 2008 lähtien. Yllä olevan kaavion ylin violetti viiva näyttää maailman 50 suurimman kirjakustantajan yhteenlasketun liikevaihdon kehityksen. Pankkikriisi puraisi jonkin verran alan rahavirtaa, mutta melkoisen vakaata meno on sen jälkeen ollut.

Kirja-alan sisällä sen sijaan tapahtuu. Maailman mittakaavassa etenkin oppikirjallisuus (Education) on vahvistanut asemaansa kustantajien tulonlähteenä suhteessa yleiseen kirjallisuuteen (Trade) ja tiede-teknologia-lääketiedekirjallisuuteen (STM).

Wischenbart: suurten kustantajien liikevaihdon kehitys

Raportin mukaan maailman kaksi suurinta kustantajaa ovat Pearson ja Reed Elsevier, kumpikin oppikirjoihin ja tieteeseen keskittyneitä yhtiöitä. Pearsonin liikevaihto vuonna 2013 oli 5,6 miljardia euroa.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *