Kirjastojen kansainvälinen kattojärjestö IFLA (The International Federation of Library Associations and Institutions) pitää maailman kirjastojen kongressia Lyonissa Ranskassa, jossa järjestön presidentti Sinikka Sipilä on ottanut kantaa tekijänoikeuksiin. Hän kertoi tekijänoikeuksien olevan este kirjastojen ja arkistojen työlle ja ajavansa tekijänoikeussäädösten reformia.
Sinikka Sipilä. Kuva: ActuaLitté, CC BY 2.0.
Kirjastojen kattojärjestö IFLA aikoo syyskuussa 2014 ottaa tekijänoikeuksien reformin esiin myös WIPOn (World Intellectual Property Organization) maailmanlaajuisen tekijäinoikeusorganisaation kokuksessa. Sipilä kertoi Lyonissa elokuun 21.8.2014: ”Jatkamme hallitusten ja WIPOn lobbaamista tämän asian vuoksi. Mikäli haluamme jatkaa kirjastojen ja arkistojen työtä, ei ole muuta tapaa saada sitä aikaiseksi. Tekijänoikeuksien on uudistuttava.”
Kirjastojen muuttuminen sähköisten teosten ja niistä koostuvien kokoelmien hallinnoijiksi on toinen ajankohtainen kirjastojen kehitystä vaivaava asia. Sipilä: ”Kirjastot ja IFLA tarvitsevat kattavan ja yhtenäisen kokoelmien hallinnan mallin. Tämän eteen teemme työtä, koska nykyiset mallit ovat liian rajoittavia, ja meidän on keskusteltava sen mahdollisesta kehittämisestä.”
Actualitte oli paikalla Lyonissa raportoimassa kirjastojen World Congress -kokouksesta.
IFLAn tekijänoikeuksia koskevien vaatimusten pääkohdat ovat tiivistettynä:
1. Avointa, kansainvälistä huippututkimusta on edistettävä. Esimerkiksi open access –lisensointi on tärkeässä asemassa tutkimustiedon jakamisessa.
2. Tulevien tutkijoiden pääsy sähköiseen perintöömme on varmistettava. 70% tutkimustiedosta on lukittu kaupallisten tai muiden rajoitusten taakse.
3. Euroopan kulttuuriperintö tulee olla maailmanlaajuisesti saatavilla. Euroopan kirjastojen ja arkistojen tulisi avata kokoelmansa verkkoon.
4. Tekijänoikeuksien maakohtaiset rajoitukset ovat turhauttavia. Vähintään EU:n alueella asia olisi korjattavissa.
5. Kansainvälinen tekijänoikeusmalli ei toimi. Kirjastot, arkistot ja tutkimuslaitokset eivät pääse tietoon käsiksi, varsinkaan jos välissä on maiden rajoja.