Adobe Digital Editions 4.0 on Windows- ja Mac-tietokoneilla toimiva e-kirjojen lukusovellus. Ilmaisena ja monen suosittelemana ohjelmana se on suosittu väline lukea e-kirja esimerkiksi kannettavalla PC:llä. Sovelluksen versio 4.0 ilmestyi syyskuussa 2014. Nyt on paljastunut, että ohjelma kerää laajasti yksityiskohtaista tietoa käyttäjistään.
E-kirjojen lukulaitteet, samoin kuin tableteihin ja muihin laitteisiin asennettavat lukusovellukset ovat käteviä käyttää, sillä ne muistavat viimeksi luetun kohdan kirjasta, löytävät muistiinpanot, ja jotkut sovellukset osaavat jopa suositella lukumieltymysten mukaista uutta luettavaa. Moni lukuohjelma osaa myös synkronoida kirjat ja käyttäjän tiedot kaikille hänen käyttämilleen laitteille, kuten puhelimeen, tabletiin ja PC:lle.
Tällaisia toimintoja varten lukuohjelmat tallentavat joko laitteelle tai yrityksen palvelimille käyttäjistä jonkin verran tietoa, jotta lukuohjelmat pystyvät toimimaan käyttäjäystävällisesti.
Ohjelmistoyhtiö Adobe on vienyt käyttäjien tiedon keräämisen kuitenkin astetta pidemmälle, sillä yhtiön lukusovellus Digital Editions 4.0 lähettää yhtiön palvelimille käyttäjistään hyvin yksityiskohtaista tietoa. Automaattisen tiedonkeruun paljasti e-kirjabloggari Nate Hoffelder 6.10.2014. Verkkoliikennettä tutkimalla Hoffelder sai selville Digital Editions 4.0 –ohjelman lähettävän Adobe-yhtiölle seuraava tietoa:
– Mitä kirjoja käyttäjä on avannut.
– Mitä sivuja mistäkin kirjasta käyttäjä on avannut.
– Missä järjestyksessä sivut on avattu.
– Kirjan tiedot, kuten nimi, kirjailija, ISBN ja muu niin sanottu kirjan metadata, joka ei käyttäjille yleensä näy.
– Kaikki tiedot lähetetään tekstinä internetin välityksellä ilman mitään salausta.
Adobe Digital Editions –ohjelman aiemmat versiot eivät testien mukaan kerää yhtä yksityiskohtaista tietoa käyttäjistään kuin versio 4.0.
Koska sama yhtiö – Adobe – sattuu olemaan myös e-kirjojen kopiosuojausteknologian toimittaja monille kirjakaupoille, kuten Kobo, Elisa, Ellibs ja Google Play (Amazonilla ja Applella on omat kopiosuojausmenetelmänsä), e-kirjojen lukuohjelman täytyykin olla yhteydessä palvelimeen, jossa tarkistetaan käyttäjän lukuoikeus kirjaan.
Adobe Digital Editions 4.0 lähettää yhtiön palvelimille kuitenkin tiedot kaikista e-kirjoista mitä sovelluksella luetaan. Siis jos luet kirjoja, joissa ei ole yhtiön kopiosuojausta, kuten public domain –teoksia, vesileimattuja kirjoja, tai kopiosuojaamattomia kirjoja, Adobe kerää tiedot myös niistä.
Päivä paljastuksen jälkeen Adobe myönsi keräävänsä tietoja lisenssiehtojen mukaisesti, mutta vain lukuoikeuden tarkistamista varten. Adoben mukaan kerättävät tiedot ovat:
User ID: Käyttäjän Adobe-tunnus.
Device ID: Laitteen yksilöivä tunnus.
Certified App ID: Lukusovelluksen tunnus. Adobe lisensoi kopiosuojausta muillekin ohjelmistokehittäjille, jolloin jokaisella lukusovelluksella on yksilöivä tunnus.
Device IP: Laitteen sijainti. Laitteen sijainti päätellään sen IP-verkko-osoitteen perusteella, joka esimerkiksi Suomessa määrittää suunnilleen kunnan tarkkuudella sijainnin.
Duration for Which the Book was Read: Kauanko kirjaa on luettu. Tämä mahdollistaa esimerkiksi kirjojen lainaamisen kirjastoista.
Percentage of the Book Read: Kuinka pitkälle kirjaa on luettu prosentteina koko sisällöstä.
Date of Purchase/Download: Kirjan osto- ja latauspäivä.
Distributor ID: Kirjan myyneen kaupan tunnus.
Metadata of the Book: Kirjan metadata.
Mikäli näin laaja tiedonkeruu tuntuu epämiellyttävältä tai tietoturvan kannalta vaaralliselta kannattaa tietokoneelle asentaa lukemista varten esimerkiksi Bluefire Reader –lukuohjelma. Ohjelma on ilmainen, saatavilla monille laitteille, eikä Nate Hoffelderin testien mukaan kerää käyttäjistään ylimääräistä tietoa.
Amazonia, Applea, tai kuukausimaksullisia kirjapalveluja, kuten Scribd tämä tiedonkeruupaljastus ei siis koske. Näillä yhtiöillä on kuitenkin omat tapansa kerätä lukijoistaan tietoa, sillä niiden järjestelmät ovat suunniteltuja toimimaan erittäin sujuvasti käyttäjän kannalta, ja niitä voi käyttää ainoastaan yhtiöiden omilla lukusovelluksilla.