Suuret maailmanlaajuiset kirjakaupat, kuten Amazon Kindle Store, Apple iBooks ja Google Play Books ovat paljastaneet hyvin niukasti lukuja e-kirjojen myyntimääristä. Äskettäin kuitenkin Apple iBooks –järjestelmästä vastaava johtaja Keith Moerer paljasti muutaman merkittävän yksityiskohdan tammikuun 2015 Digital Book World –tapahtumassa.
Johtaja Moerer kertoi kolme asiaa, jotka kertovat e-kirjamarkkinoiden kehityssuunnista.
1. Vuoden 2014 syyskuusta lähtien Apple iBooks –kirjakauppa on saanut miljoona uutta asiakasta joka viikko. Tämä tarkoittaa kuluneen neljän kuukauden aikana siis noin 16 miljoonaa uutta e-kirjojen lukijaa pelkästään Applen laitteilla.
Applen mukaan tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että iPad ja iPhone –laitteiden ohjelmisto iOS 8 sisältää iBooks-sovelluksen valmiina, eikä sitä tarvitse enää asentaa itse. Jos ostaa uuden Apple-laitteen tai päivittää vanhan laitteensa uuteen iOS 8 –ohjelmistoversioon, kirjojen lukuohjelma ja kirjakauppa on siellä automaattisesti mukana.
iBooks-sovelluksen voi asentaa myös Mac-tietokoneelle lataamalla sen ilmaiseksi App Store –kaupasta.
2. Lukuja mainitsematta Moerer kertoi nopeasti kasvavista e-kirjojen latausmääristä uusiin isolla näytöllä varustettuihin iPhone 6 ja iPhone 6 Plus –puhelimiin. Näytön koko iPhone 6 Plus –mallissa on 5,5 tuumaa, eli lähes samaa kokoluokkaa tyypillisen mustavalkonäytöllä varustetun lukulaitteen kanssa.
3. Tietokirjat ja lastenkirjat ovat iBooks-kaupassa myyneet heikommin verrattaessa niiden myynnin suhdetta paperikirjoihin perinteisessä kirjakaupassa. Applen johtaja on nyt kuitenkin nähnyt kehityksen suunnan: ”alkaen muistelmakirjoista ja elämäkerroista, etenkin sellaisista, joilla on siteitä popkulttuuriin … kehitys on ollut hidasta, mutta nyt näkyvissä on todellista liikettä.”
”Jos otan iTunes-musiikkikaupan esimerkiksi, niin jazzin ja klassisen musiikin ystävät siirtyivät kaikista hitaimmin fyysisistä tallenteista digitaaliseen musiikkiin … näyttää siltä, että samanlainen kehitys käydään läpi lastenkirjoissa.”
Kaikista suurista maailmanlaajuisista kirjakaupoista, kuten Amazon Kindle Store, Apple iBooks ja Google Play saa myös suomenkielisiä kirjoja.