Hauska infografiikka Kirjoitusprosessin ajankäyttö (Time Breakdown of the Writing Process) sai minut ajattelemaan ajankäyttöä kokonaisen kirjan työstämisen suhteen. Itselläni on aina ollut aavistus siitä, että vain murto-osa kirjan tekemiseen kuluvasta ajasta on varsinaista kirjoittamista. Olisi hyödyllistä tietää ajankäytön jakautuminen, jotta työtä voisi kehittää. Tässä pari hihasta vedettyä arviota kirjailijan ajankäytöstä.
Indiereader-sivustolla on arvioitu kirjoittamiseen käytetyn ajan jakautuvan seuraavasti (eniten aikaa vievästä vähiten aikaa vievään):
– Passiivinen tietokoneen näytön tuijottaminen tai sille huutaminen.
– Sopivien paikkojen etsiminen pilkuille.
– Nimen miettiminen julkaisemattomalle kirjalle.
– Toisten kirjojen lukeminen.
– Kodin siivous.
– Kirjoittaminen.
Jos asian ottaa hieman vakavammin ja yrittää miettiä miten tietokirjan kirjoittamiseen kuluva aika voisi jakautua, tässä oma näppituntumani. Alla olevassa kaaviossa oletetaan, että valtaosa kirjaa varten tarvittavasta taustaselvityksestä ja tiedon hankkimisesta on jo tehty. Samoin kirjan konsepti on selvillä aiheen rajausta myöten. Periaatteessa kirjailija on siinä vaiheessa, että hän voi istua näppäimistön ääreen ja ryhtyä naputtelemaan.
Ajan jakautuminen eniten aikaa vievästä vähiten aikaa vievään:
– Aiemmin kirjoitetun tekstin editointi.
– Kirjoittaminen.
– Tiedon haku ja tarkistaminen.
– Suunnittelu.
– Kuvien ja kaavioiden laatiminen.
Kirjailijan työstä on Kari Ojala kirjoittanut kattavan tietopaketin Kirjoittajan ansaintalogiikka – Miten saan tekstini julki ja kuinka elän kirjoittamisella.