Muuttuuko maailma? Kirjankustantajien näkemykset ristiriitaisia

Helsingin Sanomat teki kyselykierroksen suurimpien suomalaisten kirjankustantajien toimitusjohtajille, jossa udeltiin heidän näkemyksiään muuttuuko kustannustoiminta maailman muuttuessa. Vastauksia Hesari sai Gummeruksen Ilkka Kylmälältä, Otavan Pasi Vainiolta, Tammen Anne Valstalta, Teoksen Timo Suolta ja WSOYn Anne Baijarsilta.

Meneillään olevalla taantumalla ei vaikuta olevan dramaattista vaikutusta kustantamoiden toimintaan. Kustannuksia pienennetään, mutta trendi on ollut meneillään jo jonkin aikaa. Moni kustantaja arvelee markkinoille tulevan vuosittain liian paljon uusia tuotteita. Pyrkimys on karsia nimikkeiden määrää.

Otava näkee kirjallisuuden mahdollisen siirtymisen digitaaliseen formaattiin ongelmana, kun Gummerus pitää sitä suurena mahdollisuutena. Anne Valsta Tammelta on suorasanainen arviossaan, jonka mukaan kirjankustannusala ei ole vielä herännyt median murrokseen, jossa ihmisten lukukäyttäytyminen muuttuu teknologian tarjoamien joustavampien mahdollisuuksien myötä.

Pienenä kieli- ja kulttuurimarkkinana Suomi on todellakin jo tipahtanut kehityksen kelkasta. Ekirjojen lukulaitteet ja ekirjat iPhone-puhelimessa tai omalla kannettavalla tietokoneella ovat harvinaisia Suomessa. Ei ekirjoja USAssakaan joka kaveri lue, mutta Amazon Kindle lukulaite ja iPhonelle ladattavat ekirjat ovat nyt juuri sen eliitin kiinnostuksen kohteena, joka kansainvälisessä mediassa uusia asioita esille nostaa. Massamarkkinat seuraavat eliittiä, kun lukukokemus ja hinnat ovat hiotuneet kohdalleen. Siihen ei välttämättä mene vuotta-kahta kauempaa.

Categories Yleinen