Isaac Asimov lienee parhaiten tunnettu science fiction –kirjoistaan, kuten Säätiö-sarjasta, mutta hän oli uskomattoman tuottelias monen lajityypin kirjailija. Kaiken kaikkiaan hän ehti kirjoittaa noin 500 kirjaa. Venäjältä Yhdysvaltoihin muuttanut Asimov työskenteli aluksi biokemian professorina, kunnes kirjailijan ura vei kaiken ajan. Charles Chu kaivoi Asimovin elämäkertakirjasta It’s Been a Good Life kuusi vinkkiä, joista kirjailijat ja sellaiseksi aikovat voivat ottaa oppia.
1. Opi uutta koko ajan.
Asimov kertoo elämäkerrassaan: kaikki se uskomattoman sekalainen lukeminen, jota ei ohjannut mikään eikä kukaan, jätti minuun lähtemättömän jäljen. Minua kiinnosti 20 eri asiaa, ja ne kaikki kiinnostavat minua yhä. Olenkin kirjoittanut kirjoja niinkin erilaisista aiheista, kuten mytologia, raamattu, Shakespeare, historia ja tiede.
2. Älä taistele vastaan jos jäät jumiin.
Asimovilla oli selkeä strategia mitä tehdä jos kirjoittaminen ei sujunut: en jää tuijottamaan tyhjää paperia. En nuiji päätä, joka on tyhjä ideoista. Sen sijaan jätän asian siihen, ja siirryn työstämään toista projektia. Kirjoitan esseetä, novellia tai tietokirjaa. Kun niiden kirjoittamiseen tulee tauko, palaan alkuperäiseen kirjoitukseeni ja huomaan kirjoittamisen taas sujuvan, koska pääni on täyttynyt uusilla asioilla.
3. Älä anna epävarmuuden estää kirjoittamista.
Epävarmuus ja pelko saattavat estää lupaavien ideoiden ja kirjoitusten kehittymisen valmiiksi teoksiksi. Loputon materiaalin hiominen ja työstäminen ei Asimovin mukaan johda mihinkään, sillä täydellistä kirjoitusta ei ole olemassa.
4. Älä aseta rimaa liian korkealle.
Jokainen kirjailija pyrkii hyvään lopputulokseen, mutta jos rima on alusta alkaen liian korkealla, tulosta ei ehkä synny lainkaan. Asimov kehottaa ajattelemaan kuten taidemaalari, joka luo ensin vedoksen, jolla hän asettelee suuret palaset kohdalleen. Kun kokonaisuus hahmottuu, yksityiskohtia voi hioa helpommin.
5. Luo mahdollisimman paljon.
Uskomattoman tuotteliaan kirjailijan on tietysti helppo sanoa, että kirjailijan tulisi kirjoittaa paljon. Asimovin mukaan runsas kirjoittaminen estää paitsi liian täydelliseen lopputulokseen pyrkimisen, mutta se myös tuo mielenrauhan. Hänen mukaansa kirjailija ei silloin ehdi murehtia miten aiemmin julkaistut teokset on otettu vastaan.
6. Salainen resepti.
Yhtenä Asimovin menestyksen salaisuutena voi pitää hänen kirjojensa ideoita. Mistä hän synnytti ideansa? Ajattelemalla, ajattelemalla ja ajattelemalla. Hyvien ideoiden keksiminen ei ole helppoa.
Korvasiko määrä laadun Asimovin tuotannossa, vai onko mahdollista saada aikaiseksi kumpikin: ihmeteltävän laaja tuotanto ja laatu? Sen voi jokainen tarkastaa itse lukemalla Asimovin kirjoja.