Vastaa näihin kysymyksiin ennen kuin ryhdyt kirjoittamaan elämäkertaasi

Joel L.A. Peterson onnistui saamaan kustannussopimuksen elämäkertakirjalleen, vaikka hän ei ole kaikkien tuntema julkisuuden henkilö. Tämä on saavutus sinänsä, mutta kirjan menestys on vielä suurempi saavutus. Kirja ei ole hänen elämäkertansa, eikä kenenkään muunkaan, vaan enemmän tai vähemmän keksitty elämäntarina Dreams of My Mothers. Koska genre on kuitenkin suosittu niin kirjoittajien kuin lukijoidenkin keskuudessa, ottakaamme opiksi mitä Peterson elämäkerran kirjoittamisesta opettaa.
bebook e-kirjojen lukulaite ja kirjoja auringossa
Peterson ihmettelee vieläkin miten sai kustantajan kiinnostumaan käsikirjoituksestaan, sillä hän toteaa: ”kaikilla on mielenkiintoinen elämäntarina – hänelle itselleen. Mielestäni kuitenkin hyvin harvalla on niin hyvä tarina, tai he ovat sellaisessa asemassa, että se kiinnostaisi ihmisiä niin paljon, että he olisivat valmiita maksamaan lukeakseen sen.”

Peterson kiteyttää oppinsa neljään kysymykseen, joihin kirjoittajan tulisi vastata ennen kuin aloittaa pitkää urakkaansa.

1. Kenelle kirjoitat?

Kirjoitatko itsellesi, sukulaisille, vai laajalle yleisölle? Mikäli haluat kertoa elämäntarinasi pienehkölle piirille, omakustanne on oikea ratkaisu kirjan julkaisuun. Suuren yleisön tavoittelussa parhaan avun saa kustantajalta, joka tuntee elämäkertakirjojen markkinat (esimerkiksi Klaava ei ole sellainen).

2. Oletko hyvä kirjoittaja?

Jos olet osaava kirjoittaja, voit kirjoittaa elämäntarinasi itse. Kokemattomuus kirjoittajana ei välttämättä sekään ole ongelma. Monet elämäkerrat ovat nimittäin haamukirjoittajien laatimia. Tarinan tähti kertoo tapahtumat ammattikirjoittajalle, joka kokoaa niistä ja monista muista palasista eheän kirjan.

3. Miten kerrot tarinasi?

Joitakin vaihtoehtoja kerrontatapaan ja näkökulmaan: kerronta ensimmäisessä persoonassa, kolmannessa persoonassa, vai vaihdellen näkökulmaa? Osaksi totta, osaksi tarua, vai tarkat muistelmat? Ajallinen eteneminen lineaarinen vai hypitäänkö nykyajasta historiaan ja takaisin?

4. Miten kirjasi vaikuttaa muihin ihmisiin?

Elämäkerrassa väkisinkin mainitaan monia nimiä ja viitataan moniin ihmisiin: sukulaisiin, tuttaviin, työkavereihin, harrastuksista tuttuihin, ja moniin muihin. Miten he suhtautuvat siihen mitä heistä kirjassa sanotaan?

Klaavan toimitus haluaa vielä lisätä pari kysymystä, joiden pohtiminen voi auttaa kirjan suunnittelussa.

A. Mitä tavoittelet kirjan kirjoittamisella?

Halu kertoa oma tarina on monella varmasti päällimmäisenä mielessä, mutta tärkeä on pohtia myös mitä siitä seuraa? Onko tavoitteena kuuluisuus, omien näkemysten esittäminen läheisille, vai jokin muu?

B. Mikäli päädyt omakustanteen julkaisijaksi, oletko valmis lisätyöhön ja kustannuksiin?

Omakustantaminen on e-kirjojen myötä voimakkaassa kasvussa, eikä se tarkoita vain sähköistä kirjallisuutta, vaan myös painettua kirjallisuutta julkaistaan yhä enemmän omakustanteina. Siihen liittyy vapaus päättää kaikista kirjaan liittyvistä asioista, mutta myös kaiken siihen tarvittavan työn resursointi ja organisointi.