Oolipo tuo interaktiiviset e-kirjat puhelimiin ja tableteihin – mutta miksi

Oolipo e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu sovellusohjelma, joka toimii puhelimissa ja tableteissa. Lukusovelluksia on jo tarjolla vaikka kuinka paljon, mutta Oolipon erikoisuus on siinä, että kirjat voivat sisältää ääni- ja videojaksoja. Kirjat Oolipon lukusovellusta varten tehdään sen omalla julkaisuohjelmalla ja jaellaan asiakkaille yhtiön oman kaupan kautta. Mitä tämä kaikki oikein tarkoittaa?

Oolipo, e-kirjojen lukusovellus puhelimessa
Oolipo kuvaa konseptiaan seuraavasti:
”Uskomme lukemisen tänä päivänä tarkoittavan myös kuvia, animaatiota, videota, ääntä, kuin myös kokemuksen jakamista ja viestittelyä ystävien kesken, ja vuorovaikutusta kirjan hahmojen kanssa. Siksi loimme interaktiivisen multimediaformaatin mobiililaitteille ja työkalut, joilla uusia tarinoita tehdään.”

Unohdetaan hetkeksi se tosiasia, että vastaavaan lopputulokseen tähtääviä järjestelmiä on muitakin, esimerkiksi standardi EPUB3, ja tarkastellaan Oolipon konseptia kahdesta näkökulmasta A) kaunokirjallisuus, ja B) tietokirjallisuus.

A) Kaunokirjallisuus. Tällä hetkellä kaikki e-kirjat Oolipon kaupassa ovat fiktiivisiä teoksia. Kaikki kuvaukset järjestelmän toiminnasta keskittyvät tarinankerrontaan. Jos lataat näytteen kirjasta puhelimeen tai tabletiin, saat kirjan, jonka yhdellä sivulla voi olla äänitehosteita, seuraavalla animaatiota, ja sen jälkeen saatetaan kysyä mihin suuntaan tarinan tästä pitäisi edetä.

Oolipo on tässä hyvin vaikealla alueella. Kun lukija lukee kirjaa, hän näkee hahmot ja kirjan maailman omalla tavallaan. Toinen lukija voi nähdä hieman toisenlaisen maailman. Ääni- ja videotehosteet, joilla pyritään lisäämään tunnelmaa ja tarinan vetävyyttä väkisinkin muuttavat kirjan maailmasta syntynyttä kuvaa.

B) Tietokirjallisuus. Kaikista luontevin sovellus multimediaelementtejä sisältävälle kirjalle on tietokirja ja oppikirja. Niissä käytetty kuvallinen aineisto ja kaaviot saavat suuren avun äänestä ja liikkuvasta kuvasta. Myös vuorovaikutus lukijan kanssa on luontevaa esimerkiksi kysymysten ja vastausten muodossa.

Vähintään yksi erinomainen työkalu vuorovaikutusta sisältävien kirjojen tekemiseen on Apple iBooks. Sillä voi taittaa e-kirjan, joka sisältää ääntä ja liikkuvaa kuvaa. Elokuvista kertova kirja on luonteva esimerkki kuin myös matkaoppaat. EPUB3-standardi, joka on uusi versio markkinoilla eniten käytetystä EPUB2-standardista, mahdollistaa myös kirjaa rikastavien elementtien mukaan tuomisen, mutta uuden teknologian käyttöönotto on ollut hidasta.

Oolipo, multimediaa e-kirjoihin mobiililaitteille
Vuorovaikutusta ja multimediaa sisältävät e-kirjat väistämättä lähenevät elokuvaa ja pelejä. Välttämättä se ei ole huono asia lainkaan – kenties raja-alueella keksitään jotain uutta.

Mikäli kirjailija haluaa tehdä kirjan Oolipon järjestelmään, hänellä on käytössään käytännössä kaikki elementit mitä tietokoneet osaavat. Alla video, jossa näytetään Oolipon e-kirjojen taitto-ohjelmaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *