Portugali ei ehkä ole digitaalisen median edelläkävijämaa Euroopan Unionissa, mutta maan lainsäätäjät ovat kuitenkin ottaneet merkittävän askeleen kohti kuluttajaystävällisiä digitaalisia mediatuotteita, kuten e-kirjoja. Portugali on kieltänyt Digital Rights Management (DRM) –teknologian käytön e-kirjoissa silloin kun teosten tekijänoikeudet ovat vapautuneet ja silloin kun julkaisijana on maan virkakoneisto.
Uudet DRM-teknologiaa koskevat säädökset tulivat Portugalissa voimaan kesäkuussa 2017 (Law No. 36/2017 of June 2, 2017). Kolme DRM-teknologiaa koskevaa pääkohtaa uudessa laissa ovat lupa kiertää DRM-rajoitukset määrätyissä tapauksissa, DRM:n käytön kielto joissakin tapauksissa ja tekijänoikeuden lupa teknologian käytölle.
1. Lupa kiertää DRM-kontrolli.
Kansalaisilla on oikeus kiertää tai poistaa DRM-kontrolli digitaalisista tuotteista silloin, kun tuotetta tarvitaan omaan käyttöön, uutisten toimitukseen, kirjastot ja arkistot tarvitsevat sitä, opetuskäyttöön, liikunta- ja aistirajoitteiset henkilöt tarvitsevat sitä, ja orpoteosten digitointiin.
2. DRM-teknologian käyttö on kokonaan kielletty tietyissä tapauksissa.
Uusi laki kieltää DRM:n käytön kaikissa teoksissa, joiden tekijänoikeudet ovat vapautuneet tai jotka on rahoitettu tai julkaistu julkisilla varoilla. Kansalaisilla on oikeus poistaa DRM-kontrolli näistä tuotteista, mikäli niihin on sitä sovellettu.
3. Tekijänoikeuksien haltijan on annettava lupa DRM:n käyttöön.
Tällä pykälällä ei välttämättä ole suurta vaikutusta nykykäytäntöön, sillä jos kirja kulkee kustantajan kautta, jakelijat ja kustantajat sopivat DRM:n käytöstä. Jos kirja kulkee asiakkaille muuta kautta, tekijän on tietysti oltava tietoinen käytännöistä joka tapauksessa.
Mikä Digital Rights Management (DRM) on?
Digital Rights Management on ohjelmistoteknologia, jonka avulla kontrolloidaan digitaalisten tuotteiden, kuten e-kirjojen, musiikin tai elokuvien käyttöä. Hyvin yleinen sovellus DRM:lle on rajoittaa kopioiden lukumäärää, joita tuotteen ostanut asiakas voi tehdä lataamastaan tuotteesta, kuten e-kirjasta.
Joillakin suurilla digitaalisten tuotteiden kaupoilla, kuten Amazon Kindle Storella ja Apple iBooks Storella on omat DRM-järjestelmänsä. Nämä ovat rakennettuja ostoprosessiin sisään siten, että asiakas ei huomaa niitä lainkaan – ennen kuin jokin rajoitus estää jonkin toiminnon tuotetta käytettäessä.
Sellaiset kaupat, jotka käyttävät Adobe DRM –järjestelmää tuotteiden käytön kontrollointiin voi olla enemmän ongelmia teknologian kanssa. Asiakkaiden täytyy tehdä itselleen Adobe-tunnus (kaiken kaupan tarvitseman tiedon lisäksi), jonka avulla ostetun tuotteen käyttöä valvotaan.
Joissakin kaupoissa, myös Suomessa, käytetään niin sanottua vesileimaa (watermark) e-kirjan merkitsemiseksi. Vesileima ei ole kontrollijärjestelmä, vaan ainoastaan näkyvä tai näkymätön merkki kirjan sisällä mistä ja kuka sen on ostanut.
Portugalin uudesta laista uutisoi EFF.