Sehän tiedetään, että ruotsalaiset kirjailijat menestyvät maailmalla, mutta miten on mahdollista, että he pystyvät kimpassa kirjoittamaan loistavia teoksia. Erityisesti romaanin kirjoittaminen kun vaatii virtuaalimaailman luomista, jonka jakaminen ja työstaminen kolleegan kanssa ei voi olla ihan helppoa.
Vuoden 2009 Ruotsin parhaan dekkarin palkinnon saivat Roslund & Hellström parivaljakon kirjoittama Tre sekunder. Erityisesti dekkarigenressä kahden (ruotsalais)kirjailijan yhteistyö on ollut menestyksellistä aina 1960-luvulta asti.
Jo 1960-luvulla Maj Sjöwall & Per Wahlöö-pariskunta löysi nimittäin tavan miten kaksi kirjoittajaa voi työstää samaa romaania. Heidän metodinsa oli yksinkertainen. Kumpikin kirjoitti yhden luvun. Kun luvut oli luonnosteltu, ne vaihdettiin. Kumpikin muokkasi toisen tekstin valmiiksi ja kirjoitti sen puhtaaksi.
Kuulostaa helpolta, mutta sitä ennen oli tehty tarkka suunnitelma koko kirjan sisällöstä. Esimerkiksi ensimmäisen dekkarin tarkan suunnitelman tekeminen vei heiltä seitsemän kuukautta. Tuloksena oli tarkka kuvaus juonesta ja jokaisen luvun tapahtumista.
Myöskään jatkuvuudessa ei jätetty mitään sattuman varaan. Heti alussa he olivat päättäneet tehdä 10 Martin Beck-rikosromaania, joista jokainen koostuu 30 luvusta. Motivaationa oli politiikka ja ruotsalaisen yhteiskunnan epäkohdat, johon he toivoivat lukijoiden kiinnittävän huomiota. Dekkareita kun kuitenkin luetaan enemmän kuin poliittisia julistuksia.
Sekä Wahlöö että Sjöwall olivat taustaltaan journalisteja. Tai Per Wahlöö oli, sillä hän kuoli 1975. Maj Sjöwall elää vaatimattomasti Tukholmassa, mutta ei murehdi muiden taskuihin kulkeutuvia royalteja Martin Beckin uudesta menestyksestä maailmalla. Pariskunnan omiksi dekkarikirjailija-esikuviksi Maj Sjöwall mainitsee The Guardianin haastattelussa Georges Simenonin ja Dashiell Hammetin.