Norja on erikoinen maa: öljyllä ja kaasulla rikastunut kansakunta siirtyy niin ripeästi sähköisiin autoihin, että siellä on jo asukaslukuun suhteutettuna reilusti eniten sähköautoja maailmassa. Tällä ei välttämättä ole mitään tekemistä sen kanssa, että Norjan hallitus vauhdittaa sähköisin kirjoihin siirtymistä luopumalla kokonaan niiden arvonlisäverosta, mutta eteenpäin katsovasta kansakunnasta kumpikin asia kertoo.
Svensk Bokhandel raportoi Norjan vasemmiston puoluejohtajan todenneen: ”e-kirjojen arvonlisäverosta luopuminen on pieni ja tärkeä asia kirjallisuuspolitiikassa”.
Norjan uusi hallitus painottaa digitaaliseen kirjallisuuteen siirtymisen tärkeyttä sekä kirjamarkkinoilla että kirjastoissa.
Norjalainen Ebok.no-kirjakauppias Lena Rören oli tyytyväinen veromuutoksesta: ”tulemme olemaan vahvempia kilpailutilanteessa suurten kansainvälisten digitaalisten toimijoiden suhteen”.
Tässä on kiteytetty yksi aivan olennainen asia minkä tahansa pienen maan koko kirja-alan tulevaisuudesta. Mikäli e-kirjojen myynti ja markkinointi jätetään suosiolla kansainvälisten jättien tehtäväksi, ne kyllä homman hoitavat, mutta omaan tapaansa.
Lyhyellä tähtäimellä globaalit kirjakaupat kuten Amazon ja Google ovat mainioita ostospaikkoja. Näissä kaupoissa hinnat ovat usein edullisia myös pienten kielialueiden kirjoille, sillä verkkojäteillä on tapoja ja intressi pitää hinnat matalalla myyntivolyymien toivossa.
Nämä globaalit internet-yhtiöt ovat niin suuria toimijoita, että tasavertaista neuvotteluasemaa niiden kanssa pienten maiden suurtenkaan kustantajien voi olla vaikea saada. Suurten internet-yhtiöiden verkkokaupat ja työkalut yhteistyökumppaneille ovat isolla rahalla kehitettyjä ja pitkälle automatisoituja.
Norjassa kirjojen verkkokauppias on tyytyväinen saadessaan edes yhden tavan vastata verkkojättien kilpailuun.