Muinaisia sivilisaatioita käsittelevää kirjallisuutta

Yksi runsaasti kirjailijoita inspiroineista aiheista ovat muinaiset kulttuurit ja sivilisaatiot. Kirjallisuudesta löytyy valtava määrä teoksia, jotka käsittelevät niin muinaista Egyptiä, Rooman valtakuntaa, Mesopotamiaa, Kiinan dynastioita, viikinkejä, Japanin samuraita sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa aikanaan vaikuttaneita inkojen, atsteekkien ja mayojen sivilisaatioita. Muinaiset sivilisaatiot ovat salaperäisiä, sillä tiedämme niistä loppujen lopuksi varsin vähän. Miksi mayat yhtäkkiä katosivat, emmekä vieläkään tiedä, mitä heille todella tapahtui? Millaista oli tavallisen viikingin elämä ja mitä hän oikeasti ajatteli maailmasta?

Koska nämä kysymykset laittavat mielikuvituksemme laukkaamaan, voimme vain kuvitella, mitä kaikkea näissä muinaisissa sivilisaatioissa on sattunut ja tapahtunut. Kirjallisuuden avulla luodaan mielikuvia siitä, mitä viikinki, roomalainen, kiinalainen tai vaikkapa inkasoturi on saattanut aikanaan ajatella ja tuntea.

Maya pyramidi. Kuva Jezael Melgoza, UnslpashKuva: Unsplash, Jezael Melgoza.

Seuraavaksi esitellään muutamia mielenkiintoisia teoksia, joissa poraudutaan muinaisten sivilisaatioiden ja kulttuureiden maailmoihin eri tavoin.

Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen

Jos muinainen Egypti kiinnostaa, eikä Mika Waltarin klassikkoteos Sinuhe egyptiläinen ole vielä luettujen kirjojen listalla, kannattaa tähän teokseen ehdottomasti tarttua. Kirja sijoittuu muinaiseen Egyptiin Ekhnaton-nimisen faaraon aikakaudelle. Se kertoo löytölapsena lääkärin perheessä varttuneesta Sinuhesta. Lopulta faaraon aivokirurgiksi päätyvän Sinuhen elämä on täynnä erilaisia seikkailuja, ilonaiheita, pettymyksiä ja kaikkea siltä väliltä. Tämä historiallinen romaani on kirjoitettu jo vuonna 1945, mutta se on kestänyt aikaa uskomattoman hyvin ja tarjoaa yhä lukemisesta innostuneille mahdollisuuden kurkistaa muinaiseen aikakauteen ja sen elämään.

Yksi suurimmista oivalluksista on se, etteivät ihmisen ajatukset ja perustarpeet muutu, vaan olemme loppujen lopuksi pysyneet varsin samankaltaisina vuosituhannesta toiseen. Kun Sinuhe egyptiläisen on lukenut, ei muinaiseen Egyptiin tutustumista kannata jättää siihen, vaan tarjolla on lukemattomia muitakin kirjoja ja myös elokuvia, jotka vievät aiheesta kiinnostuneet syvälle muinaisen Egyptin maailmaan.

Frans G. Bengtsson: Orm Punainen

Viikingit ovat pohjaton inspiraation aihe kirjallisuudessa, eikä ihme sillä heidän seikkailuistaan riittää kerrottavaa. Orm Punainen on niin ikään historiallinen romaani, jonka tapahtumat sijoittuvat 900-luvulle, jolloin viikinkien aikakausi oli vahvimmillaan. Kirja kertoo Orm-nimisestä ruotsalaisesta soturista, joka lähtee ikään kuin vahingossa viikinkien matkaan kohti läntistä Eurooppaa. Retken aikana Orm tutustuu sekä Espanjaan että Englantiin. Matkan varrella vastaan tulee niin miellyttäviä kuin ikäviäkin kohtaamisia.

Orm Punainen käsittelee viikinkien matkoja, kulttuurien yhteentörmäystä ja iloisia oivalluksia tavalla, joka tempaisee lukijan mukaansa nopeasti ja herättää lukemattomia ahaa-elämyksiä.

Viikinkien historia on tavattoman mielenkiintoista ja meille suomalaisillekin varsin läheinen teema, sillä vaikkemme itse suoranaisesti polveudukaan viikingeistä, vieraili Suomen rannikoilla viikinkejä alituiseen niin tutkimus- kuin ryöstöretkilläkin. Viikinkejä käytetään tänäkin päivänä esimerkiksi populäärikulttuurissa ja viikingeistä on tehty lukemattomia elokuvia, TV-sarjoja, leluja, pelejä ja jopa kokonaisia viikinkiteemalla varustettuja viihdesivustoja.

Alberto Angela: Rooman valtakunta

Rooman muinainen valtakunta on yksi ihmisiä eniten kiinnostavista muinaisista sivilisaatioista. Mikäli Rooman valtakunnasta haluaa tietää lisää, on siihen tarjolla samaa nimeä kantava tietokirja, jota ei kannata missään nimessä jättää kirjahyllyyn. Rooman valtakunnan levinneisyys parhaimpina aikoinaan oli niin laaja, että sitä voitiin sanoa kiistatta maailmanvallaksi – ulottuihan se aina Pohjois-Afrikan rannikolta pohjoiseen Skotlantiin saakka.

Tämän kirjan aiheissa käsitellään muun muassa laajan valtakunnan keskeisimpiä haasteita kuten sitä, kuinka valtakunnassa elävät erilaiset kansat kykenivät olemaan keskenään vuorovaikutuksessa valtaosin ilman konflikteja. Kirjassa käsitellään Rooman valtakunnan elämää, arkea, eroavaisuuksia sekä kehittyneisyyttä aina kaupankäynnistä lääketieteeseen ja kirjallisuudesta rakennustaitoon. Miten muinaisessa Roomassa selvittiin erilaisista haasteista kuten maahanmuutosta ja rikollisuudesta, joiden parissa tänäkin päivänä kamppailemme?

Tämä kirja antaa lukijalleen todella paljon. Vaikka Rooman valtakunta olisi pintapuolisesti tuttu, sisältää teos monia sellaisia yksityiskohtia, joiden myötä kirja soveltuu luettavaksi myös enemmän aiheesta tietäville.

Jung Chang: Kiinan viimeinen keisarinna

Kiinan dynastioiden maailmaan voi paneutua syvällisesti lukemalla kirjan Kiinan viimeinen keisarinna. Teos kertoo Cixin uskomattoman tarinan. Alunperin Cixi oli 16-vuotias keisarin jalkavaimo, mutta määrätietoisuus ja viisaus nostivat hänet vallankaappauksen myötä lopulta keisarinnan asemaan ja parhaimmillaan Cixin hallinnan alaisuudessa oli peräti kolmasosa koko maailman väestöstä.

Tämä kirja ei ole mikään kepeä romaani, vaan perinpohjainen kuvaus ja elämänkerta Cixin elämästä ja muinaisen Kiinan historiasta ja elämästä. Lukija pääsee tutustumaan sen aikaiseen maailmankuvaan, vanhoihin kiinalaisiin perinteisiin sekä uskomattomiin hovissa vallinneisiin tapoihin. Kirja keskittyy pieniin yksityiskohtiin, kuten keisarinnan vaatetukseen sen sijaan, että se kävisi läpi esimerkiksi poliittista tilannetta. Tämä onkin oiva ja tavattoman syvällinen aikalaiskuvaus Kiinan hovin muinaisesta elämästä.
kiinalaisia palatseja.  Kuva: Pixabay, levifraser0
Kuva: Pixabay, levifraser0.