Googlen tekoälyn avulla toimiva Talk to Books suosittelee sopivia kirjoja luettavaksi

Google etsii jatkuvasti uusia liiketoimintamahdollisuuksia hakukoneen ja mainosmyynnin täydentäjiksi. Tekoäly on yksi alue, jonka kehittämiseen yhtiö investoi. Nyt pääsemme kaikki kokeilemaan miten se toimii, sillä Talk to Books on tekoälyyn pohjautuva nettipalvelu, joka osaa hakea kirjoista kohtia, jotka vastaavat selkokielellä esitettyihin kysymyksiin. Samalla palvelu tulee suositelleeksi sopivia kirjoja luettavaksi.

Google Talk to Books, kotisivu
Tällä hetkellä Talk to Books –palvelu toimii seuraavasti. Kirjoita palvelulle kokonainen lause (toistaiseksi vain englanniksi), jossa kuvaat ongelman tai mitä olet hakemassa. Tärkeää on todellakin kirjoittaa kunnollinen lause, ei muutamaa hakusanaa. Talk to Books –palvelun toimintaperiaate poikkeaa olennaisesti hakukoneen toiminnasta, joka osaa vain etsiä avainsanoille osumia.

Se suuri ero tekoälyyn pohjautuvan järjestelmän ja puhtaan hakukoneen välillä on se, että tekoälyohjelmisto yrittää päätellä mitä sille syötetty lause tarkoittaa. Järjestelmän palauttamat vastaukset voivat siksi olla yllättäviä (niin hyviä kuin huonojakin). Googlen tutkijat kertovat blogissaan miten Talk to Books –ohjelmisto pilkkoo saamansa lauseen vektoreiksi hierarkiaa noudattaen. Järjestelmää on jo opetettu ja yleensä tekoälyjärjestelmien tulisi oppia lisää kun ne saavat lisää dataa käyttäjiltä.

Kun Talk to Books on mielestään päätellyt oikein mitä kysyjä haluaa, järjestelmä etsii Google Books –kirjaston 100 000 teoksen sisällöistä sopivimmat vastaukset. Koska vastaukset ovat kirjoissa, kysyjä saa samalla listan teoksia, joissa asian tutkimista voi jatkaa.

Google Talk to Books, tekoäly etsii kirjoja
Kokeilin miten hyvin Talk to Books toimii. Ensin kirjoitin lyhyitä kysymyksiä. Vastaukset olivat aika onnettomia. Sitten kirjoitin pidempiä kysymyksiä, ja kas kummaa, vastausten laatu parani merkittävästi. Sain vastauksia, joita saatoin käyttää hyödyksi. Esimerkiksi yksi palvelun ehdottamista kirjoista oli sellainen, jota ryhdyin heti etsimään kirjakaupasta jos se olisi saatavilla e-kirjana.

tekoäly (AI) ohjelmisto Talk to Books suosittelee kirjoja
Kuten teknologian visionääri Ray Kurzweil, joka nyt työskentelee Googlen tekoälyprojekteissa, sanoi: Talk to Books yhdistää kaksi asiaa – semanttisen haun ja uuden tavan löytää kirjoja.

Talk to Books on yksi askel tekoälyohjelmistojen kehityksessä, ja varsinkin järkevien sovellusten keksimisessä, jotka voivat auttaa niin ihmisiä, kuten lukijoita ja kirjailijoita kuin kaikenlaisia yrityksiäkin. Uskoisin Googlen palvelun olevan rakennettu niin, että se oppii ajan myötä saadessaan lisää dataa. Esimerkiksi tällä hetkellä matkailua koskevat vastaukset menivät metsään Talk to Books –palvelulta. Google voi myös lisätä vastauksia tarjoavien kirjojen lukumäärää, jolloin luulisi vastausten laadun kohentuvan.

Kuten kaikkien Googlen palveluiden kanssa, yksityisyyden suojastaan huolehtivien Talk to Books –käyttäjien on syytä tiedostaa Googlen tavat kerätä tietoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *