Elektroninen urheilu on kasvattanut huimasti suosiotaan, mutta mitä se oikein on?

Kaikkein yksinkertaisimmillaan elektronisessa urheilussa (englanniksi esports) on kyse digitaalisen median mukanaan tuomien pelien parissa kilpailemisesta jopa ammattilaistasolla. Pelattavat pelit ovat käytännössä aina videopelejä. Mitä suurempi pelaajakunta pelillä on, sitä kovatasoisempia ovat kilpailut.

Etenkään asiaan perehtymättömän ei välttämättä ole helppo ymmärtää elektronista urheilua, eikä sitä aina mielletäkään urheiluksi kuten perinteisiä urheilulajeja. Digitaalisen median vallankumous on kuitenkin mahdollistanut elektronisen urheilun suosion. Moni saattaa yllättyä huomatessaan, että yhä useammin elektroninen urheilu kuuluu esimerkiksi urheiluvedonlyönnin lajeihin. Yhä useammalle elektronisesta urheilusta on myös tullut hauska tapa viettää aikaa tylsänä päivänä, sillä se tarjoaa haastetta ja hupia kaikille ihmisille.
esports pelisali, kuvalähde Pexels.
Kuva: Pexels

Elektronisessa urheilussa liikkuvat valtavat rahasummat

Elektroninen urheilu on noussut suosituksi ajanviihteeksi kaikkialla maailmassa, erityisesti Pohjois-Amerikassa, Aasiassa ja Euroopassa. Vaikka turnauksia käydään kansainvälisellä tasolla ilman maantieteellisiä rajoja, on nykyään myös paljon sellaisia liigoja tai turnauksia, jotka käydään tietyn maanosan sisällä samaan tapaan kuin esimerkiksi jalkapallossa tai jääkiekossa. Näin ollen eurooppalaiset joukkueet pelaavat toisiaan vastaan ja amerikkalaiset joukkueet keskenään. Erityisesti Aasia tunnetaan tietyissä peleissä äärimmäisen kovatasoisista liigoistaan.

Esports on tavattoman nopeasti kasvava ala, jonka arvon uskotaan nousevan jopa yli 1,5 miljardiin euroon vuoteen 2020 mennessä. Elektronisessa urheilussa liikkuu tunnetusti myös valtavia rahasummia. Muun muassa Dota 2 International -turnauksessa on tarjolla 24 miljoonan dollarin palkintopotti. Ei olekaan ihme, että elektroninen urheilu kiinnostaa yleisöä jatkuvasti yhä enemmän. Se puolestaan houkuttelee paikalle myös sponsoreita, joiden tarjoamien sopimusten varassa taitavimmat pelaajat voivat tehdä harrastuksestaan jopa ammatin.

Mitä pelejä elektroninen urheilu kattaa?

Elektroninen urheilu kattaa aivan valtavan määrän erilaisia pelejä, mutta nykyään seuratuimmat ja pelatuimmat pelit voidaan jakaa kahteen pääkategoriaan: ensimmäisen persoonan ammuntapelit (FPS eli First Person Shooter) sekä taisteluareenamoninpelit (MOBA eli Multiplayer Online Battle Arena).

Ensimmäisen persoonan ammuntapeleissä peliä pelataan pelihahmon roolissa. Pelaaja liikkuu pelimaailmassa usein ase kädessään ja yrittää selviytyä erilaisista haasteiata. Call of Duty, Counter-Strike, Quake ja Halo ovat valtavan suosittuja pelejä tässä kategoriassa, mutta viime aikoina myös Overwatch on kasvattanut tasaisesti suosiotaan pelaajien keskuudessa. Tässä esimerkiksi Smiten Facebook-sivu.

Taisteluareenapeleissä kaksi joukkuetta erilaisilla strategioilla, taidoilla, vahvuuksilla ja heikkouksilla pelaa toisiaan vastaan pelin voitosta. Tavoitteena on tavallisesti tuhota vastustaja. Usein vastustajan tuhoamalla joukkue ansaitsee pelissä kultaa ja kokemusta, joiden avulla pelihahmoja voidaan parannella. Yksi kaikkien aikojen suosituimmista MOBA-peleistä on ehdottomasti Dota 2. Sen sanotaan olevan ”peli, joka on helppo oppia, mutta jossa mestariksi tuleminen on haastavaa”. Esimerkkejä muista suosituista peleistä tässä peligenressä ovat League of Legends, Smite ja Heroes of the Storm.

Eri pelien välillä on vaihtelua sen suhteen, kuinka niissä kilpaillaan. Kaikkein suosituimpia elektronisen urheilun kilpailuja käydään pelaamalla joukkueissa eri liigoissa tai turnauksissa pitkin vuotta, ja jotkut turnaukset huipentuvat jännittävään finaaliin. Joitain elektronisen urheilun pelejä pelataan toki yksi yhtä vastaan. Yksi tämän hetken suosituimmista peleistä on korttipeli Hearthstone, jossa pelaaja pelaa yksin toista pelaajaa vastaan ilman joukkuetta.

Elektronisesta urheilusta jokaiselle löytyy jotain

Jos elektroninen urheilu kutkuttaa ja sitä tekisi mieli testata, löytyy sen tarjonnasta huikeasti valinnanvaraa. Joukossa on niin suosittuja pelejä kuin vähemmän tunnettuja vaihtoehtoja.

Miellyttävätkö ammuntapelit? Silloin kannattaa tutustua vaikkapa Counter-Strike: Global: Offensive -nimiseen peliin. Jos haastavat battle royal -henkiset pelit kiehtovat, voi koneelleen ladata huippusuositun PlayerUnknownin Battlegrounds -pelin. Urheilun ystäville tarjolla on esimerkiksi NBA 2K -videopelisarja. Elektronisen urheilun maailmassa jokaiselle löytyy videopeli ja sen mukana myös oma yhteisö.