E-kirjat muuttavat julkaisemista

Kindle Kuva: Pexels.

Siitä lähtien kun Amazon toi markkinoille Kindlen (jota muut sitten kopioivat) on puhuttu fyysisten kirjojen katoamisesta kokonaan. Toisin kuitenkin kävi, eivätkä kauhukuvat kirjattomasta maailmasta tulleetkaan toteen. Vaikka kovakantisten kirjojen myynti onkin laskenut vuodesta 2012 lähtien, on lasku kuitenkin tasaantunut vuoden 2017 jälkeen. Myynnissä on sen jälkeen ollut nähtävissä lievää kasvua.

Samalla kun kovakantiset kirjat ovat alkaneet taas löytää oman asiakaskuntansa, myös e-kirjojen myynti on ollut tasaisessa nousussa. Nämä kaksi eri julkaisutapaa eivät siis sodi toisiaan vastaan, vaan tarjoavat erilaisia lukukokemuksia. Tämä puolestaan lisää lukijoiden määrää entisestään. Se on erittäin hyvä asia varsinkin uusien kirjailijoiden, mutta myös innokkaiden lukijoiden, näkökulmasta.

E-kirjat ovat täällä jäädäkseen

kirja ja maisema Kuva: Mysticsartdesign

E-kirjat ovat nousseet suureen suosioon monestakin syystä. Ennen kirjojen julkaiseminen ilman kustantajaa (tai agenttia joka etsi kustantajan) oli työlästä ja puuduttavaa työtä. Kirjailijoiden piti itse mennä julkaisijoiden luokse myymään kirjaansa. Tämä vei aikaa itse kirjoittamiselta, eikä kirjailijoita yleensä pidetä kovinkaan menevinä myyjinä – edes omille tuotteilleen.

Tästä hyvänä esimerkkinä on J.K. Rowling, Harry Potter -kirjasarjan kirjoittaja, joka oli saanut pakit julkaisijoilta 60 kertaa, kunnes sai oman agentin ja viimein palkittiin kyvyistään. Nykyään Harry Potter -toimiluvalla on arvoa noin 25 miljardia dollaria. Moni erittäin hyvä kirjailija on varmasti jäänyt historian tomuun vain siksi, etteivät saaneet julkaistua kirjojaan.

Nykyään on siis toinenkin vaihtoehto, e-kirjat. Nämä ovatkin erityisesti uusien kirjailijoiden suosiossa. Kirjoitustaitoa täytyy löytyä, mutta kun kirjoittaja on saanut kirjan valmiiksi, formatointi tapahtuu kätevästi. Tämän jälkeen kirjan voikin julkaista omalla nettisivullaan, sosiaalisessa mediassa – kuten Instagramissa tai Twitterissä – ja näin tavoittaa helposti omat seuraajansa, tai e-kirjojen julkaisijoiden alustoilla. Esimerkkejä alustoista ovat Gutenberg Project, Smashwords tai www.uusimuste.fi.

Tämä tarkoittaa, että kirjailijat eivät enää ole vastuussa julkaisijoille, vaan he voivat itse julkaista kirjansa Internetissä. Näin kirjailijat saavat itse päättää mihin hintaan kirjaa myydään, sekä miten ja missä sitä mainostetaan. Ei siis ole mikään ihme, että moni uusi kirjailija valitsee nimenomaan e-kirja -vaihtoehdon aloittaessaan kirjoitusuraa. Julkaistu kirja on aina parempi kuin kirja joka ei koskaan löytänyt tietään kaupan hyllylle.

Äänikirjojen suuri suosion nousu

nainen ja kuulokkeet Kuva: PourquoiPas

Heti kun kirjojen julkaiseminen äänikirjoina mahdollistui, monia jo aiemmin julkaistuja kirjoja alettiin julkaista myös tässä formaatissa. Yksi monista syistä on, että kirjan saa potentiaalisesti myytyä uudestaan. Tämä ei kuitenkaan ole yleisin syy äänikirjan tekemiseen.

Suurin äänikirjojen etu on mahdollisuus lukea sitä missä ja milloin vain. Se on mahdollistanut esimerkiksi kirjojen kuuntelun vaikka työmatkan aikana omassa autossa. Äänikirjat ovat vapauttaneet ihmisten kädet tekemään muita asioita, ja antanut kiireisille ihmisille mahdollisuuden lukea vaikka töitä tehdessään.

Äänikirjat ovat myös tuoneet kirjamarkkinoille uusia lukijoita. Moni äänikirjoja kuunteleva on myöntänyt, etteivät he ennen äänikirjoja olleet koskaan lukeneet kirjoja. Tähän voi olla monta syytä, kuten esimerkiksi lukihäiriö, joka on vaikeuttanut lukemista. Tällaiselle henkilölle äänikirjat ovat avanneet aivan uudenlaisen maailman, joka on jo melkoinen saavutus.

Ennen ihmiset kuuntelivat musiikkia, mutta nykyään voi äänikirjaa kuunnella aivan yhtä helposti. Moni valitseekin äänikirjan juuri tästä syystä. Se on helppoa, vaivatonta ja parhaassa tapauksessa on mahdollisuus oppia jotain uutta samalla kun tekee jotain muuta.

Kirjojen tulevaisuus on lupaava

Kirjakustantajien ja kirjoittajien välit ovat myös muuttuneet e-kirjojen nousun kautta. Koska kirjojen julkaiseminen itse on nykyään normaalia toimintaa, kirjailijoilla on enemmän vaihtoehtoja, ja kustantajilla on enemmän lähteitä löytää taitavia kirjailijoita.

Varsinkin talvisen pimeässä Suomessa osataan arvostaa e-kirjoja niin valoisalta ruudulta luettaessa kuin äänikirjankin muodossa. Kovakantisille kirjoille ja pokkareille löytyy tietysti vielä oma lukijakuntansa. Kirjan tunteminen omissa käsissään onkin aina ainutlaatuinen kokemus, jota todelliset kirjanystävät rakastavat yli kaiken. Jokainen on tervetullut kirjojen maailmaan – ja kiitos e-kirjojen – se on mahdollista yhä useammalle ihmiselle.

Lähteet:
• https://www.elibris.fi/index.php?route=information/news&news_id=1
• https://yle.fi/uutiset/3-6221499
• https://yle.fi/uutiset/3-10241660
• http://tilastointi.kustantajat.fi/PublicReporting/Yearly.aspx?reportName=SalesHistoryGenresPrintAndDigital-C.xml&language=FIN
• https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-45088172
• https://www.theguardian.com/books/2018/feb/21/ebooks-are-not-stupid-theyre-a-revolution-erin-kelly
• http://fortune.com/2015/09/24/ebook-sales/
• https://en.wikipedia.org/wiki/E-book
• https://en.wikipedia.org/wiki/Harry_Potter
• https://fi.wikipedia.org/wiki/J._K._Rowling

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *