Ostaisitko kirjan jota muut lukijat ovat muokanneet alkuperäisen kirjailijan jälkeen?

Amerikkalainen kustantaja Macmillan on aloittanut kokeilun, joka äkkiä ajateltuna vaikuttaa hurjalta: lukija saa mielin määrin muokata oppikirjansa sisältöä. Ei kuitenkaan kuka tahansa lukija saa tehdä sitä, vaan opettaja saa oikeudet muutella e-kirjan sisältöä, jonka hän on valinnut oppitunneilleen.

Muokattavat e-kirjat ovat tarjolla Dynamicbooks-kaupassa, jossa niitä voi myös editoida. Yliopiston opettajan on mahdollista saada oikeudet järjestellä ja poistaa lukuja, lisätä omaa kurssimateriaalia, muistiinpanoja, videoita, kuvia ja grafiikkaa e-kirjaan. Ennen kaikkea, opettaja voi kirjoittaa uusiksi kirjan tekstiä ja vaihtaa sen kuvitusta.

Kustantaja tarjoaa muokattavia e-kirjoja huomattavasti halvemmalla kuin painettuja teoksia. Esimerkiksi eräs psykologian oppikirja maksaa nettikirjakaupassa $122.73, mutta sen DynamicBooks-versio vain $48.76. Kustantaja uskoo halvemman hinnan rohkaisevan opiskelijoita ostamaan ajantasalla olevan e-kirjan vanhan kierrätetyn painetun kirjan sijaan.

Oppikirjojen – ja tietokirjojen yleensäkin – arvo voi lisääntyä kun muutkin asiaatuntevat ihmiset kuin varsinainen kirjailija lisäävät teokseen tietoa ja hienosäätävät siinä jo olevaa tietoa. E-kirjojen yleistyminen auttaa tätä prosessia.

Kirjan ostajana haluan kuitenkin tietää kuka teoksen takana on. Jos kirjaa muokataan noin laajasti mitä Macmillanin Dynabooks-hankkeessa annetaan opettajille valtaa, niin silloin on kyse pikemminkin uudesta teoksesta. Kunhan alkuperäisteos ja muokattu teos ovat selkeästi eri kirjoja, jotta lukija tietää mitä lukee, Dynamicbooks voi johtaa uusin tapoihin tuottaa tietokirjallisuutta.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *