Mitä kaikkea e-lukulaitteella voi tehdä?

Lukeminen on nousussa e-kirjojen ja silmille ystävällisten lukulaitteiden siivittämänä. Pienelläkin budjetilla on mahdollista hankkia oma lukulaite, jolla lukeminen on mukavampaa kuin älypuhelimella tai kannettavalla tietokoneella. Lukulaite on kuin superkirja, jossa on haluttaessa tuhansia kirjoja taskuun mahtuvassa muodossa. Voi ajatella, että elämme aikaa, jolloin jokainen voi olla renessanssimies ja oppia maailmasta mitä tahansa, milloin tahansa, ja niin paljon kuin tahansa.

E-lukijan idea on, että se on silmille enemmän painetun kirjan kaltainen kuin värillinen kirkas LCD-näyttö. Lukulaitteen E ink -teknologiaan perustuva näyttö ei tuota valoa lainkaan. Siksi kirjan lukemiseen e-lukijalta tarvitaan valoa jostakin. Useimmissa e-lukijoissa onkin nykyään oma valo näytölle, jonka voi laittaa päälle ja pois tilanteen mukaan. Laitetta ostaessa kannattaa olla tarkkana, sillä halvimmissa lukijoissa ei ole välttämättä näytön valaisua. E-lukijalta on myös helpompi lukea auringonvalossa kuin tabletilta tai puhelimelta.
Amazon Kindle lukulaite kädessä ruohikolla
E-lukulaite on enemmän kuin kirjojen lukemisen apuväline. Meidän lukutoukkien voi olla välillä hyvä tehdä jotain muutakin kuin vain tuijottaa tekstiä. Katsotaan, mitä kaikkea lukulaitteella voi tehdä.

1. Kirjaan liittyvät toiminnot

Haluatko löytää jonkun tietyn kohdan kirjasta, mutta et muista missä se oli? Lukulaitteilla voi hakea mitä tahansa sanoja kirjan sisällöstä. Voit laittaa hakukenttään sanoja, joita uskot olleen haluamassasi kohdassa tai sen lähellä. Esimerkiksi hääkohtauksessa on varmaan puhuttu ruseteista, viinistä tai hääkakusta.

Kirjainten kokoa näytöllä on helppo pienentää tai suurentaa. Lisäksi e-lukijalla pystyy säätämään tekstin valaistusta helposti. Lukulaitteen etuna on myös se, että voi kirjoittaa huomioita kirjan sisällöstä muistilapuille, jotka tallentuvat kirjan mukana.

Pelkkään kirjojen lukemiseen tarkoitettujen tuotteiden valikoimasta moni pitää hinta-laatusuhteeltaan parhaana Amazon Kindle Paperwhite -laitetta.

2. Nettiselailu

E-lukijoissa on Wifi ja nettiselain, eli laitteella voi lukea kirjoja myös suoraan netistä. Myös uutisia voi selata, ja seurata Pinterestiä, Facebookia, Twitteriä, tai muuta sosiaalista mediaa. Tänä päivänä tehokkaita prosessoreita saadaan tuotettua vessapaperipaketin hinnalla, joten lukulaitteisiinkin on saatu tarpeeksi tehoa. Jos laitteessa on Android-ohjelmisto, kannattaa yrittää ladata jokin kehittynyt verkkoselain, kuten Google Chrome laitteeseen.

vanha peli

3. Nettipelit

Nettiselailun lisäksi monien lukulaitteiden (ja luonnollisesti tablettien) tehot riittävät myös pelaamiseen. Lukemisen lomassa voi olla hyvä myös aktivoitua muuhun toimintaan, tai joskus häiriötekijät, kuten meteli saattaa estää keskittymisen kirjaan, jolloin on hyvä pitää tauko. Nettipeleistä löytyy kaikenlaista: ilmaiseen huvitteluun soveltuvat arcade-tyyliset tasohyppelypelit ja oikealla rahalla pelaamiseen nettikasinoiden kolikkopelit.

4. Muistio ja kirjoitusalusta

Lukulaite ei ole vain lukemista varten; nykyään laitteisiin saa liitettyä fyysisen näppäimistön. Lukulaitteella voi kirjoittaa muistiin tarpeellisia asioita, kuten muistilistaa, ajatuksia tai vaikka kirjaideoita. Etuna on heijastamaton näyttö, joka on hyvin käytettävissä myös ulkona auringonvalossa.

5. Lisänäyttö

Silmät alkavat rasittua valoa heijastavan näytön katselusta yleensä kolmen tunnin sisällä. Lukulaitteiden näytöissä käytettävä teknologia (E ink) vähentää silmien väsymistä ja voi auttaa keskittymään työhön pidempään. Hyvä esimerkki tietokonekäyttöön suunnitellusta E ink -näytöstä on Dasung Ink. Etenkin luovan työn tekijä voi hyötyä näytöstä huomattavasti. Esimerkiksi kielenkääntäjät saattavat tarvita kahta monitoria, joista toinen voi olla E ink -näyttö.

6. Ilmoitustaulu

Viimeinen, mutta ei suinkaan vähäisin käyttötarkoitus on ilmoitustaulu. Etenkin kirkas auringonpaiste estää tavallisten näyttöjen näkemisen, mutta lukulaitteilla ei ole tätä ongelmaa. Tarvittaessa lukulaitteen näytölle voi laittaa jopa varoituksen (”Varo matalaa ovenkarmia!”) tai ohjeita (”Tätä tietä konferenssiin →”).

Ostopäätös yleensä kannattaa tehdä sen perusteella, mikä laite on paras lukemiseen, vaikka sitä käyttäisikin myös muuhun tarkoitukseen. Lisäksi tärkeä tekijä on laitteen koko ja sopivuus omaan käteen.