Saksassa kouluja kehotetaan lopettamaan Microsoft Office 365 -pilvipalvelun käyttö

opiskelijoita tietokoneiden ääressä
Kuva: Annie Spratt.

Kuuden miljoonan asukkaan Hessen osavaltio Saksassa on saanut tarpeekseen käyttäjien tietosuojaan liittyvistä puutteista, ja kehottaa oppilaitoksia lopettamaan Microsoft Office 365 -pilvipalveluiden käytön. Osavaltion tietosuojavastaava ilmoitti yhtiön keräävän käyttäjien dataa palvelua käytettäessä.

Microsoft Office -ohjelmisto on tietokoneiden käyttäjille varsin tuttu työkalu, jolla voi hoitaa monenlaiset kirjoitus-, laskenta- ja esitystehtävät. Ohjelmistopaketin Word, Excel ja PowerPoint ovat eniten käytetyt sovellukset. Aiemmin sovellukset toimivat omalla tietokoneella ja dokumentit talletettiin yleensä omalle koneelle. Pilvipalveluiden myötä Microsoft kehitti Office-ohjelmistosta 365-version, joka toimii verkossa.

Office 365 -palveluihin päästäkseen täytyy luoda tili ja kirjautua Microsoftin palvelimille, jonka jälkeen haluttuja tehtäviä hoidellaan verkon yli. Samalla Microsoftin on helppo kerätä käyttäjistä tietoa.

Hessen osavaltion tietosuojavastaava on kehottanut kouluja lopettamaan Office 365 -palveluiden käytön siksi, että se kerää monenlaista tietoa käyttäjistä, myös yksityisiä tietoja. Microsoft ei ole osavaltion edustajalle kertonut tarkkaan mitä tietoa yhtiö kerää ja mihin tieto päätyy. Tietosuojavastaavan lausunnosta ote:

” … tietoturva ja tietojen käsittelyn jäljitettävyys eivät ole luotettavia Office 365 pilvipalvelua käytettäessä. Siksi tietojen käsittely on estettävä … dataa siirtyy myös Office 365 -palvelua käytettäessä, eikä Microsoft toistuvista pyynnöistä huolimatta ole kertonut datan sisältöä.”

GDPR-asetus on ollut voimassa toukokuusta 2018 lähtien EU:n alueella. Se koskee myös yhdysvaltalaisia yrityksiä, jotka toimivat EU-maissa. Lisäksi Saksassa yksityishenklöiden tietosuoja on yksi maailman tiukimmista.

Microsoftilta on lausunnon onnistunut saamaan The Next Web, jolle yhtiö kertoi lisänneensä Office 365 -palveluun tietosuojaa koskevia uusia asetuksia:

”Office 365 pääkäyttäjä voi rajoittaa tiedon määrää mikä Microsoftille lähetetään palvelusta. Tämä koskee työ- ja koulukäyttöön avattuja tilejä. Asiakaspalautteen johdosta olemme ilmoittaneet parantavamme kerättävän tiedon läpinäkyvyyttä ja kontrollointimahdollisuutta.”

Se varsinainen ongelma on kuitenkin edelleen olemassa: Office 365 kerää käyttäjistä tietoa ja sitä saatetaan lähettää Yhdysvaltoihin.

Hessen tietosuojavastaavan mielestä Googlen ja Applen pilvipalvelut ovat yhtä lailla ongelmallisia kuin Office 365.

Windows 10 käyttöjärjestelmä kerää monenlaista tietoa

Hessen tietosuojavastaava nosti esiin myös Windows 10 -käyttöjärjestelmän tietosuojan. Jos ohjelmistoa käytetään oletusasetuksilla, se kerää melkoisen määrän tietoa käyttäjästä ja lähettää sen Microsoftille.

Andalys.fi-blogissa on kerrottu tarkemmin mitä Windows 10:n kannen alla tapahtuu ja mitä käyttäjä asialle voi tehdä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *