Maailman suurin oppikirjakustantaja siirtyy ensisijassa sähköisiin oppikirjoihin

opiskelijoita Oodi-kirjastossa

Maailman suurin oppikirjojen kustantaja ja ainakin pari vuotta sitten kaiken kaikkiaan suurin kustantaja, Brittiläinen Pearson Plc, saattoi heinäkuussa 2019 määritellä oppikirjan lähitulevaisuuden.

Pearson ilmoitti siirtyvänsä ensisijaisesti sähköisen oppimateriaalin julkaisuun painetun aineiston sijaan yhtiön suurimmalla markkinalla Yhdysvalloissa. Yhtiöllä on Yhdysvaltojen markkinoilla noin 1500 teosta, joita se aktiivisesti päivittää. Nyt kaikki nämä tuotteet ovat digitaalisia palvelutuotteita. Pearson näkee oppimateriaalin saman tyyppisenä palveluna kuin sovellukset, tietokantajärjestelmät ja verkossa pelattavat pelit. Jatkuva oppikirjojen päivitys tulee olemaan osa aineistoihin liittyvää palvelua.

Kustantaja kertoo laskevansa sähköisten oppikirjojen hinnan alle painettujen kirjojen hintaa. Motiivina on lisätä myyntiä, sillä paperikirjojen lainaus ja käytettyjen kirjojen osto ja myynti jää pieneksi tai loppuu. Mikäli ainoastaan paperilta luettu tieto painuu opiskelijan muistiin, painettuja kirjoja voi jatkossa vuokrata kustantajalta sähköistä kirjaa korkeammalla hinnalla.

Kustannusten säästöstä Pearson ei mainitse mitään, mutta luopumalla rinnakkaisista kirjaformaateista ja siirtymällä digitaaliseen tuotteiden päivitysprosessiin yhtiö säästää runsaasti työtä ja rahaa.

Lisäksi Bloomberg laski Pearsonin hävinneen yli 200 miljoonaa dollaria myyntiä Yhdysvalloissa viimeisen kolmen vuoden aikana. Uudet kilpailijat, Amazon mukaanlukien, ovat syöneet perinteisten oppikirjakustantajien markkinaosuutta. Myynnin laskun taittaminen vastaamalla uuten kilpailutilanteeseen on epäilemättä vielä yksi motiivi Pearsonin sähkökirjasiirtymässä.

Jo nyt 62% Pearsonin liikevaihdosta tulee digitaalisista tuotteista ja palveluista. Tähän nähden päätös siirtyä ensisijassa sähköisiin aineistoihin Yhdysvalloissa on tehty melkoisen myöhään. Muiden maiden voi odottaa seuraavan samalla tiellä.

Lontoon pörssissä sijoittajat ottivat uutisen vastaan myönteisesti sijoittamalla lisää rahaa yhtiöön. Pearsonin kurssi nousi 2,8%.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *