Klassikkotarina Viidakkokirja ja sen monet muodot elokuvina ja peleinä

rudyard kipling, viidakkokirja kirjan kansikuva

Viidakkokirja (englanniksi Jungle Book) on lähes jokaiselle tuttu tarina susien parissa varttuneesta Mowgli-pojasta, joka joutuu oppimaan viidakon lakeja kantapään kautta. Eläimiä perheenään pitävän ihmispojan haastava matka takaisin kaltaistensa pariin on tarina, joka on koskettanut miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa.

Vaikka Viidakkokirjasta ovat kuulleet kaikki, on harva kuitenkaan lukenut Rudyard Kiplingin kirjoittamaa alkuperäisteosta, joka ilmestyi ensimmäistä kertaa kirjana jo vuonna 1894. Tästä huolimatta Viidakkokirjasta on muodostunut todellinen klassikkotarina, joka on tullut meille tutuiksi monissa eri muodoissaan.

Viidakkokirjasta on tehty useita elokuvia

Viidakkokirja on osoittautunut elokuvantekijöiden keskuudessa yhdeksi inspiroivimmista tarinoista, jonka vuoksi siitä on tehty monta elokuvaversiota. Erityisesti Disneyn rooli on ollut merkittävä tarinan tunnetuksi tekemisessä. Kiplingin synkkänä pidettyyn alkuperäisteokseen nähden Disneyn suosituissa tulkinnoissa viidakon maailma esitetään kuitenkin yleisesti ottaen huomattavasti iloisempana ja valoisampana kuin kirjassa, joka vetoaa suureen yleisöön.

Disney on tuottanut Viidakkokirjasta peräti viisi elokuvaa, mutta valtaosalle tutuin on nimenomaan Disneyn ensimmäinen klassikkoelokuva vuodelta 1967. Vaikka tuolloin ensimmäistä kertaa valkokankaat valloittanut versio Viidakkokirjasta ei pysynytkään täysin uskollisena Rudyard Kiplingin alkuperäisteokselle, tuli piirroselokuvasta todellinen kestohitti kaiken ikäisten katsojien keskuudessa. Vielä tänäkin päivänä, yli 50 vuotta elokuvan ensi-illasta, moni nimeää Viidakkokirjan kaikkien aikojen parhaaksi Disney-elokuvaksi. Elokuvaa voidaan pitää merkityksellisenä myös siksi, että kyseessä on Walt Disneyn kaikkien aikojen viimeiseksi jäänyt elokuvaprojekti, joka tarjosi miehelle näyttävän päätöksen uralleen hiukan vaisuksi jääneen Miekka kivessä -elokuvan jälkeen.

viidakkokirja elokuvan juliste, dvd kansikuva

Disney on vuosien varrella tehnyt Viidakkokirjasta lukuisia sovituksia. Viime aikoina elokuvien uudelleenversioinnit ovat olleet huippusuosittuja, eikä vuonna 2016 julkaistu live-näytelty versio Viidakkokirjasta ole poikkeus. Elokuvan ohjanneen Jon Favreaun roolivalinnat osuivat monen mielestä täysin nappiin. Lahjakkaan Neel Sethin näyttelemänä Mowglin hahmoon on helppo samaistua. Myös Scarlett Johanssonin äänellä viekotteleva Kaa sekä Bill Murrayn äänellä jammaileva Baloo ovat juuri sellaisia kuin niiden mielessään kuvitteleekin olevan.

Mowgli ystävineen seikkailee muuallakin kuin elokuvissa

Viidakkokirja-elokuvan yhteydessä ja sen suosion jälkimainingeissa on syntynyt mitä erilaisimpia toteutuksia myös muualla kuin elokuvamaailmassa. Viidakkokirja on mukautettu niin moneen eri yhteyteen, että se on pakostakin tullut tutuksi kaikille.

Ensimmäiset digitaaliset Viidakkokirja-pelit ilmestyivät kuitenkin jo 1990-luvulla. Jotkut saattavat muistaa vuonna 1994 Sega-pelikonsoleille ja PC:lle julkaistun The Jungle Book -videopelin, jossa pelaajan on ohjattava Mowgli syvältä viidakon uumenista takaisin ihmisten kylään häijyn Shere Khan -tiikerin jahdatessa häntä. Erittäin suosituksi nousi myös Playstationille vuonna 2000 julkaistu tanssipeli nimeltä Viidakkokirja – Svengiseikkailu, jossa pelaajien täytyi imitoida Viidakkokirjan hahmojen tanssiliikkeitä tuttujen melodioiden tahdissa.

Viidakkokirja toimii erinomaisesti myös näytelmänä ja aivan erityisen hyvin musikaalina. Melkeinpä jokainen tunnistaa elokuvasta tuttuja svengaavia kappaleita ja osaa joitakin osia tunnettujen laulujen kertosäkeistä. Monissa äänestyksissä Viidakkokirjan musiikki on nimetty kaikkien aikojen parhaaksi Disney-soundtrackiksi. Erityisesti Terry Gilkysonin Bare Necessities -kappaleen eli Suomessa paremmin nimellä Karhun elämää tunnetun laulun kajahtaessa ilmoille sen letkeää rytmiä on vaikea vastustaa. Loistava musiikkitoteutus onkin yksi syy siihen, miksi Viidakkokirjasta on tehty useita musikaaleja ja näytelmiä niin Suomessa kuin muualla maailmassa.

Oli kyse sitten peleistä, näytelmistä, elokuvista tai jostain muusta toteutuksesta, Viidakkokirjan tarina ei varmastikaan jää tähän. Klassikkoteoksena se on puhutellut jo useita sukupolvia ja tulee tekemään niin jatkossakin. On mielenkiintoista jäädä seuraamaan, millaisina muina toteutuksina se tullaan näkemään tulevien vuosikymmenten aikana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *