Kirjakauppias tekee myymistään kirjoista tiivistelmiä, ja myy ne uusina teoksina

Scribd on e-kirjojen lukupalvelu, jossa kuukausimaksua maksamalla voi lukea niin paljon ehtii (joitakin rajoituksia palvelussa on). Scribd on ollut markkinoilla pitkään, ja kertoo maksavia asiakkaita olevan jo yli miljoona. Nyt lukupalvelu on ryhtynyt hankkeeseen nimeltään Snapshots. Siinä palvelu tuottaa tietokirjoista tiivistelmiä, joita se markkinoi uusina teoksina.

Tiivistelmien tuottaminen sinänsä on todettu toimivaksi konseptiksi monessa yhteydessä. Ajatellaanpa vaikka Valittuja Paloja tai muita julkaisuja, joissa kerrotaan lyhyesti suosittujen kirjojen olennainen sisältö.

Scribd on palkannut kirjailijoita tuottamaan valituista tietokirjoista tiivistelmiä, jotka voi lukea noin 15 minuutissa.

Nämä Snapshot-tiivistelmät ovat kaikkien kuukausimaksua maksavien palvelun käyttäjien luettavissa. Kirjoista on tarjolla sekä teksti- että äänikirja. Alkuvaiheessa Scribd on tuottanut 500 tietokirjasta Snapshot-version. Kirjojen tekijänoikeudet omistaa Scribd.

Scribdin motivaatio investoida uusien kirjojen kirjoittamiseen ja julkaisuun on johdattaa lukija Snapshot-tiivistelmästä alkuperäiseen teokseen. Alkuperäisen kirjan tekijänoikeudet luonnollisesti ovat edelleen kirjailijalla ja kustantajalla, jotka siten saavat oman osansa tulosta. Kaikki osapuolet, kirjakauppias ja oikeuksien omistajat, saavat siivunsa, joten kaikki ovat tyytyväisiä?

scribd snapshot -kirjoja kaupan sivulla

Tekijänoikeuksia koskevat lait ovat hieman erilaisia maasta riippuen

Scribd otti suoraviivaisen lähestymistavan ensimmäisten 500 Snapshotin tuottamiseen. Kirjakauppias ei keskustellut kirjojen oikeuksien omistajien kanssa lainkaan. Yhtiö kirjoitti uudet kirjat, jotka perustuivat alkuperäisiin teoksiin, ja merkitsi tekijänoikeudet omiin nimiinsä.

Publishing Perspectives kysyi Scribdin edustajalta tästä tekijänoikeuksia koskevasta asiasta, ja sai seuraavan vastauksen:

”Snapshot-kirjat ovat alkuperäistä sisältöä. Meillä on erillinen tiimi, joka kirjoittaa ja viimeistelee jokaisen Snapshot-kirjan. Tiimi julkaisee kirjat palvelussamme, jotta ne ohjaavat lukijoita alkuperäisen kirjan pariin. Emme olleet yhteydessä kustantajiin ensimmäisen 500 kirjan tekemisessä. Halusimme integroida nämä palveluun, että pääsimme testaamaan ja oppimaan niistä. Olemme avoimia yhteistyölle kustantajien ja kirjailijoiden kanssa tulevaisuudessa”.

Yleinen käsitys copyrightin olemuksesta kirjailijoiden ja lukijoiden keskuudessa lienee, että on aivan normaalia toimintaa kirjoittaa jonkin kirjan sisällöstä omin sanoin esimerkiksi arvostelua tai asiasisällön esittelyä varten. Silloin kirjoittaja on tuottanut uuden teoksen (mikäli se ylittää teoskynnyksen), ja kirjailijalla on automaattisesti sen tekijänoikeus.

Scribd on kuitenkin yritys, joka myy ja vuokraa niitä samoja kirjoja, joista se tuottaa uusia teoksia. Kirjojen myyntiä ja vuokrausta varten yrityksellä on kustantajien kanssa sopimukset.

Snapshot-kirjat on tarkoitettu ohjaamaan asiakkaita alkuperäisteokseen. Entä jos asiakas lukee Snapshot-kirjan, mutta ei koskaan viitsi avata sitä alkuperäisteosta? Silloin kustantaja voi helposti väittää menettäneensä myyntiä. Kirjakauppias ikään kuin vei kustantajalta asiakkaan.

Oletettavasti Scribdin lakimiehet ovat tarkistaneet moneen kertaan, että sen kotimarkkinoilla Yhdysvalloissa tämä käytäntö ei johda vaikeuksiin. Tekijänoikeuslait ovat kuitenkin hieman erilaisia joka maassa. Ehkä jossakin päin maailmaa asiaan tartutaan?

On myös joukko oikeuksien omistajia, kuten pienet kustantajat ja omakustantajat, jotka lienevät enemmän kuin onnellisia jos vain saavat kirjansa esille Snapshot-valikoimaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *