Verkkopalvelun käyttöehtojen tavaamiseen kuluu aikaa yhtä kauan kuin kirjan lukemiseen

infografiikka: verkkopalvelujen käyttöehtojen lukemisaika / Visual Capitalist

Jos olisit lukenut Facebookin, Twitterin, Instagramin tai Googlen käyttöehdot tarkkaan, olisit huomannut yhtiöiden ilmoittavan keräävänsä ja tallettavansa sinusta kaikenlaista henkilökohtaista tietoa. No, en minäkään niitä ehtoja lukenut. Ei kaikkien, mutta monen palvelun käyttöehdot ovat tarkoituksella vaikeselkoista lakitekstiä, mutta kaikille yhteistä on se, että teksti on perusteellisen pitkä. Sekin on nyt laskettu, että Shakespearen Macbethin lukee suunnilleen samassa ajassa kuin Microsoftin palvelun käyttöehdot.

Visual Capitalist, infografiikan aarreaitta, on kehitellyt havainnolliseen kuvamuotoon suosittujen verkkopalvelujen käyttöehtojen keskimääräiset lukuajat. Infografiikka löytyy tästä (parhaiten katsottavissa suurella ruudulla).

Macbeth-kirjan lukeminen vie keskimäärin tunnin ja 11 minuuttia, kun Microsoftin käyttöehdot vaativat tunnin ja kolme minuuttia. Vanha kiinalainen klassikko Sodankäynnin taito on noin 50 minuutin lukuhetki.

Kun seuraavan kerran laitat Spotify-soittolistalta albumin verran musiikkia soimaan, ehdit juuri ja juuri lukemaan palvelun käyttöehdot (35 minuuttia) kuuntelun aikana. Applen mediapalveluiden ehtoja lukiessa aikaa kuluu noin 30 minuuttia.

Harva Facebookin käyttäjä on urhannut elämästään 17 minuuttia käyttöehtojen lukemiseen, puhumattakaan YouTuben käyttäjistä, jotka haluavat katsoa videoita eivätkä opiskella 13 minuutin ajan käyttöehtoja.

Palvelun käyttöehdot voi lukea nopeamminkin mitä tässä esitetyt keskimääräiset lukuajat kertovat. Jollei ole tottunut lukemaan useinkin hieman kryptistä lakitekstiä, niin sitä ei pysty lukemaan aivan samaa vauhtia kuin Ilta-Sanomien lööppijuttua.

Lasketut lukuajat perustuvat englanninkielisen tekstin keskimääräisenä pidettyyn 240 sanaa minuutissa vauhtiin. Suomenkielistä tekstiä luetaan keskimäärin sanamäärällä mitattuna 200 sanaa minuutissa. Paljon lukevat ihmiset voivat lukea tuplanopeudella ja harjoittelemalla pikalukua nopeus kasvaa edelleen.

Käyttöehtoja pidetään yleisesti vaikeselkoisina, ja väitteelle tulee tukea myös tutkijoilta. Flesch Reading Ease on kaava, jolla melko suoraviivaisesti voi arvioida minkä tahansa tekstin luettavuutta. Kaava ottaa huomioon lauseiden ja sanojen pituudet, joista se tuottaa luettavuusindeksin.

Flesch Reading Ease -testin perusteella seuraavien internet-palvelujen käyttöehtojen ymmärtäminen vaatii yliopistotasoisen koulutuksen (järjestyksessä vaikeimmat ensin):

 • Pokemon Go
 • Twitter
 • Uber
 • Zoom
 • TikTok
 • Spotify
 • Amazon
 • Netflix
 • Tinder
 • Applen mediapalvelut
 • Reddit
 • YouTube

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *