Vuoden 2020 viimeisinä päivinä kirjakustantaja WSOY osti kaksi suomalaista kustantamoa. Docendo ja Minerva julkaisevat pääasiassa tietokirjoja, mutta myös kaunokirjallisuutta kummankin julkaisuohjelmassa on, kuten Docendon CrimeTime. Näiden yhteenlaskettu liikevaihtoa on luokkaa 4,5 miljoonaa euroa. Ostaja uskoo saavansa synergiaetuja ja pystyvänsä hyötymään kustantajien sähköisten tuotteiden kehittämisestä.
Kirja-alalla ruotsalaiset yritykset ovat olleet varsin aktiivisia toimijoita viime vuosina äänikirjoista ja tilauspalveluista lähtien. Bonnier osti WSOY:n vuonna 2011, jonka jälkeen WSOY hankki Bazar-kustantamon Suomen toiminnot vuonna 2019, ja nyt Bonnier kertoo ostaneensa WSOY:lle samanaikaisesti kaksi suomalaista kustantamoa lisää.
Svb sai WSOY:n Timo Julkuselta hieman taustoja ostokselle. Hän uskoo WSOY:n pystyvän tarjoamaan paremmat työkalut ja markkinatiedot kirjojen kustantamiseen Docendon ja Minervan ammattilaisille. Toisaalta kustantajat ovat hyvässä iskussa ja niillä on hyviä kirjailijoita. WSOY aikoo katsella tilaisuuksia edelleen jos sopivaa ostettavaa löytyy.
Kustannusala siis keskittyy Suomessa. Otava ja WSOY ovat suuria yhtiöitä, joilla on monta perinteistä ja tulevaisuuteen katsovaa liiketoimintaa jatkuvasti meneillään. Myös maailmalla kirja-alan keskittyminen on vahvaa.
Maailmanlaajuisia kirjamarkkinoita arvioiva konsulttiyhtiö Technavio on tuoreessa analyysissään päätynyt lopputulokseen, että kirjallisuus on edelleen kasvava media (vaikka 2000- ja 2010-luvulla on muunkin suuntaisia käppyröitä nähty). Vuosina 2020-2024 yhtiö ennustaa kirjojen maailmanlaajuisen markkinan kasvavan keskimäärin 1% vuosivauhtia. Prosenttiluku ei vaikuta suurelta, mutta markkina on suuri, joten biljoonien dollarien kasvusta puhutaan. Toinen merkittävä asia ennusteessa on alan edelleen jatkuva keskittyminen harvojen suurten yhtiöiden omistukseen.