World-Wide-Webin keksijä on optimistinen internet-jättien vaikutusvallan heikentymisestä

facebook data center, clonee
Facebookin tietokone- ja tietokeskus: Clonee, Irlanti.

Tim Berners-Lee, joka kehitti World-Wide-Web -teknologian vuonna 1989, pitää jättimäisten internet-yhtiöiden tämän hetkistä valtaa ohimenevänä ilmiönä. ”Olen optimistinen koska olen nähnyt hyvin hallitsevia ilmiöitä internetissä ennenkin … ja sitten kaikki muuttuu”, Berners-Lee kertoi Reutersin haastattelussa.

Vasta kun 1990-luvun puolessa välissä ilmestynyt selainohjelma Mosaic oli riittävän helppo käyttää, lähti digitaalisen median kehitys kunnolla liikkeelle. Berners-Lee on kuitenkin sen verran huolissaan vallan ja tiedon keskittymisestä muutamien yritysten konesaleihin, että on aloittanut konkreettisen ohjelmistoprojektin nimeltään Solid yrityksessä Inrupt. Sen missiona on antaa ihmisille avaimet omiin tietoihinsa ja työkalut, joilla ihmiset voivat jakaa pääsyoikeuksia tietoihinsa. Tällä hetkellä yhtiöt kuten Facebook ja Google omivat kaiken tiedon tehdäkseen sillä rahaa sen jälkeen kun käyttäjä on tilin palveluun avannut.

Reutersille antamassaan haastattelussa Berners-Lee uskoo hallitusten yhdessä teknologiayritysten kanssa voivan auttaa ihmisiä saamaan takaisin oman datansa ja verkkoasioinnin hallinnan. Hänen mielestään pääsy internetiin on jokaisen ihmisen perusoikeus aivan kuten sähkö nähtiin elintärkeäksi teknologiaksi jo viime vuosisadalla. ”Ainoa järkevä ajatus on, että asiat muuttuvat yhä nopeammin. Olemme parhaillaan keskellä harppausta yhä nopeampaan maailman muuttumiseen”.

Tim Berners-Lee puhuu asiaa ja toimii sen mukaisesti, pyrkien palauttamaan valtaa ihmisille jättiyritysten käsistä. Jos kuitenkin otetaan hieman pessimistisempi näkökulma ja pohditaan miksi valta ei kenties niin helposti palaudukaan ihmisille.

Yleisesti viittä internetin suuryhtiötä pidetään vallan ja datan keskittymisen ytimenä: Google, Amazon, Facebook, Apple ja Microsoft, jotka myös tunnetaan lyhenteellä GAFAM. Liikevaihdolla mitattuna Amazon on näistä suurin, yhdeksänneksi suurin yritys maailmassa vuonna 2020. Markkina-arvolla mitattuna GAFAM-yhtiöt ovat maailman toiseksi, kolmanneksi, neljänneksi, viidenneksi ja kuudenneksi suurimmat.

Mikään ei estä jättiyhtiöitä kasvamasta yhä suuremmiksi. Microsoftin valta-asema henkilökohtaisten tietokoneiden ja toimisto-ohjelmien markkinoilla on vankkumaton, Apple tekee edelleen korkean katteen tuotteita ja saattaa laajentaa sähköautoihin, Amazonin suuruuden ekonomia takaa hintaedun ja asiakkaiden käyttäytymisdatan keruun, Facebook voi tarjota mitä tahansa ostettavaa miljardeille käyttäjilleen, ja Googlen innovointikoneisto tulee osumaan kultasuoneen vielä uudelleen.

Kenties suurin syy miksi datan ja vallan keskittyminen muutamien jättiyhtiöiden tietokantoihin saattaa jatkua, olemme me tavalliset kaduntallaajat. Googlen palveluita on sietämättömän helppo käyttää, Facebookissa on pakko olla koska kaikki muutkin ovat, Windows yksinkertaisesti toimii niin hienosti, Amazonista on niin helppo ostaa, ja Applen laitteet vaan ovat niin makeita.

Näistä helppokäyttöisistä ja osin ilmaisista tuotteista pitäisi luopua jonkun turvallisemman, eettisemmän, maailmaa parantavan, ehkä hankalakäyttöisemmän ja maksullisen tuotteen vuoksi? Maailmanparantajat ovat tämän tien jo valinneet, mutta onko heitä riittävästi rapauttamaan jättiyhtiöiden rahantekokoneisto ohimeneväksi ilmiöksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *