Onko lukija nykyään myös kirjailija?

nainen lukee kirjaa rantamuurilla
Kuva: StockSnap.

Jos olet omia tekstejä kirjoitteleva kotikirjailija, oletko huomannut nykymaailman mahdollisuudet? Jos viimeksi olet yrittänyt saada omat tekstisi julkaistua vuosituhannen vaihteen aikoina, niin nykyään mahdollisuutesi saada teoksesi julkaistua ovat moninkertaiset. Tehdään lyhyt katsaus siihen miten lukemisen ja kirjoittamisen maailma on muuttunut.

Mediassa kirjoitellaan paljon, että suomalaiset eivät enää lukisi niin paljon kuin ennen. Jos pelkästään mediaan uskoisi, voisi kuvitella, että kirjat katoavat kuin bingo – paitsi, että ei se bingo mihinkään ole kadonnut, ainoastaan ne bingohallit menivät säppiin.

On varmasti totta, että tekniikka on tuonut meille erilaiset ajanviettotavat kuin mitä ennen oli, mutta onko se oikeasti totta, että luemme vähemmän? Itse asiassa vietämme kirjojen parissa aikaa enemmän kuin koskaan, sillä kuuntelemme äänikirjoja työmatkoilla ja jopa lenkkeillessä. Monella musiikin sijasta lenkillä kuulokkeista kuuluu kirjan tarinaa tai esimerkiksi itsensä kehittämiseen liittyvää podcastia – lukemisesta on tullut entistä enemmän siis kuuntelemista.

Suomalaiset lukevat edelleen paljon

Tilastokeskus julkaisi 2019 tutkimuksen, jonka perusteella voidaan väittää, että suomalaiset lukevat enemmän kuin 2000-luvun alussa. Jopa 80% yli 10 vuotiaista oli lukenut vähintään yhden kirjan vuodessa vuonna 2017. Miesten lukeminen on kasvanut aina 1980-luvulta lähtien. Yksi syy tähän on koko yhteiskuntarakenteen muutos kohti nykyaikaista palveluyhteiskuntaa.

Enää ei myöskään tarvitse lähteä kaupungille kauppaan erikseen ostamaan kirjoja – kirjan voi ostaa verkosta, ja se tulee tuotuna kotiin saakka, voi ostaa sähköisen e-kirjan, tai voi valita oman suosikin ja ”lukea” kirjan kuuntelemalla.

Tilastoissa näkyy myös suomalaisten lisääntynyt kirjaston käyttö, vaikka voisi kuvitella tilanteen olevan aivan toisin päin. Esimerkiksi vuonna 2019 lähes kaksi miljoonaa suomalaista, eli noin joka kolmas lainasi vähintään yhden tuotteen kirjastosta. Vuonna 2019 lainaajia oli 58 000 henkilöä enemmän kuin vuonna 2017. Tilastollisesti ja tutkimusten valossa kirjaston käyttäminen vaikuttaa myönteisesti käyttäjien lukutaitoon, joka taasen korreloi opiskelumenetykseen. Miksi kuitenkin mediassa ollaan huolissaan nuorten lukutaidosta ja lukemattomuudesta? Tiesitkö esimerkiksi sen, että lukemista harrastanut teini osaa jopa 70 000 sanaa verrattuna 15 000 sanavarastoon, joka on niukasti lukevalla nuorella.

Muutama vuosi sitten Suomessa tutkittiin yläkouluikäisten nuorten lukemista. Tytöt ovat yleisesti noin 1,5 vuotta poikia taidoissa edellä. Itse asiassa 10 – 14 vuotiaiden lukemiseen käyttämä aika on vähentynyt kymmenellä minuutilla päivässä, mutta vastaavasti perinteisen lukemisen tilalle on tullut muita mediankäyttötapoja, kuten sosiaalinen media, jossa luetaan ja kirjoitetaan jatkuvasti. On myös tutkittua tietoa siitä, että lukeminen ja tutkiminen lehtien ja kirjojen kansien välistä tai digitaalisesti ei vaikuta kykyyn omaksua tietoa. Ihminen voi omaksua jopa enemmän kuuntelemalla ja katselemalla kuin vain lukemalla.

Omakustanne

Entä sitten oma teos kirjana näin 2020-luvulla? Teetkö kirjan paperille, e-kirjaksi, vai nauhoitatko oman podcastin tai äänikirjan – se on oma valintasi. Esimerkiksi omakustannekirjaa saat painettua jo parilla kolmella sadalla eurolla muutaman kymmenen kappaletta.

Oma e-kirja voi saada alkunsa vaikka blogi-sivustolta, tai jopa Instagram-tililtä – vaihtoehtoja on paljon. Valintaan vaikuttaa luonnollisesti kirjan sisältö ja kenelle kirja on tarkoitettu. Jos tarkoitat kirjan miehille – tilastoista näkyy, että suomalaiset miehet lukevat mielellään miesten kirjoittamia kirjoja.

Ei jokaisen e-kirja välttämättä mitenkään bestseller ole, mutta ehkä se tuottaa sen verran rahaa, että mahdollistaa uuden kirjan kirjoittamisen tai kirjoittamisen harrastamisen myös jatkossa. Ennen runot ja tarinat saattoivat jäädä oikeasti koko elämän ajaksi piirongin laatikkoon, mutta nykyään ne voidaan julkaista samalla kuin niitä kirjoitetaan. Pitää vain luottaa itseensä.

E-kirja

Verrattuna painettuun kirjaan e-kirjan todelliset kustannukset voivat olla pienet. Mitä enemmän ammattilaisia käyttää laadukkaan teoksen tekemiseksi, se luonnollisesti lisää kustannuksia. Se suuri ero painettujen kirjojen kustannuksiin on se, että kulut eivät sähköisten kirjojen myynnissä kasva vaikka myynti kasvaisi yhdestä 5000:een. Sähköisen e-kirjan markkinointia on myös mahdollista tehdä itse, koska voi aina näyttää osan kirjan sisällöstä maksutta, ja voit vaikka tehdä siitä aivan oman podcastin? Lisäksi voit kirjoittaa tai äänittää kirjasi lähes missä tahansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *