Kirjojen ystävien kerho missä lukeminen ei ole suoritus

e-kirjojen lukulaite Kindle paperikirjapinon päällä

Monenlaiset lukupiirit, kirjojen arvosteluun ja luokitteluun erikoistuneet verkkoyhteisöt kuten Goodreads, Booktube-kanavat Youtube-videopalvelussa ja Booktok-videot Tiktokissa ovat kaikki vahvoja signaaleja kirjallisuuden vetovoimaista kaikissa ikäryhmissä. Uusin kirjallisuuden harrastajien parissa syntynyt liike on hiljainen kirjaklubi (Silent Book Club), jota voisi myös kutsua versio 2.0:ksi lukupiireistä.

Yle uutisoi hiljaisten kirjaklubien olevan introverttien onnen tunti, … Lue lisää

Tekstin talon avajaiset Helsingissä tammikuussa 2024 kutsuu kirjallisuuden ystävät ja tekijät mukaan

Tekstin talo Helsingissä. Kuva Anton Hämäläinen.

Uusi kulttuurikeskus Tekstin talo Helsingissä avataan upeasti peräti nelipäiväisellä tapahtumalla 24.-27.1.2024. Ovet ovat auki kaikille, mutta ohjelman perusteella varsinkin kaikenlaisen kirjallisuuden ystävät, kirjoittamisesta kiinnostuneet, ja ajatuksia herättävistä puheenvuoroista pitävät kansalaiset tulevat viihtymään tilaisuudessa.

Tekstin talo on ollut osittaisessa käytössä vuodesta 2023, jolloin Helsingin Sörnäisissä paikallisten tuntemassa Elannon korttelissa sijaitsevan vanhan … Lue lisää

E-kirjat ja tabletit tulivat – miten kävi perinteisten kirjojen?

e-kirjojen lukulaite  ja paperikirjoja auringonvalossa

Kirjojen maailma on kokenut merkittäviä muutoksia teknologian kehittyessä. E-kirjat ja äänikirjat ovat vallanneet alaa perinteisiltä kirjoilta tarjoten uudenlaisen tavan nauttia kirjallisuudesta. Tässä artikkelissa tutustumme siihen, miten e.kirjojen ja laitteiden, joilla niitä luetaan ja kuunnellaan yleistyminen on vaikuttanut perinteisiin kirjoihin ja lukutottumuksiin. Katsomme myös miten pelaaminen on siirtynyt lautapeleistä ja korteista … Lue lisää

Mistä löydät lukuvinkit ja kirjasuositukset? Tässä muutama lähde

blogit.fi listaa kirjablogeja
Blogit.fi

Silloin tällöin tulee omituinen tilanne kun miljardeista maailman kirjoista ei millään löydy sopivaa luettavaa. Onneksi internetin ihmeellisistä verkostoista löytyy tähänkin ongelmaan apua, sillä kirjastot, kaupalliset yritykset ja yksityiset kirjallisuuden ystävät julkaisevat verkossa lukusuosituksia jokaiseen makuun.

Jos mielenkiintoisen luettavan haku liittyy loman tai matkan valmisteluun, yksi tärkeä asia on syytä … Lue lisää

Sovellus PDF-asiakirjojen kommentointiin ja muistiinpanoihin

xournal++ sovellus tietokoneella: pdf kommentointi

Mahdollisuus kommentoida PDF-asiakirjoja omilla merkinnöillä ja huomioilla on monen tietotyöläisen toive kun he tutkivat tai haluavat siepata olennaisen tiedon jostakin dokumentista. Myös mahdollisuus kirjoittaa kynällä muistiinpanoja tietokoneelle, tabletille tai puhelimelle olisi kätevä ominaisuus. Xournal++ on monissa laitteissa toimiva ilmainen sovellus, jolla voi tehdä juuri näitä asioita.

Tablet-laitteita muistuttavat, mutta e-kirjojen … Lue lisää

Suomalaiset kärjessä kirjojen lukijoina kansainvälisessä vertailussa

eurooppa kirjojen lukutavat, infografiikka
Lähde: Global English Editing.

Kirjoista ja kirjojen lukemisesta on monenlaista tilastotietoa jota on mielenkiintoista tutkia ja pohtia miksi esimerkiksi Etelä-Afrikassa yli puolessa kodeista ei ole kirjoja lainkaan. Pari vuotta maailmaa kiertänyt pandemia on vaikuttanut kirjojen lukutapoihin, mutta yksi asia on ja pysyy: Pohjoismaat, erityisesti Suomi, ovat Euroopan kärjessä kirjojen lukijoina.… Lue lisää

Onko lisätyn todellisuuden kirjoilla potentiaalia olla muutakin kuin hetken hupi?

lisätty todellisuus -kirja, esimerkki
Tässä esimerkiksi kirja, jota katsottaessa tabletin tai puhelimen kameran läpi kirjan lintu herää eloon.

Lisätyllä todellisuudella tarkoitetaan tietokoneella tuotetun sisällön ja todellisuuden yhdistämistä laitteen näytöllä yhdeksi kokonaisuudeksi. Lisätty todellisuus tunnetaan myös lyhenteellä AR, joka tulee englannin kielen sanoista Augmented Reality. Toisinaan siitä käytetään myös nimitystä täydennetty todellisuus. Virtuaali- ja lisätty … Lue lisää

Näppärä e-kirjan lukija kääntää sivuja kaukosäätimellä

kaukosäädin kindle-lukulaitteelle

Jopa hilavitkutinten ja vimpainten ystävä pohti hetken e-kirjojen lukulaitteen kaukosäätimen mielekkyyttä nähtyään videon missä sellaista esiteltiin. Vaan tarkemmin asiaa tutkittuaan puhelimen, tabletin ja tietokoneen kaukosäätimen kannalta, vimpainten ystävä on kallistunut siihen, että kaukosäädin-tuotekonseptille saattaa jopa olla järkevää käyttöä.

Kyse on tuoteideasta, joka vapauttaa e-kirjan lukijan kädet pitämästä lukulaitetta kädessä. Lukijalla … Lue lisää

Kuukausimaksulliset kirjapalvelut ovat nousseet Suomessa merkittävään asemaan

suomi lukee tutkimus 2021
Suomi lukee 2021.

Suomi lukee 2021 tutkimuksen tulokset osoittavan merkittävän trendin suomalaisten suhtautumisessa kirjoihin ja lukemiseen. Kirjakauppaliiton ja Kustannusyhdistyksen teettämä kyselytutkimus kertoo sähköisten kirjojen tilauspalveluiden, kuten Storytelin ja Bookbeatin vallanneen suhteellisen lyhyessä ajassa merkittävän aseman kirjamarkkinalla. Vuonna 2020 jo 17% kyselyyn vastanneista oli maksanut jostakin kuukausimaksullisesta kirjapalvelusta.

suomi lukee 2021 kyselyn tulokset
Suomi lukee 2021.
Lue lisää

Onko lukija nykyään myös kirjailija?

nainen lukee kirjaa rantamuurilla
Kuva: StockSnap.

Jos olet omia tekstejä kirjoitteleva kotikirjailija, oletko huomannut nykymaailman mahdollisuudet? Jos viimeksi olet yrittänyt saada omat tekstisi julkaistua vuosituhannen vaihteen aikoina, niin nykyään mahdollisuutesi saada teoksesi julkaistua ovat moninkertaiset. Tehdään lyhyt katsaus siihen miten lukemisen ja kirjoittamisen maailma on muuttunut.

Mediassa kirjoitellaan paljon, että suomalaiset eivät enää lukisi … Lue lisää