Tärkeimmät pokeristrategiakirjat, ja miksi ne ovat erityisiä

Pokerin pelaamisesta on kirjoitettu paljon hyviä oppaita. Ennen pelaamisen aloittamista on hyvä lukea muutamia strategiakirjoja, jotta ei tee tyypillisiä aloittelijan virheitä. Tässä artikkelissa arvioimme parhaat englanninkieliset oppaat, joista voi nopeasti oppia tärkeät vinkit omaan peliin.

Michael Craig (2007) : Suuri Pokerikirja – The Full Tilt Poker Strategy

Full Tilt saattaa olla nykyisin ikävä muistikuva monille pokerinpelaajille. Mutta oli aika, jolloin Full Tilt -pokerin ammattilaispelaajat olivat kuin rock-tähtiä. Tämä tiivis ja kunnianhimoinen 437 sivun strategiaopas, jonka on kirjoittanut yksi alan parhaista kirjailijoista Michael Craig on kattava opas tähän pelilajiin. Jos jättää huomiotta pelin aiheuttamat vahingot, melkein kaikki kirjassa annetut neuvot ovat hyviä. Kirjassa on myös osionsa muille pokerin muodoille, kuten Texas hold’em, Omaha, avopokeri ja Razz.

Blair Rodman and Lee Nelson (2005): Kill Phil

kill phil .kirjan kansikuva

Tämä kirja muutti pokerin pelaamistapaa joksikin aikaa, etenkin no-limit hold’em -turnauksissa. Kirjoittajat antavat yksinkertaisia perusneuvoja ja kehottavat pelaamaan peliä erittäin aggressiivisesti, mikä yleensä neutraloi tehokkaasti pelin parhaat pelaajat. Toisin sanoen, aina kun se on mahdollista, pane parhaat pelaajat päättämään kaikista pelimerkeistään. Kirjan kirjoittamisen aikaan kolme maailman parasta pelaajaa sattui olemaan nimeltään ”Phil”, josta tämä kirja on saanut tarttuvan nimensä.

Tommy Angelo (2007): Elements of Poker

Tämä on yksi kaikkein aikojen parhaista opaskirjoista, jossa kehotetaan ajattelemaan perinteisten strategioiden ulkopuolelta. Kirjan pitäisi ehdottomasti olla kymmenen parhaan oppaan joukossa, mutta jostain syystä se ei ole kerännyt niin suurta yleisöä kuin se ansaitsisi. Angelo, arvostettu ammattilaispelaaja ja valmentaja, tutkii peliä yhteensä 144:stä näkökulmasta.
Hänen keskeinen käsitteensä on strategia, jota kutsutaan ”vastavuoroisuudeksi”, mikä tarkoittaa, että menestys syntyy tekemällä jotain muuta kuin mikä on normaalia tai odotettua. Sen lisäksi, että Elements of Poker sisältää paljon ideoita, joita harva pelaaja on koskaan ennen ajatellut, sitä on myös hauska lukea. Tämä kirja ansaitsisi paljon enemmän huomiota.

Phil Gordon (2009): Pieni Vihreä Kirja – Little Green Book

little green book -kirjan kansikuva

Phil Gordon oli 2000-luvulla yksi suurimmista pokeritähdistä. Tämä kirja julkaistiin hänen julkisen uransa huipulla, jolloin hän toimi televisio-ohjelman Celebrity Poker isäntänä. Hänen kirjansa on opas, joka on mallinnettu vastaavanlaisen golfkirjan mukaan The Little Green Golf Book (nimi, joka ehkä puolestaan kopioitiin Maon Punaisesta kirjasta). Gordonin Pieni vihreä kirja myi huomattavan hyvin, ja jotkut kriitikot kuvasivat sitä myös lyhyeksi versioksi Dan Harringtonin strategiakirjoista.

Pieni vihreä kirja on arvostettu opas. Suomalaisista pokerinpelaajista moni lukee näitä oppaita. Ylen mukaan huippupelaaja Aki Pyysing suosii pelaamisessaan kirjaoppia. Pyysing kertoi Kotimaan kasvot -ohjelmassa käyttäneensä todella paljon aikaa itse pelin opiskeluun. Myös pokerimiljonääri Jens Kyllönen aloitti pelaamisen kirjojen avulla. Hän kertoo Iltalehdessä muutamaan kirjaan tutustumisen jälkeen huomanneensa melko nopeasti olevansa pelissä hyvä.

Dr. Alan N. Schoonmaker (2000): The Psychology of Poker

Schoonmaker on eläkkeellä oleva psykologi, joka pelaa matalan panoksen pelejä Las Vegasissa. Kun Schoonmaker liikkuu Las Vegasissa, hän puhuu jatkuvasti muiden ihmisten kanssa, mutta mikä tärkeintä, kuuntelee muita, kun he keskustelevat pokerista. Hän on kerännyt paljon tietojaan tähän mainioon opukseen. Tämä kaikki viisaus – päivätyö psykologina ja iltaharrastus pelaajana – on päätynyt kirjaan The Psychology of Poker. Kirja sai jatko-osan vuonna 2007, kun hänen toinen hyvä teoksensa Your Worst Poker Enemy: Mastering Mental Game julkaistiin.