Kirjan kirjoittamiseen suunniteltuja ohjelmia

tekstinkäsittelyohjelma tyhjä paperi

Tekstinkäsittelyohjelma, kuten Word tai Libreoffice saattaa olla suosituin väline kirjan kirjoittamiseen, mutta saatavilla on myös erityisesti kaunokirjallisen käsikirjoituksen laatimiseen tarkoitettuja sovelluksia. Mahdollisimman häiriöttömän ja yksinkertaisen kirjoitustilan tarjoavia ohjelmia on esitelty aiemmassa artikkelissa, joten tässä artikkelissa keskitymme esittelemään kirjoitusohjelmia nimenomaan juonellisten kertomusten naputteluun.

Miksi ihmeessä pitäisi opetella joku uusi ohjelma kirjoittamista varten kun nykyinen tekstinkäsittelyohjelma ajaa saman asian? Näinhän se on: tekstinkäsittelyohjelmissa on kaikki mitä tarvitaan käsikirjoituksen tekemiseen. Hyvä puoli lisäksi on, että muiden työhön osallistuvien kommentit ja korjaukset haluttaessa näkyvät tekstissä myös.

Tärkein syy erityisesti kaunokirjojen kirjoitusohjelmien olemassaololle ovat ominaisuudet, jotka auttavat näppäimistön ääressä istuvaa henkilöä jäsentämään teoksensa kunnolla, suunnittelemaan juonen käänteet huolellisesti, kehittämään uskottavat hahmot, ja kiinnittämään huomiota moneen muuhun asiaan, joita on hyvä miettiä ennen kuin tarina vie mielikuvituksen ja sormet mukanaan.

Mikäli haluat kokeilla erityisesti kirjan tekemiseen suunniteltua ohjelmaa, seuraavassa neljä ilmaiseksi saatavilla olevaa vaihtoehtoa, joiden avulla saa tuntumaa onko jostakin niistä yksinäisen puurtajan apuriksi. Prowritingaidin kirjoittajat kokosivat omia kokemuksiaan ohjelmista. Kaikki ohjelmat ovat englanninkielisiä, joskin joissakin on myös muita kieliä.

Papyrus Author

papyrus author

Kaikista kirjan kirjoittamiseen tarkoitetuista ohjelmista Papyrus Author on lähimpänä tekstinkäsittelyohjelmaa. Se on ensisijaisesti siis kirjoittamista varten, mutta kirjan tekemistä auttavat muutamat hyödylliset ominaisuudet, kuten kohtausten ja lukujen järjestely, muistilappujen liittäminen ja käsikirjoituksen formatointi. Ohjelman tekijät uskovat myös tutkijoiden, opiskelijoiden ja muuta kuin kaunokirjallisuutta tuottavien hyötyvän siitä.

Kirjoittamista varten Papyrus Author tarjoaa myös häiriöttömän tilan, kuten erilliset sitä varten tehdyt ohjelmat. Omakustanteen julkaisua valmisteleva kirjailija arvostaa ominaisuuksia, joilla tekeillä olevan teoksen näkee jo ruudulla siinä muodossa kuin sen on ajatellut julkaista, esimerkiksi pokkarina.

Bibisco

bibisco kirjoitusohjelma

Bibisco-sovelluksessa kirja rakennetaan juonen ja hahmojen varaan. Ohjelma keskittyy ominaisuuksiin, joilla tuetaan nimenomaan näiden kahden tekijän kehittämistä.

Juonen käänteitä voi tarkastella monelta kannalta, ja hahmojen luomiseen on jopa niiden haastattelutoiminto. Bibisco on käännetty usealle kielelle, mutta suomi ei ole yksi niistä.

Ywriter6

ywriter kirjan kirjoitussovellus

Ywriter6-ohjelman kehittäjä on itsekin kirjailija, joten hän on ainakin tiennyt mitä kertomuksen laatiminen ohjelmalta vaatii.

Ohjelma lähtee siitä, että kertomus jaetaan lukujen sijaan kohtauksiin. Liittämällä kohtauksia toisiinsa ja niitä varioimalla saadaan lukuja ja koko käsikirjoitus aikaiseksi. Niille kertojille, jotka näkevät kohtaukset toimintapainotteisina on jopa storyboard-toiminto, jolla voi hahmottaa kohtaukset ja sitten purkaa ne tekstiksi.

Wavemaker

wavemaker: verkkoselaimessa toimiva kirjoitusohjelma

Wavemaker on verkossa selainohjelmassa toimiva kirjoitusohjelma, eli verkkoyhteys on oltava silloin kun sitä haluaa käyttää (kaikki muut esitellyt ohjelmat ladataan omalle tietokoneelle, lisäksi jotkut toimivat myös puhelimessa). Wavemakerin vahvuus on juonen kehittelyominaisuuksissa, joita on joka lähtöön.

Tämä moderni ohjelma on aktiivisen kehitystyön alla.

Paras kirjoitusohjelma

Paras kirjoitusohjelma löytyy kokeilemalla sellaisia ohjelmia mitkä tukevat omaa työtapaa. Tekstinkäsittelyohjelmat sopivat suunnilleen kaikille, mahdollisimman hyvin keskittymistä tukevat ohjelmat sopivat joillekin, ja nämä erityisesti juonen ja hahmojen kehittämistä auttavat ohjelmat niille, jotka niissä apua tarvitsevat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *