Kuukauden kirjauutisia: suomalaiset pässit ja pelit, monenlaisia näppäimistöjä, Instagram-valokuvien käyttöoikeudet

painolaatta, jossa kirjasimia

Uutisia kirjoista, lukulaitteista, kirjoittamisesta ja digitaalisesta julkaisemisesta

Tietokirjojen kustantaja ja kääntäjä haluaa uuden tiedon olevan saatavilla suomeksi

”Olemme tavallisia pässejä niin kuin muutkin. Meitä on promille maailman ihmisistä ja tuotamme parhaimmillaan promillen maailman ajatuksista. Kaikki muu pitää tuoda tänne. Maa tyhmentyy, kun tietokirjojen suomentaminen loppuu.” – Klaava suosittelee lämpimästi, että tietokirjojen lukijat käyvät jututtamassa Kimmo Pietiläistä Terra Cognitan messuosastolla kunhan kirjamessut avautuvat.

Video- ja mobiilipelien pieni suurmaa Suomi tuottaa maailmanlaajuisten hittien lisäksi varsin kotimaisia pelejä

Tietokirjailija ja pelisuunnittelija Juha Kuorikoski on kirjoittanut jo kaksi kirja suomalaisen pelialan tekijöistä. Parin suuren yrityksen lisäksi Suomessa on melkoinen määrä pieniä yrityksiä, jotka tekevät myös perisuomalaiseen kulttuuriin perustuvia pelejä. Alkoiko mobiilipelien kehitys Nokia Ngage -puhelimesta vai jo aiemmin WAP-peleistä?

Verkopalvelussa julkaistujen valokuvien käyttöoikeuksien kanssa on oltava tarkkana

Kirjailijat, journalistit ja kustantajat osaavat hyvin perinteisten valokuvien käytön: mikä maksaa ja mikä on vapaasti käytettävissä. Verkkopalveluissa on kuitenkin monia lisävivahteita, jotka on huomioitava. Voiko Instagramissa julkaistun kuvan upottaa (embed) uutisartikkeliin? Entä voiko Instagramissa julkaistusta kuvata ottaa kuvakaappauksen ja julkaista sen artikkelissa? Tästä on Kimi Räikkönen saanut aikaiseksi oikeuden ennakkopäätöksen.

Matkaopas Espanjan Valenciaan: pitkiä rantoja, monipuolista maisemaa, ja ennen kaikkea jännittävä kaupunki

Valencian kaupunki on Välimeren rannalla suunnilleen yhtä kaukana etelässä kuin saariryhmä missä Mallorca sijaitsee. Valencia on miljoonakaupunki, mutta melko erikoinen, persoonallinen paikka. Lomailija voi valita hiekkarannan, vuoriston tai aamusta pitkälle yöhön elämää kuhisevan kaupunkialueen väliltä erikoisia kohteita.

Mekaaninen QWERTY-kirjoituskone on ärhäkkä peli, mutta japanilainen kirjoituskone on jotain muuta

Miten kirjoitettiin ennen kuin puhelimen näytölle ilmestyi näppäimistö, jota naputtelemalla sai asiansa sanottua? Nykyisten tietokoneiden qwerty-järjestyksessä oleva näppäimistö tulee parin sadan vuoden takaa, jolloin kehiteltiin mekaanista kirjoituskonetta. Monessa Aasian maassa on kuitenkin erilainen kirjoitussysteemi, joka vaatii toisenlaisen näppämistön. Artikkeli esittelee japanilaisen mekaanisen kirjoituskoneen.

Tällaista tietoa mobiilisovellukset sinun elämästäsi keräävät

Android-ohjelmistolla toimiviin ja Apple iPhone -puhelimiin on helppo ladata sovelluksia, mutta mikä on näennäisesti ilmaisen ohjelman hinta? Suositut lähes kaikkien käyttämät sovellukset ovat ahneimpia henkilökohtaisten tietojen kerääjiä. Artikkeli kertoo mitä tietoja ne keräävät, ja mitkä sovellukset keräävät eniten.

Mikä on se kaikkein paras laite kuunnella äänikirjoja?

Jutussa analysoidaan lukulaitteiden, puhelinten, tabletien ja tietokoneiden hyvät ja huonot puolet silloin niillä kuunnellaan äänikirjoja. Yksi laitetyyppi valikoituu parhaaksi.

Tulevaisuuden näppäimistöä kehitellään kosketusnäytölle

Vaikka olisi miten tietokoneen näppäimistön naputtelija, niin puhelimen tai tabletin kosketusnäytön näppäimistöllä kirjoittaminen on tuskaisen hidasta jatkuvien virheiden vuoksi. Tähän etsii parannusta Aalto-yliopisto ja Suomen tekoälykeskus, jotka tutkivat miten asiaa voisi auttaa tekoälyllä.

mekaaninen kirjoituskone, näppäimistö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *