Miten 5G-verkot vaikuttavat digitaalisen median käyttötapoihin?

Operaattorit markkinoivat 5G-puhelimia niin innokkaasti, että lähes jokainen on termin jossain kohdannut. Tiedonsiirron nopeus on operaattoreiden 5G-pääargumentti, mutta kaikille sillä ei ole niin suurta merkitystä kuin markkinoijat uskovat. Puhelimilla ja tableteilla kuunnellaan musiikkia suoratoistopalveluista, luetaan e-kirjoja, kuuunnellaan äänikirjoja, ja kenties katsellaan elokuvia Netflixistä jo tänä päivänä. Muuttaako 5G kuitenkin digitaalisen median käyttötapoja?

taittuva puhelin. kuva: mika baumeister.
Kuva: Mika Baumeister.

Internet on jo muuttanut monia perinteisiä tapoja

Jotta voimme ymmärtää 5G-teknologian merkitystä, on katsottava mitä internetin kehitys on jo mahdollistanut. Kehitys on ollut nopeaa: moni muistaa hitaat modeemit 1990-luvulta, joilla tiedonsiirron nykimistä katsellen avattiin nettisivuja. Vuosien vieriessä laajakaistayhteydet saatiin toimistoihin ja koteihin. Pian pystyimme katsomaan elokuvia tai pelaamaan sujuvasti ja nauttimaan erinomaisesta elävästä grafiikasta, monista yksityiskohdista ja epätavallisista elementeistä. Nopean internet-yhteyden ansiosta pystyi uppoutumaan täysin tiettyjen kolikkopelien teemoihin, koska kuvien laatu ja latausnopeus olivat riittävät.

Internetin ansiosta oli mahdollista myös hoitaa pankkiasioita ja muita asioita riippumatta siitä missä oli. Älypuhelinten lisäksi myös muut mobiililaitteet tulivat hiljalleen markkinoille ja mahdollistivat esimerkiksi uudenlaisen kirjojen lukemisen. Pian oli mahdollista ladata kirja netistä ja lukea sitä esimerkiksi e-kirjojen lukulaitteella.

Nämä olivat kuitenkin suhteellisen pieniä askelia, kun mietimme sitä, mihin kaikkeen 5G:n myötä mahdollisesti pystytään. Emme oikeastaan varmasti vielä osaa kuvitellakaan kaikkia sen tarjoamia mahdollisuuksia. Siirrytään seuraavaksi katsomaan, mikä 5G oikeastaan on.

Mikä on 5G?

Lyhyesti sanottuna 5G on viidennen sukupolven mobiiliverkkojen tiedonsiirtojärjestelmä. Se on jatkumoa 4G-yhteyksille, jotka puolestaan seurasivat 3G-yhteyksiä. On arvioitu, että 5G-yhteydet tulevat olemaan kymmenen kertaa nopeampia kuin aiemmat yhteydet. Myös 5G:n kapasiteetin luvataan olevan selvästi suurempi kuin 4G-verkoissa. 5G ei kuitenkaan ole parannettu versio 4G-teknologiasta, vaan kyse on suuremmasta asiasta. Kyse on verkosta, joka koostuu useasta langattoman tietoliikenteen teknologiasta. Esimerkiksi kaupunkialueella 5G-verkkosolmu voi tarjota erittäin nopean yhteyden, mutta lyhyen kantaman. Maaseudulla maantien varrella 5G-verkkosolmun signaali kantaa kauas, mutta selvästi hitaammalla nopeudella.

5G voi mullistaa pelaamisen

Pelejä kehittävät yhtiöt ja pelaajat odottavat 5G:n uudistavan pelaamista. Puhumme pilvipelaamisesta. Lyhyesti sanottuna pilvipelaaminen tarkoittaa sitä, että fyysiset konsolit ja tietokoneet sekä pelit saavat siirtyä historiaan. Tilalle on tulossa tehokkailta pilvipalvelimilta pelattavat pelit, jotka striimataan näytölle, johon liitetään peliohjain. Pilvipelaaminen mahdollistaa myös uudenlaisten pelien suunnittelun, sillä kapasiteettia on mahdollista kasvattaa pelaajien määrän mukaan. Peleistä on mahdollista tehdä aiempaa yksityiskohtaisempia ja syvempiä. Tämän toteuttamiseen vaaditaan luonnollisesti vakaata, nopeaa ja korkean kapasiteetin verkkoyhteyttä. Tässä kuvaan astuvat 5G-yhteydet. Aiemmin esimerkiksi mobiilipeleissä on jouduttu rajaamaan samaan aikaan näytöllä olevien pelaajien määrää. Tämä johtui viiveestä, joka syntyi palvelinkoneen ja sitä käyttävien pelilaitteiden välille. 5G-verkoissa viiveen odotetaan putoavan niin pieneksi, että pelaaminen on mahdollista.

Elokuvat, kirjat ja musiikki 5G-aikaan

Elokuvia ja televisio-ohjelmia jo jonkin aikaa katsottu verkkopalveluista, kirjoja ladattu ja kuunneltu kirjakauppojen palveluista ja musiikkia kuunneltu Spotifyn lisäksi ahkerasti YouTubesta ja muista pilvipalveluista. Mitä lisää 5G-verkot ja laitteet tuovat digitaalisen median käyttötapoihin?
Monen pelaajan verkkopelit hyötyvät 5G.n nopeudesta, kapasiteetista ja nopeista vasteajoista. Tämä vaikuttaa myös tekeillä olevien metaverse-maailmojen suunnitteluun, jotka voivat olla pelejä, sosiaalista mediaa, tai esimerkiksi ostoksilla käyntiä. Toinen media, joka suoraan hyötyy 5G-teknologiasta on suorana näytettävät tapahtumat, kuten urheilukilpailut, konsertit tai kirjamessujen keskustelut. Televisio on edelleen suorien tapahtumien pääasiallinen esityskanava, mutta internetin kautta lähetetyt suorat tapahtumat ovat kohentuneet laadultaan jatkuvasti. Suorien lähetysten häiriötön vastaanotto mobiililaitteissa edellyttää nopeita yhteyksiä ja suurta kapasiteettia. Haasteena verkoille on aika: suuri joukko ihmisiä haluaa katsoa samaan aikaan samaa lähetystä. Tähän 5G tuo kapasiteettia.

Sensoreita kaupunkeihin

Yksi ihmisten elämään vaikuttava sovellus 5G:lle ovat sensorit, jotka keräävät dataa kaupungista. 5G:n kapasiteetti tarjoaa mahdollisuuden sille, että kaupunki asentaa ilmanlaatua mittaavia sensoreita useaan paikkaan. Nämä ovat sitten yhteydessä netin kautta yhteydessä tiedonkeruuta ja tilastointia tekevään tietokoneeseen. Tämänkaltaisella sovelluksella on käyttöä myös maataloudessa: esimerkiksi kosteuden tai hallan havaitseminen ajoissa voi säästää maanviljelijät hankalalta tilanteelta. Eräässä visiossa 5G-yhteyttä käytetään hälytysajoneuvojen automaattiohjaukseen keskustietokoneelta. Tulevaisuudessa saatamme myös nähdä sen, miten itsestään ohjaavat autot ovat yhteydessä 5G-verkkoon ja liikkuvat kaupungilla ihmisten ajamien autojen sijaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *