Uudet kirjoitusohjelmat kilpailevat Wordin kanssa erilaisuudella

notion kirjoitusohjelmalla tehty julkaisu

En ole varmasti ainoa, joka on jo vuosia miettinyt minkälainen tekstinkäsittelyohjelma olisi parempi kuin Microsoft Word. Tilanne on ollut lisäksi siitä erikoinen, että kaikki Wordin kilpailijat ovat melko suoraan kopioineet Microsoftin ohjelman toiminnot ja käyttötavat. Vihdoinkin, parin viime vuoden aikana on alkanut tapahtua. Nyt maailmalla kohistaan erityisesti kirjoitustyökaluista Coda ja Notion. Katsotaan onko kirjoittajan työkalupakki muuttumassa.

Coda

Coda on verkossa toimiva työkalu, jonka löytää kun suunnistaa selaimella osoitteeseen coda.io. Ilmaiseksi pääsee alkuun, tosin kirjoituksilla on silloin pituusrajoitus suunnilleen tuhannen sanan kohdalla.

Kirjoittamisen aloitus Codan työpöydällä on helppoa. Valikot ovat syrjässä, mutta ne saa esiin tarvittaessa. Kirjoitustyön edetessä kaipaa lisää toimintoja, ja niitähän löytyy. Codan voi esimerkiksi liittää muihin verkossa toimiviin palveluihin, kuten viestipalveluihin ja kuvapalveluihin.

Coda-palvelussa kirjoitettu teksti kuvineen on mahdollista julkaista kaikkien nähtäville tai vain määrätyille henkilöille. Palvelusta oman asiakirjan saa talteen vain PDF-tiedostona. Kopioi ja liitä -menetelmä leikepöydän kautta toimii niin ja näin. Jos tarvitset Coda-kirjoituksesi Word-tiedostona, niin hankalaksi taiteiluksi menee.

coda -kirjoitustyökalulla tehty julkaisu
Coda.io

Notion

Notion löytyy verkkoselaimella osoitteesta notion.so. Yksittäiselle ihmiselle palvelun käyttö on ilmaista, joten tilin voi luoda vaikka kokeilua varten.

Notion sisältää valmiita template-asiakirjapohjia, jotka ohjaavat julkaisun muotoilua. Niitä ei tarvitse käyttää, vaan itse voi muotoilla kirjoituksensa kuten haluaa. Valikoita on vasemmassa sarakkeessa, ylhäällä kun sinne vie hiiren ja kauttaviivaa painamalla löytyy vielä yksi valikko.

Oman kirjoituksen voi julkaista Share-toiminnolla Notionin sivulla. Mikäli oman jutun haluaa talteen, export-toiminto tallettaa sen html-, markdown tai pdf-tiedostoksi. Notion ei ilman kikkailua sovellu työskentelyyn perinteisten kustantajien kanssa, jotka vaativat Word-tiedostoja.

notion kirjoitusvälineellä laadittu verkkojulkaisu
Notion.so

Muita uusia kirjoitusohjelmia

Kehitys ei ole jäänyt huomaamatta Microsoftilta, joka kehittää uusia ominaisuuksia myös Officeen Fluid Framework -nimellä Fast Companyn mukaan. Sama artikkeli listaa muitakin uusia kirjoitustyökaluja, kuten Craft ja Skiff.

Suositut artikkelien, raporttien, lyhyiden oppaiden ja esseiden julkaisupalvelut Medium ja Substack ovat jo jonkin aikaa tarjonneet julkaisupalvelun mukana verkkoyhteydellä toimivan kirjoitusohjelman millä uudet julkaisut kirjoitetaan. Ne ovat melko yksinkertaisia ominaisuuksiltaan, mutta perusasiat kuten otsikot, kappaleet, listat, ja kuvituksen voi aivan hyvin kuka tahansa taittaa ja julkaista.

Mikä on oikea valinta?

Coda ja Notion on helppo ja nopea jokaisen itse kokeilla kummasta pitää enemmän ja kummassa on kaikki tarvittavat ominaisuudet.

Tärkeä ero niiden ja perinteisten tekstinkäsittelyohjelmien välillä on se, että kaikissa mainituissa uusissa kirjoitusohjelmissa ei ole sivun käsitettä. Näillä uusilla välineillä ei taiteta sivuja vaan verkkojulkaisua.

Tämä oivallus on selkeästi ajanut uutta virtaa tekstinkäsittelyohjelmien – ehkä niitä jatkossa täytyy kutsua kirjoitustyökaluiksi tai julkaisuvälineiksi – suunnitteluun. Wordin ja LibreOfficen ylitsepursuavien valikoiden ja loputtomien vaihtoehtojen sijaan uudet online-kirjoitustyökalut tarjoavat varsin selkeän lähtökohdan luovan työn tekijälle. Valikot ovat hieman piilossa, mutta löytyvät kun niitä tarvitaan.

Esimerkiksi kauttaviivan käyttö sekä Coda että Notion -palveluissa valikon esiin tuovana merkkinä tuntuu ainakin toistaiseksi erityisen hyvältä idealta. Runsaasti kauttaviivaa tarvitseva kirjoittaja saattaa ajatella toisin.

Verkossa toimivien kirjoitusvälineiden vahvuus on kahdessa asiassa: silloin kun kirjoittamiseen osallistuu useampi henkilö, ja niillä voi kirjoittaa missä ja millä laitteella tahansa, jossa on verkkoselain. Haittapuolina on suurten asiakirjojen kanssa takkuaminen (dokumentin data kulkee jatkuvasti edestakaisin palvelimen ja käyttäjän koneen välillä) ja verkkoyhteyksien mahdollinen katkeilu juuri silloin kun kirjoittaminen luistaa.

Verkossa toimivat kirjoitusvälineet kuten Coda ja Notion eivät siis korvaa perinteisiä tekstinkäsittelyohjelmia, vaan sopivat määrättyihin tilanteisiin. Esimerkiksi itse käytän – kuten näköjään myös monet yhteistyökumppanit – sekä verkossa toimivia että Word-yhteensopivia ohjelmia.

Kun on kyse verkkopalveluista ja omista kirjoituksista, yksityisyys on monelle tärkeää. Asiat eivät saisi vuotaa omalta tililtä mihinkään muualle. Coda ja Notion eivät tällä hetkellä näytä jakavan dataa esimerkiksi Facebookille tai Googlelle, ainakaan suoraan. Kumpikin näyttää keskittyvän luvatun palvelun tarjoamiseen.

Mikäli pohdit ohjelman valintaa kirjan käsikirjoituksen laatimiseksi, niin tämä artikkeli arvioi parhaat perinteiset tekstinkäsittelyohjelmat siihen tarkoitukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *