Vaihtoehtoja hakukoneelle, joka jatkuvasti kirjoittaa ihmeellisen tarkkaa elämäkertaasi

tilasto hakukoneiden markkinaosuuksista euroopassa.
Googlen hakukone kerää 92% eurooppalaisen internet-käyttäjän tietoja. Lähde: Statcounter.

Moni ahkera hakukoneiden käyttäjä, kuten kirjailija, tutkija, tietotyöläinen tai opiskelija kenties tietää Googlen hakukoneen keräävän kaiken tiedon mikä saatavilla on käyttäjistään. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kaikkia elämän aikana tehtyjä hakuja (kyllä, myös niitä), millä sivuilla on tullut käytyä, milloin, ja missä juuri näiden hakujen tekijä asuu. Google myy tiedot mainostajille. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä Googlen hakukoneelle on erittäin hyviä vaihtoehtoja.

Euroopan internet-käyttäjien hakuja mitannut Statcounter on päätynyt tulokseen, jonka mukaan toukokuussa 2022 Googlen hakutuloksiin luotti 92% eurooppalaisista. Microsoft Bing oli 3.68%:n suosima ja Yandex 1.63%:n luottama hakukone.

Muistelen DuckDuckGo-nimisen hakukoneen olleen ensimmäinen palvelu, joka ymmärsi joidenkin kansalaisten olevan huolissaan Googlen tavasta kaupallistaa heidän yksityiset tietonsa. DuckDuckGo markkinoi alusta lähtien hakukonettaan nimenomaan yksityisyydensuojalla – pyhä lupaus oli olla keräämättä mitään käyttäjien tietoja. Toisin kävi. Toukokuussa 2022 tietoturvatutkija nimittäin havaitsi DuckDuckGo-hakukoneen sallivan Microsoftin ja LinkedIn-palvelun (Microsoftin omistama) keräävän käyttäjien dataa.

DuckDuckGo on siis pelistä ulkona kun etsitään hakukonetta, joka ei kerää käyttäjiensä tietoja. Katsotaan kahden tutkimuksen tuloksia, joiden avulla pääsemme parempien vaihtoehtojen jäljille.

Libretechtips teki vuoden 2020 helmikuussa laajan testin usealla hakukoneella tavoitteena laittaa hakukoneet paremmuusjärjestykseen sen perusteella miten hyvin ne löytävät halutun tiedon. Tulosten suomenkielinen yhteenveto on luettavissa tällä sivulla. Kaksi kirkkaasti parasta hakukonetta tämän testin mukaan ovat Searx ja Google.

Foliovision lähestyi hakukoneiden testiä yksityisyydensuojan näkökulmasta loppuvuodesta 2021, ja selvitti mitkä hakukoneet keräävät vähiten käyttäjiensä tietoja. Ei lainkaan tai hyvin vähän käyttäjien tietoja kerääviä hakukoneita olivat: Brave Search, Metager, Startpage, Swisscows, ja Mojeek. Tämä selvitys ei huomioinut Searx-hakukonetta lainkaan.

Mikä hakukoneista tuottaa parhaat hakutulokset ja samalla sallii käyttäjilleen yksityisyydensuojaa?

Searx sai erinomaisen arvosanan hakutuloksistaan. Se poikkeaa muista hakukoneista parilla tavalla: Searx kysyy muilta hakukoneilta mitä ne löytävät esittäen nämä löydökset tuloksinaan, ohjelmisto on avointa lähdekoodia, ja sen voi asentaa omalle palvelimelle. Tiedoistaan tarkkaan huolta pitävät organisaatiot ja yksilöt voivat siis tehdä hakunsa omalle tietokoneelle asennetulla hakukoneella, ja siinäkin minimoida talteen jäävät tiedot. Julkisiakin Searx-hakukoneita on internetissä runsaasti, myös Suomessa.

Erittäin hyviä vaihtoehtoja ovat myös eurooppalaiset Startpage ja Swisscows. Varsinkin Googlen hakutulosten erinomaisuuteen vannovan verkkosurffaajan on syytä kokeilla Startpagea, sillä se saa hakutuloksia Googlelta, on käytännössä lähes yhtä nopea, eikä kerää käyttäjän tietoja.

startpage hakukone
searx hakukone

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *