Miksi urheilu on ollut yksi viime aikojen suosituimmista kirja-aiheista?

Urheilun monipuolinen maailma vetää puoleensa faneja kaikkialla maailmassa – niin vahvasti, että sen kanssa muiden viihteen alojen on joskus vaikea kilpailla. Monet ihmiset haluavat katsoa suosikkiotteluitaan ja jakaa urheilu-uutisia ystäviensä kanssa.

Urheilusta kiinnostuneilla on monia tapoja viettää aikaa suosikkiaiheensa parissa, kuten kuunnella suosikkilajia käsitteleviä podcasteja, lukea analyysejä tulevista kisoista tai jopa lyödä vetoa. Jälkimmäinen on nykyään melko yleinen aihe urheilufanien keskuudessa. Se on melko yksinkertainen. Tällaista palvelua tarjoavat monet palveluntarjoajat. Emme saa kuitenkaan unohtaa perinteisiä urheilutiedon lähteitä – esimerkiksi kirjoja, urheiluanalyysejä ja tilastoja.

vanhoja kirjoja kirjahyllyssä

Urheilun seuraajia hemmotellaan tämän lisäksi kasvavalla määrällä urheiluaiheista kirjallisuutta: saatavilla on runsaasti kirjoja inspiroivista elämänkerroista tunteentäyteiseen fiktioon ja valaiseviin lajihistoriateoksiin. Myös kirjojen laatu on viime aikoina parantunut. Vaan mikä on ollut syynä tähän kehitykseen?

Urheilukirjallisuuden monet muodot

Perinteisesti urheiluaiheisen kirjallisuuden valikoimaa ei ole pidetty kovinkaan monipuolisena, vaan se on rajoittunut pitkälti lajioppaisiin ja urheilutähtien haamukirjoitettuihin elämäkertoihin. Ei tule kuitenkaan vaipua epätoivoon, sillä kirjamarkkinoilta löytyy yhä enemmän myös todellisia helmiä sekä fiktiivisessä että faktuaalisessa kategoriassa. Ja oli jo aikakin, sillä urheilu ja kirjallisuus voivat olla erinomainen yhdistelmä; urheilu on täynnä tunnetta, draamaa ja uskomattomia tarinoita, jotka lukijan on mahdollista päästä kokemaan taitavasti kirjoitetun kertomuksen kautta.

Olipa kyseessä maailmankuulun atleetin hämmästyttävä elämäkerta tai maailmanmestarijoukkueen valmennustarina, urheilusta kertovista kirjoista löytyy monia tärkeitä aiheita ja samaistuttavia tilanteita. Niistä saa myös ammennettua inspiraatiota omaan elämään. Kirjojen henkilöt painivat usein monien haasteiden ja epäonnistumisten kanssa suoriutuen kuitenkin lopulta itsensä kehittämisen kautta voittoon.

Innoittavista tarinoista pääsee nauttimaan usein myös äänikirjoina, mikä sopii etenkin niille, joita kirjan kanssa sohvan nurkkaan käpertyminen ei kiinnosta. Aiheiden monipuolistumisen lisäksi kirjoista voi nauttia usealla tavalla, jolloin urheilumaailman sijoitetut tarinat tavoittavat entistä suuremman yleisön.

Viime vuosien tärkeät urheilutapahtumat ja kollektiivinen keskustelu

Urheilu saa usein valtavat määrät mediatilaa, jolloin keskustelu läikkyy myös urheilua seuraamattoman kansan pariin, etenkin kun kyseessä on jokin suuri urheilutapahtuma tai siihen liittyvä yhteiskunnallinen kysymys.

Viime vuosina urheilun parissa onkin tapahtunut paljon: etenkin 2022 vuoden olympialaiset, vuonna 2021 pelattu jalkapallon Euroopan mestaruusturnaus sekä Yhdysvaltojen vuosittainen Super Bowl olivat näkyvästi esillä mediassa herättäen mielipiteitä myös suuren yleisön joukossa. Keskustelua syntyi kevyistäkin aiheista, kuten väliaikaviihteen esiintyjäkaartista, mutta myös monimutkaisista aiheista, kuten lajien käytäntöjen tasavertaisuudesta ja inklusiivisuudesta. Urheilu on ollut esillä myös yksittäisten lajihuippujen herättämän huomion ansiosta, olipa kyseessä sitten nouseva tähti tai dramaattinen uran päätös.

Kun urheilussa tapahtuu ja siitä keskustellaan, ihmiset kiinnostuvat seuraamaan myös muuta aiheeseen liittyvää mediaa. Kasvavaan kysyntään vastataan, ja niinpä yleisölle onkin pian tarjolla yhä monipuolisempi kattaus viihdettä ja tietoa. Valovoimaiset atleetit ja urheilumaailman kiihkeät keskustelunaiheet ruokkivat myös Netflixin dokumenttifilmejä – esimerkkinä legendaarisen koripalloilija Michael Jordanin suuren suosion saavuttanut dokumenttielokuva The Last Dance.

Urheilutapahtumien aiheuttamat suosiopiikit näkyvät myös kirjojen julkaisutahdissa, ja moni kiinnostuukin lukemaan lisää esimerkiksi ihailemansa urheilijan elämästä tai seuraamansa olympialajin historiasta.

Kaikki irti rakkaasta harrastuksesta

Urheilun hartaat seuraajat hakeutuvat aiheeseen liittyvän sisällön pariin toki myös silloin kun meneillään ei ole mitään suurta kisatapahtumaa. Aiemmin mainittujen dokumenttien lisäksi katsottavaksi löytyy myös mukaansatempaavia fiktiivisiä elokuvia, joiden parissa katsoja pääsee sekä nauramaan, jännittämään että inspiroitumaan.

Urheiluelokuvista tuttua draamaa löytyy nykyään myös kirjan kansien välistä. Useita laadukkaasti kirjoitettuja ja kutkuttavia, sekä fiktiivisiä että todellisuuteen perustuvia tarinoita on julkaistu viime vuosina. Fanit haluavat lukea kaiken ihailemistaan urheilijoista, mutta myös vain viihtyä inspiroivan tarinan parissa. On kuin kustannusalalla oltaisiin vihdoin huomattu hyödyntää urheilukertomusten tarjoamat mahdollisuudet. Kun kirja on hyvä, se voi tavoittaa myös urheilua seuraamattoman lukijakunnan. Mainio esimerkki tästä on esimerkiksi Antti Heikkisen 2021 vuoden urheilukirjaksi valittu biofiktio Latu, joka kertoo Pauli Pitkäsestä, maailmanmestariksi nousseesta mutta jatkosodassa henkensä menettäneestä maastohiihtäjästä. Tämä 1930-luvulla menestyneen hiihtäjän taidokkaasti kirjoitettu tarina koskettaa myös muita lukijoita kuin urheilukansaa.

Urheiluaiheiselle lukukokemukselle on siis syytä antaa mahdollisuus, vaikkei olisikaan suuri urheilufani. Tämä on erityisen totta nyt kun tarjonnasta löytyy muutakin kuin haamukirjoitettuja elämäkertoja. Vaikka urheilukirjojen suosio aaltoilisikin kisatapahtumien mukaan, ne tavoittavat yhä suuremman yleisön. Ja ansaitseehan laatukirja aina lukija- ja kuuntelijakuntansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *