Vanhan puhelimen uusi elämä e-kirjojen lukulaitteena

puhelin e-kirjojen lukulaite, automatka

Päivää ennen kesälomaa vuosia luotettavasti toiminut e-kirjojen lukulaite sanoi sähkösopimuksen irti. Akku ei suostunut enää inahtamaankaan. Painavan, tilaa vievän paperikirjapinon mukaanottaminen ei ollut vaihtoehto sillä autossa tilaa oli rajallisesti. Onneksi muistin vuotta aikaisemmin kirjoituspöydän laatikkoon arkistoidun vanhan, mutta toimivan puhelimen. Jospa siitä tekisi lukulaitteen? Näin jälkikäteen voi todeta idean olleen erinomainen.

Kyseessä oli noin kolmen viikon kiertue autolla lähinnä Saksassa. Tavallinen sähköpistoke ei olisi saatavilla laitteiden latausta varten joka päivä, joten kaikkien vimpainten, kuten kameroiden ja tabletien sähkönkulutusta piti hieman suunnitella. Varsinaista puhelinta ei vaivattaisi millään ylimääräisellä tehtävällä, vaan sen hommana oli ainostaan roikkua mobiiliverkossa ja tarjota sitä kautta viestintäyhteys. Tablet omistettiin pelkästään navigointiin. Kannettava tietokone oli varalla sellaisia töitä varten joista ei onnistu luistamaan jonkun hyvän syyn, kuten loman varjolla.

Lukulaitteen akku olisi riittänyt koko kolmen viikon kiertueen ajaksi (kenties yhdellä matkalatauksella), mutta kun sitä ei ollut käytettävissä, niin vanha puhelin sai ottaa lukulaitteen tehtävän hoitakseen.

Tärkeän tehtävän saanut puhelin on noin viisi vuotta vanha Samsung, jonka akussa on vielä kiitettävästi puhtia. Puhelin joutui vuosi sitten arkistolaatikkoon koska siinä on Android-käyttöjärjestelmä. Puhelimen omistaja siirtyi tietoturvalliseen ja yksityisyydensuojaa tarjoavaan puhelimeen, jonka vuoksi edelleen toimiva kännykkä jäi laatikkoon.

Koska matka sisälsi kaupunkien lisäksi luontokohteita ja vuoristoa, verkkoyhteyttä ei ollut aina tarjolla. Lukulaitteena toimiva puhelin vaati hieman valmistelevia toimenpiteitä jotta luettavaa olisi tarjolla joka paikassa.

  • Ensin täytyy varmistaa, että käytettävä kirjojen lukusovellus toimii ilman verkkoyhteyttä. Kirjoja varten varatussa puhelimessa itselläni ei ole SIM-korttia, joten mobiiliverkkoon se ei pääse. Wi-Fi -yhteys siinä kuitenkin on, joten se on estettävä ennen kuin voi testata toimiiko lukusovellus ilman verkkoyhteyttä.
  • Kun Wi-Fi yhteys (ja mobiilidata) on pois päältä, käynnistä lukusovellus. Avaa joku kirja. Jos kirjaa pääsee lukemaan, lataa ennen matkaa sopiva pino kirjoja lukusovellukseen. Jos kirjaa ei pääse lukemaan, sovellus vaatii myös luettaessa verkkoyhteyden, joten matkailijan on etsittävä toinen lukusovellus.
  • Ulkona auringonvalossa lukeminen ei puhelimella ole miellyttävää sillä niiden näyttö heijastaa valoa. Mitä varjoisampi paikka lukemiseen on, sen paremmin se sujuu. Myös akku riittää pitkään koska varjoisassa paikassa näytön kirkkautta voi säätää pienemmälle.
  • Toinen akkua säästävä tekijä on verkkoyhteydet. Kun mobiili- ja Wi-fi verkkoyhteyttä ei ole, niiden ylläpito ei vie prosessointikapasiteettia ja sen mukana sähköä.

Kaiken kaikkiaan, vanhan puhelimen uusi elämä matkailijan e-kirjojen lukulaitteena toimi loistavasti. Yleensä haluan hieman suuremman näytön kirjojen lukemiseen, mutta tästä huolimatta puhelin hoiti tehtävänsä lukulaitteena hienosti.

e-kirjan lukeminen automatkalla puhelin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *