Kartta havainnollistaa kirjoitustaidon leviämisen maapallolla

Kirjoitus- ja lukutaitoa pidetään hyvänä mittarina alueiden sivistystasolle, mutta ihan niin suoraviivaista se ei taida olla, vaan moni muukin tekijä vaikuttaa asiaan. Tuhansien vuosien kehityksen havainnollistaa oivallisesti kartta-animaatio, joka seuraa 3000 vuotta ennen nollavuotta alkanutta kirjoitustaidon leviämistä maapallolla. Kehityksen kärjessä olleita alueita on vajonnut köyhyyteen, kun taas myöhemmin kirjoitustaidon oppineita alueita on nyt huipulla.

Suomen eteläosa pääsee tämän animaation mukaan kirjoituskartalle 1200-luvulla.

Youtube-video:

Invidious-palvelun kautta saman videon voi katsoa ilman Youtuben tiedonkeruuta.

Open Culture kertoi videosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *