Ruotsalainen Axiell ryhtyy tuottamaan äänikirjoja ja käännöskirjoja tekoälyn avulla

nainen ja kuulokkeet

Tekoälyn hyväksikäyttö kirja-alalla ei ole tulevaisuutta, vaan se on aivan konkreettisesti tämän päivän teknologiaa. Ruotsalainen e-kirjojen ja äänikirjojen jakeluyhtiö Axiell Media on päättänyt ottaa tekoälyn avuksi kirjojen käännöksiin ja äänikirjojen tuotantoon. Teknologian Axiell saa käyttöönsä Reedz AB:lta, joka on erikoistunut nimenomaan tekoälyn soveltamiseen käännöksiin ja äänikirjoihin.

Reedzin tekoäly osaa jo 80 kieltä, joten maailmanlaajuisesti ajatellen suuret, keskisuuret ja monet pienetkin kielialueet ovat jo mahdollisia markkinalueita teknologialle. Äänikirjoissa teknologian käyttö tarkoittaa sitä, että kirjan lukijan ääni on tietokoneen tuottama. Olemme kaikki jossakin yhteydessä kuulleet tietokoneäänen lukevan jotain tai sanovan joitakin sanoja. Monen kuulijan kokemus tietokoneen äänestä on konemaiseltta kuulostava, mutta Reedz ja Axiell vakuuttavat teknologian olevan nyt niin kehittynyt, että sitä kelpaa kuunnella kokonaisen kirjan verran.

Käännöstyössä tekoälysovellus todennäköisesti tuottaa tekstitiedoston halutulla kielellä. Kääntäjillä riittää töitä, sillä lopputulos on kuitenkin ammattilaisen vielä tarkastettava, täydennettävä, ja korjattava. Äänikirjojen lukijoilla tilanne tulee olemaan toisenlainen siinä vaiheessa kun suuri yleisö uskoo, että koneäänen lukema teksti on yhtä miellyttävä kuunnella kuin ihmisäänen lukema teksti.

Axiell aloittaa tekoälyllä tuotettujen kirjojen jakelun Ruotsissa ja Suomessa, jonka jälkeen seuraavat muut maat missä yhtiö toimii. Axiell on toiminut pitkään Suomessa, jossa se lisensoi kirjastoille e-kirjoja ja jakelee vähittäiskaupoille sähköisiä kirjoja.

Miten tekoäly toimii?

Tekoälyksi yleensä kutsutaan ohjelmistoa, joka pystyy päättelemään enemmän tai vähemmän taitavasti pulmia ratkoessaan sille annettua tehtävää. Hyvin toimivan sovelluksen aikaansaamaa lopputulosta voi silloin kutsua älykkääksi.

Suomalaiset filosofit määrittelevät tekoälyn seuraavasti: ”Tekoälyllä tarkoitetaan yleensä tietojenkäsittelyjärjestelmää, tietokoneohjelmaa tai tarkemmin ohjelmistoagenttia, joka toimii älykkäästi tai suorittaa älykkyyttä vaativia tehtäviä.”

Yleensä tekoälyä käytetään johonkin tarkkaan rajattuun sovelluksen, kuten nyt kirja-alalla käännöksiin ja kirjojen lukemiseen, koska silloin varsinaiset työn tekevät algoritmit ja lähtötietona oleva data voidaan virittää juuri kyseiseen tarkoitukseen.

Monessa tekoälysovelluksessa käytettävissä oleva data on ratkaisevassa asemassa. Esimerkiksi käännöksissä sovelluksella on varmasti käytettävissään parhaat sanakirjat ja kielioppisäännöt. Se ei luonnollisesti riitä, vaan tarvitaan vielä sitä jotakin millä käännöksestä saa luontevan kieltä äidinkielenään puhuvan ihmisen tuotoksen. Tässä tapauksessa voi olettaa algoritmien hakevan vaihtoehtoja ja laskevan todennäköisyyksiä mikä niistä olisi kuhunkin kohtaan luontevin ilmaisu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *