Jokainen meistä voi nykyään olla kirjailija – poimi tästä TOP10 vinkkiä oman kirjan julkaisemiseen

kirjoituskone, kuva wilhelm gunkel

Kirjoittaminen ja oman kirjan julkaiseminen on nykyään helpompaa kuin koskaan ennen. Kirjailijalta kuitenkin vaaditaan monia taitoja ja ominaisuuksia, joiden kautta saadaan aikaiseksi se seuraava bestseller – mutta kukaan ei koskaan voi täysin tietää, mikä on seuraava myyntilistojen kärkikirja. Se on vähän samalla tavalla kuin nuo kolikkopelit antavat 100 % sattuman kautta sen jackpot-osuman – sama epävarmuus on myös jokaisen kirjailijan uuden kirjan kanssa. Mutta tässä TOP 10 vinkkiä oman kirjan julkaisemiseen:

Aloita kirjoittaminen

Tärkeintä on aloittaa kirjoittaminen ja pitää siitä kiinni. Aikaa vievän ja työlään prosessin läpikäyminen vaatii sitkeyttä ja omistautumista. Kirjailijan tulee olla luova ja kykenevä keksimään mielenkiintoisia juonikuvioita, hahmoja ja maailmoja, joita lukijat haluavat tutkia, tai jos kyse on tietokirjasta – sen on hyvä olla ajankohtainen tai jollakin tavalla uusia ajatuksia esille tuova.

Käytä aikaa aiheen valintaan: valitse aihe, josta tiedät paljon tai jonka koet kiinnostavaksi. Kirjoittaminen on helpompaa ja innostavampaa, kun aihe on lähellä sydäntäsi. Laadi heti alussa kirjalle sisällysluettelo, jonka avulla voit jäsentää kirjan sisällön loogisesti ja helposti seurattavaksi.

Aloita kirjoittaminen ensimmäisellä luonnoksella, äläkä huolehdi virheistä tai tyylivalinnoista. Tärkeintä on saada ideasi paperille.

Löydä oma äänesi

Etsi oma äänesi ja tyylisi kirjoittamiseen. Älä yritä jäljitellä muiden kirjoitustyyliä, vaan löydä oma tapasi ilmaista itseäsi. Kirjailijan tärkeä ominaisuus on kyky ilmaista itseään selkeästi ja vaikuttavasti, käyttäen aiheeseen sopivaa sanastoa ja oikeaa kielioppia. Kirjoittaminen vaatii hyvää keskittymiskykyä ja omistautumista. Usein kirjailija pyrkii työskentelemään pitkiä aikoja ilman häiriöitä.

Muokkaa ja editoi

Käsikirjoituksen editointi on vähintään yhtätärkeä vaihe kuin ensimmäisen version kirjoittaminen. Huolehdi siitä, että kirjasi on mahdollisimman virheetön. Korjaa virheet ja hio lauseita niin, että teksti on sujuvaa ja helppolukuista.

Kysy palautetta

Pyydä palautetta – jos vain mahdollista, niin ensisijassa ammattilaisilta. Heidän kommenttinsa ja ehdotuksensa auttavat sinua kehittämään kirjaasi. Vaikka kirjoittaminen on yksinäistä työtä, kirjailijan on silti tärkeää olla kykenevä kommunikoimaan muiden ihmisten kanssa, kuten kustantajien, toimittajien ja lukijoiden kanssa.

Valitse oikea julkaisualusta

Valitse oikea julkaisualusta kirjasi julkaisemiseen. Voit valita perinteisen kustantajan, lajityyppiin erikoistuneen kustantajan tai julkaisualustan. Tässä on muutamia suosittuja e-kirjojen julkaisualustoja:

 • Amazon Kindle Direct Publishing (KDP): KDP on yksi suosituimmista e-kirjojen julkaisualustoista, jonka avulla kirjailijat pääsevät julkaisemaan ja myymään kirjojaan Amazonin verkkokaupassa.
 • Apple Books: Apple Books on Applen julkaisualusta, joka tarjoaa kirjailijoille mahdollisuuden julkaista ja myydä e-kirjoja iPhone- ja iPad-käyttäjille.
 • Smashwords: erityisesti kirjailijoille suunnattu julkaisualusta, jonka kautta voi julkaista ja myydä e-kirjoja verkkokaupoissa, kuten Amazonissa, Apple Booksissa ja Barnes & Noblessa.
 • Kobo Writing Life: tämä on Kobo-kirjakaupan julkaisualusta, joka tarjoaa kirjailijoille kanavan julkaista ja myydä e-kirjoja Kobo-verkkokirjakaupoissa.

Nämä ovat vain muutamia suosittuja e-kirjojen julkaisualustoja. Jokainen alusta tarjoaa omia ominaisuuksia ja palveluja, joten on tärkeää tutustua vaihtoehtoihin ennen päätöksen tekemistä. Toisaalta voit avata oman verkkokaupan ja myydä kirjaasi sitä kautta e-kirjana, tai jopa painettuna versiona.

Tässä on muutamia suomalaisia kirjapainoja:

 • Otavan Kirjapaino Oy: yksi Suomen suurimmista kirjapainoista.
 • Gummerus Kirjapaino Oy: yksi Suomen vanhimmista kirjapainoista tarjoaa monipuolisia painopalveluita.
 • Bookwell Oy: Bookwellilla on kolme tuotantolaitosta Suomessa, joissa tuotetaan kirjoja, lehtiä ja muita julkaisuja.
 • Painotalo Seiska Oy: Painotalo Seiska Oy on suomalainen painotalo, joka tarjoaa painopalveluita kirjojen, lehtien, mainosten ja muiden julkaisujen valmistamiseen.
 • Juvenes Print Oy: painopalveluita kirjoista lehtiin ja muihin julkaisuihin.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä suomalaisista kirjapainoista – paljon paikallisia pieniä painotaloja on Suomessa yhä vuonna 2023, vaikka monet ovat jo joutuneet sulkemaan ovensa internetin ja digitaalisen median tuotua markkinoille uusia mahdollisuuksia. Tämä tarkoittaa käytännössä kuitenkin sitä, että nykykirjailijalla on entistä enemmän mahdollisuuksia tehdä omakustannekirja ilman kierrosta kustannusyhtiöissä.

Kirjan esittely kustantajalle

Entä jos et haluakaan itse julkaista kirjaa, vaan saada jonkin ison talon – kustantajan kiinnostuksen heräämään? Mitä se vaatii?

Kirjan esittely kustantajalle on tärkeä osa julkaisuprosessia. Tässä on muutamia vinkkejä, joita voit käyttää kirjan esittelyssä kustantajalle:

 1. Käytä aikaa kirjan konseptin ja käsikirjoituksen hiomiseen: ennen kuin esittelet kirjaa kustantajalle varmista, että olet tehnyt tarvittavat muokkaukset ja parannukset käsikirjoitukseen. Varmista myös, että kirjan konsepti on selkeä ja kiinnostava. Tietokirjaa yleensä esitellään kustantajille kun sen konsepti on selkeä, siis ennen sen kirjoittamista.
 2. Valitse sopiva kustantaja: tutki kustantajia, mitä lajityyppejä ne julkaisevat ja löydä sellainen, joka sopii kirjan tyyliin ja aiheeseen. Selvitä myös, miten kustantaja vastaanottaa kirjaesittelyjä.
 3. Tee kattava kirjaesittely: noudata kustantajan ohjeita mitä esittelyssä tulee olla mukana, mutta yleensä kirjaesittelyssä kerrotaan kirjan nimi, aihe, genre, kohdeyleisö, kirjoittajan tausta ja kirjan sisältö. Kerro myös, miksi juuri tämä kustantaja olisi hyvä valinta kirjalle.
 4. Lisää käsikirjoitusnäyte: liitä mukaan käsikirjoitusnäyte, joka osoittaa kirjan sisällön ja tyylin. Näytteen pitäisi olla tarpeeksi pitkä, jotta kustantaja saa hyvän kuvan kirjasta.
 5. Ole ammattimainen: Kirjaesittely kannattaa kirjoittaa ammattimaisesti ja huolellisesti. Varmista, että kirjaesittelyssä ei ole kirjoitus- tai kielioppivirheitä.
 6. Seuraa kustantajan ohjeita: tutustu kustantajan antamiin ohjeisiin ja noudata niitä tarkasti. Monet kustantajat pyytävät tiettyä formaattia kirjaesittelylle tai käsikirjoitusnäytteelle.

On tärkeää muistaa, että kustantajille esitetään paljon kirjoja, joten esittelyn tulee olla napakka ja kiinnostava. Käytä aikaa ja huolellisuutta kirjaesittelyn valmisteluun ja ole valmis vastaamaan kysymyksiin, jos kustantaja pyytää lisätietoja.

Valmistaudu kirjan markkinointiin

Kirjan julkaisu ei tarkoita sitä, että työ on tehty. Suunnittele markkinointistrategia, joka auttaa sinua levittämään tietoa uudesta kirjastasi. Voit käyttää sosiaalista mediaa, blogeja ja muita verkkoalustoja levittääksesi tietoa uudesta kirjastasi.

Harkitse kirjan kääntämistä

Jos haluat saavuttaa suuremman yleisön, harkitse kirjan kääntämistä muille kielille.

Ota vastaan palautetta

Vastaanota palautetta avoimin mielin ja hyödynnä sitä kehittääksesi kirjoitustaitoa. Kirjailijan tulee olla kykenevä arvioimaan omaa työtään kriittisesti ja olemaan valmis ottamaan vastaan palautetta.

Ole kärsivällinen

Kirjan kirjoittaminen ja julkaiseminen vie aikaa. Ole kärsivällinen ja sitoutunut tavoitteeseesi. Kirjailijan tulee olla kykenevä sietämään epävarmuutta ja epäonnistumisia. Julkaisualan kilpailu on kovaa, ja kirjailijat kohtaavat usein hylkäyksiä ja pettymyksiä matkan varrella.

Uskalla unelmoida

Älä pelkää unelmoida suuresti ja haastaa itseäsi. Kirjasi voi olla seuraava bestseller! Samalla pitää ymmärtää, että kirjailijan tulee olla valmis oppimaan uusia asioita, kuten kirjoitustekniikoita, alan liiketoimintaa ja markkinointia.

Se, että internet on tuonut uusia mahdollisuuksia jokaiselle kotikirjailijalle, on se samalla luonnollisesti lisännyt kilpailua. Jos aikoinaan kirja kuin kirja sai lukijoita ja sitä ostettiin, niin nykyään kilpailu jo kirjan esille tuomiseksi on erittäin vaativaa, ja kirjailijan on oikeasti hyvä tutkia kaikkia markkinoinnin mahdollisuuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *