Kirjailijoiden oma lehti nyt verkossa kaikkien luettavissa

kirjoituskoneen ongelmia, kahden näppäimen painallus ja kirjaimet takertuvat

Kirjailijoiden tekemää kirjailijoille tarkoitettua lehteä ovat tähän asti päässet lukemaan Suomen Kirjailijaliitto ry:n jäsenet paperille painetusta aikakauslehdestä. Yhdistyksessä on kuitenkin päätetty aloittaa matka digitaaliseen maailmaan, jonka yksi ensimmäinen näkyvä tulos on Kirjailija-lehden siirtyminen verkkoon, ja mikä parasta, kaikkien kirjailijoiden ja sellaisiksi haluavien luettavaksi.

Kirjailijaliiton puheenjohtaja Ville Hytönen perustelee reippaita uudistuksia maaliskuussa 2024 julkaistussa ensimmäisessä digitaalisessa Kirjailija-lehdessä näin:

”Suomen Kirjailijaliitto on ollut omassa digiloikassaan varsin hidas. Monet toimistotyöt ovat hoituneet viime päiviin saakka käsipelillä ilman automatisointia. Jäsenluettelo on edelleen vanhanaikaista puhelinluettelomallia, joka ei vastaa nykyisiä tietoturvakäytäntöjä. Jäsenkortti on vieläkin vanhanaikainen luontoa saastuttava ja paljon työtä ja rahaa vaativa muovikortti. Kirjailija-lehti on hienosta sisällöstään huolimatta vain harvojen saatavilla painettuna paperilehtenä.”

”On muutoksen aika. Kaikki luettelemani asiat päivitetään nykyaikaisiksi. Tiedän, että moni jää kaipaamaan painettua Kirjailija-lehteä, mutta sisältöjen nettiin siirtäminen tarkoittaa myös merkittäviä säästöjä, jotka voidaan rahamääräisesti kohdistaa jatkossa lehden sisältöön. Tavoitteena on luoda Suomen johtava kirjallisuuslehti merkittävine arkistoineen. Kukapa ei haluaisi lukea tai katsoa Leena Krohnin tai Kaari Utrion haastatteluja vuosikymmenten takaa?”

Tervetuloa verkkoon Kirjailija-lehti! Lehden ensimmäinen digitaalinen numero päihittää Tekniikan Maailmankin tekoälyä käsittelevillä artikkeleillaan, vaikka odotetusti aiheina pääosassa ovat muut kuin teknologiaan liittyvät asiat. Tekoäly vaikuttaa jo monen ihmisen työhön, myös kirjailijan, toimittajan, kuvaajan, kustantajan, ja kirjakaupan toimintaan, joten tulemme puhumaan aiheesta vielä usein.

Neljä kertaa vuodessa yhdistys julkaisee Kirjailija-lehden teemanumeron, jossa tartutaan johonkin kirjailijoita koskettavaan aiheeseen – ensimmäisestä numerosta päätellen bitit ja algoritmit oivasti ojennuksessa.