Miten toimii uusi valtakunnallinen e-kirjasto? Lainaa e-kirjoja ja äänikirjoja puhelimeen ja tabletiin

kuvaruutu e-kirjasto lukusovelluksesta
E-kirjaston kuvaruutukaappauksia tabletin näytöltä. Tässä tapauksessa tabletin kielivalinta on englanti, josta lukusovellus on saattanut päätellä kirjojen lainaajan olevan englanninkielinen.

Valtakunnallinen digitaalisten kirjojen ja äänikirjojen kirjasto avautui kaikelle kansalle huhtikuun 2024 lopussa. Yhdestä ja samasta e-kirjastosta voi siis lainata luettavaa ja kuunneltavaa Hangosta Nuorgamiin. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa ja julkisten kirjastojen vetämässä projektissa on päätetty kehittää kokonaan uusi ohjelmisto kirjojen lainaamista ja lukemista varten. Kansalaisille näkyvän mobiilisovelluksen lisäksi jossakin tietokonesalissa on palvelimia, jotka pitävät käyttäjien ja kirjojen tiedot tallessa, ja ohjaavat koko järjestelmää. Miten tässä vaativassa projektissa on onnistuttu? Onko kirjoja helppo lainata, lukea ja kuunnella?

Aluksi e-kirjastoon pääsee ainoastaan puhelimella tai tabletilla, johon on ladattava e-kirjasto app joko Google Play Storesta tai Apple App Storesta. Sen lisäksi selainohjelmalla, kuten Firefox, Brave tai Opera käytettävä e-kirjasto on tekeillä, jolloin myös tietokoneilla ja joillakin e-kirjojen lukulaitteilla pääsee e-kirjastoon.

Miten e-kirjastoon pääsee?

e-kirjaston ruutukaappaus: kirjan lainaus ja varaus
Kirjan lainaus tai varaus.
  • Lataa puhelimeen tai tabletiin e-kirjasto-niminen sovellus App Storesta tai Play Storesta.
  • Kun käynnistät sovelluksen, se pyytää kirjautumaan e-kirjastoon omalla pankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella. Lainatut kirjat ovat tallessa tällä samalla tilillä, joka sinulle ensimmäisessä kirjautumisessa syntyy.
  • Kirjautumisen jälkeen pääset selaamaan ja etsimään kirjoja ja lehtiä. Kun löydät luettavaa tai kuunneltavaa, voit lainata sen jos nimikettä on vapaana. Jos kaikki kappaleet ovat lainassa, voit varata kirjan. Sinun täytyy käydä e-kirjastosovelluksessa aika ajoin katsomassa milloin saat varaamasi kirjan lainaksi.
  • Kun kirja tai lehti on lainattu, voit lukea tai kuunnella sitä kahden viikon ajan. Kirja palautuu automaattisesti kahden viikon jälkeen tai voit nappia painamalla palauttaa sen aiemmin.

Kansalliskirjasto, joka vastaa e-kirjastojärjestelmän toiminnasta ja edelleen kehittämisestä tarjoaa käyttöohjeita sovelluksen käyttöön täällä.

Pari vinkkiä kirjojen lukusovelluksen käyttöön

  • Ruudun yläosan ratas-nappia painamalla pääsee säätämään muutamaa tärkeää lukumukavuuteen vaikuttavaa asiaa. Voit vaihtaa kirjasimen tyypin, marginaalin leveyden ja musta-teksti-valkoisella-pohjalla asetuksen tai päinvastoin.
  • Kun pidät tauon lukemisessa, paina näytön yläosassa olevaa nuolta vasemmalle mikä vie sinut takaisin omiin kirjalainoihin. Jos tämä nuolen painaminen unohtuu, lukusovellus ei muista oikein sitä kohtaa mihin kirjassa jäit. Vaihtoehtoisesti voit painaa kirjanmerkki-kuvaketta, jolloin kyseinen kohta saa oman merkin.

Järjestelmä toimii, mutta kirjavalikoiman laajentaminen vaatii työtä

kuvaruutukaappaus: lukutilan asetukset.
Kirjan lukemisasetukset: kirjasinmen tyyppi, tausta ja marginaalit.

Kaiken kaikkiaan, e-kirjaston käyttö on jo nyt – vaikka uusi kirjasto on vielä aivan alkutaipaleella – mielestäni helppoa ja ominaisuuksiakin on juuri sen verran mitä alussa tarvitaan.

Ohjelmiston kehittäjillä on todennäköisesti jo pitkä lista toiveista ja korjauksista mitä e-kirjastoon halutaan. Nämäkin toiveet listalla saattavat olla, mutta varmuuden vuoksi: kirjasimen kokoa olisi mukava päästä säätämään, samoin kuin rivitiheyttä.

E-kirjaston alkutaivalta vaivaava varsinainen ongelma oli tiedostettu jo ennen kuin se avautui: kirjavalikoima on erittäin suppea. Vain harva kustantaja on lisensoinut kirjojaan uuteen sähköiseen kirjastoon, tai kirjaston määrärahat aineiston hankintaan ovat loppuneet. Viime kädessä on kyse kaupankäynnistä. E-kirjasto nimittäin ostaa kustantajilta lisenssejä lainattaviin kirjoihin. Lisenssin hinnoittelu vaihtelee kirjan ja lainaajamäärän mukaan.