Mitä tehdä kun Google sulkee pääsyn tilille, jossa on työn alla olevia dokumentteja?

Näytön kuva Googlen pilvipalvelusta.

Kirjoitustöitä tekevän ammattilaisen yksi pahimmista kauhuskenaarioista toteutui yhdysvaltalaiselle kirjailijalle nimeltään K. Renee maaliskuussa 2024 kun Google lukitsi hänen tilinsä. Hän käytti Google Docs -pilvipalvelua sekä kirjoittamiseen että käsikirjoitustensa tallentamiseen. Kirjailijalla ei ollut omaa kopiota kesken olevista käsikirjoituksista, joita oli yhteensä 220 000 sanan verran tallennettu Google Docs -tilille. Mitä tapahtui ja miten välttää tällainen tuskallinen tilanne?

Kirjailijan työskentelytapana oli jakaa päivän kirjoittamisen tulokset häntä avustaville ja palautetta antaville henkilöille Docs-palvelussa. Kun yksi hänen avustajistaan yritti avata työn alla olevaa käsikirjoitusta, hän sai Googlelta ilmoituksen:
Sinulla ei ole enää oikeutta lukea tätä dokumenttia. Mikäli tämä on mielestäsi virhe, ota yhteyttä dokumentin omistajaan”.

Kun kirjailija kuuli asiasta, hän yritti itse kirjautua Google-tililleen. Docs vastasi:
Et voi jakaa tätä asiakirjaa koska se on todettu sopimattomaksi”.

Kirjailijan työ ja toimeentulo oli siis lukittuna Googlen algoritmin tekemän päätöksen vuoksi. Hän ei päässyt omiin tiedostoihinsa enää käsiksi. Hän otti yhteyttä Googleen pyytäen selitystä ja avaamaan tilin hänen käyttöönsä. Wired kertoi kirjailijan edesottamuksista toukokuussa 2024, eikä hän edelleenkään ollut saanut tiliään auki.

Vastaavien tapausten googlettaminen ei myöskään tuonut muuta tulosta kuin sen, että K. Renee löysi muitakin kirjailijoita, joilla oli sama ongelma. K. Renee ja moni hänen löytämänsä vastaavassa tilanteessa oleva kirjailija ovat erotiikkaa julkaisevia kirjailijoita.

Googlen pilvipalveluiden valvontaohjelmisto siis tutkii kaikki dokumentit mitä Docs ja Drive palveluihin tallennetaan, ja etsii niistä mielestään sopimattomia termejä. Tämän vahvistaa Googlen edustaja edellä mainitussa Wired-lehden artikkelissa, kertoen tapahtuneen tilin lukitsemismenettelyn olevan käyttöehtojen mukaista. Google on ottanut sensorin roolin ainakin Docs ja Drive -pilvipalveluissa, mahdollisesti myös muissa palveluissaan, vaikka esimerkiksi kirjailijan tapauksessa mikään teksti ei ollut julkista.

Miksi en ole kuullut tästä aikaisemmin? Eihän K. Renee ole ensimmäinen eikä ainoa kirjailija, jonka Google-tili on suljettu. Kirjailijoiden ja Wired-lehden johtopäätös on, että kirjailijat eivät uskalla nostaa asiasta meteliä. He pelkäsivät kaikkivaltiaan Googlen vihaa. Pelkona ovat hakutulokset: mikäli Googlen haut jatkossa yhdistävät kirjailijan nimen sopimattomiin asioihin, monet haut ja palvelut sulkevat heidät ulos.

Tarinan opetus?

Yhdysvaltalainen pilvipalvelu ei välttämättä ole se oikea paikka työstää ja pitää tallessa käsikirjoitusta (tai mitään muutakaan työtä).

Eurooppalaisesta näkökulmasta on erikoista, että Google tutkii ja sensuroi mitä Docs-palvelun käyttäjien tuottamat ja tallentamat asiakirjat sisältävät. Mutta maassa maan tavalla. Lisäksi on tunnettua, että Google kerää käyttäjien henkilökohtaiset tiedot, seuraa heidän tekemisiään netissä ja profiloi niiden perusteella ihmisiä mainostamista varten.

cryptpad pilvipalvelun tekstinkäsittely. ruutukaappaus.
Cryptpad tekstinkäsittely.

Onneksi Google Docs ja Drive -palveluita vastaavia vaihtoehtoja löytyy niille, jotka haluavat työstää kirjoituksiaan internet-yhteyden päässä olevalla palvelimella.

  • Yksi näistä on Ranskassa kehitetty Cryptpad. Tekstinkäsittely, taulukkolaskenta, esitysten luontiin tarkoitettu sovellus ja monta muuta hyötysovellusta ovat tietoturvallisia, joten tiedostoja ei näe kukaan muu kuin käyttäjä itse ja hänen määrittämänsä henkilöt. Ohjelmisto on avointa lähdekoodia, jonka voi asentaa oman organisaation käyttöön, tai henkilökohtaiseen käyttöön voi hyödyntää Cryptpadin tarjoamaa pilvipalvelua. Alkuun pääsee luomalla oman tilin cryptpad.fr-palvelimeen.
  • Toinen, ensijaisesti kaiken kokoisten organisaatioiden käyttöön tarkoitettu pilvipalvelu on Saksassa alunperin kehitetty Nextcloud. Henkilökohtaiseen ja kotikäyttöön löytyy joitakin palveluntarjoajia, joilla on myös ilmainen Nextcloud-starttipaketti.

Tekstinkäsittely omalla tietokoneella ja varmuuskopio pilvessä on edelleen varma vaihtoehto

Luotettavin tapa kirjoittaa ja työstää tekstiä on kuitenkin tekstinkäsittelyohjelma omalla tietokoneella. Silloin internet-yhteyden toimivuus tai toimimattomuus ei vaikuta työhön, ja viimeisin versio on aina omalla kiintolevyllä tallessa.

Tästä päästäänkin seuraavaan tärkeään asiaan, joka on varmuuskopio (K. Renee oli tämän unohtanut). Kopion voi tehdä esimerkiksi USB-tikulle, ulkoiselle levylle, tai johonkin luotettuun pilvipalveluun. Luotettavina pidettyjä eurooppalaisia tiedostojen tallennus- ja jakopalveluita ovat esimerkiksi Pcloud ja Proton Drive. Kun varmuuskopion tekee vähintään joka päivä tai kenties usean kerran päivässä pilvipalveluun, jonne työssä mukana oleville henkilöille on annettu pääsyoikeus, hoituu yhteistyökin mukavasti.

pcloud tiedostojen tallennus ja jakopalvelu. näytön kuva.