Uutiskooste: miten tekoäly myrkytetään, Abba vastaan Trump, kirja Pirkka-tuotemerkillä

apple books kirjakauppa

Luovuus on sallittua myös kirjojen jakelussa: Kari Hotakainen ja Siltala testaavat K-kauppojen Pirkka-tuotemerkkiä kirjan markkinoinnissa

Kirjakustantaja Siltala ja kirjailija Kari Hotakainen todennäköisesti osasivat odottaa suurta hulabaloota minkä Helmi-romaanin brändäys Pirkka-kirjaksi ja sen mukana myynti ainoastaan K-kauppojen kautta nostaisi. Voi olla, että heidän mielessään käväisi myös vanha markkinoinnin iskulause kaikki julkisuus on tervetullutta. Odotan yhtä suurella mielenkiinnolla Pirkka-kirjan myyntilukuja kuin kirjailija ja kustantajakin.

Abba kieltää presidenttiehdokas Donald Trumpia käyttämästä heidän musiikkiaan ja videoita vaalitilaisuuksissa

Svenska Dagbladet oli paikalla Trumpin vaalitilaisuudessa Minnesotassa, jossa soitettiin Abban laulu Winner Takes It All alkuperäisen videon kera. Björn Ulvaeus kertoo levy-yhtiön olevan yhteydessä Trumpin kampanjaorganisaatioon, jolle tehdään selväksi ettei Abban musiikin esittäminen ole tässä yhteydessä sallittua.

Kielimallien opettaminen tekoälylle tulee yhä vaikeammaksi datan asteittaisen korruptoinnin vuoksi

Vielä ehtii kaivella internetistä dataa ja kirjoituksia, jotka eivät ole tekoälyn tuottamia. Tiedossa nimittäin on, että tekoälyn kielimallien laatu heikkenee mikäli koneoppimisessa joudutaan käyttämään toisen tekoälyalgoritmin tuottamaa aineistoa. Tutkijat ovat jo löytäneet merkkejä siitä, että jotkut kielimallit ovat myrkyttäneet itsensä osaksi tekoälyn tuottamalla lähdeaineistolla.

Vuoden 2024 ensimmäisen puolen vuoden aikana pientä nousua kirjamyynnissä

Kustannusyhdistyksen tilastot kertovat yhden prosentin kirjamyynnin kasvusta tammi-kesäkuun 2024 aikana edelliseen vuoteen verrattuna. E-kirjojen ja äänikirjojen myynti on pysynyt tasaisena, painettujen kirjojen myynti vähentynyt, ja kasvun on tuonut digitaalinen ammattikirjallisuus.

Mediamaailma on mullistunut täydellisesti 1980-luvun jälkeen, jolloin lailla sallittiin teosten kopiointi yksityiseen käyttöön

Luovien alojen järjestöt ja organisaatiot ovat nostaneet äläkän hallituksen ilmoituksesta puolittaa korvaus 5,5 miljoonaan euroon tekijänoikeuksien omistajille teosten kopioinnin sallimisesta. FCG tutki mikä yksityisen kopioinnin arvo Suomessa suunnilleen voisi olla. Tulos oli 46 miljoona euroa. Onko kenellekään tullut mieleen sellainen asia kuin suoratoistopalvelut ja kuukausimaksulliset kirja- ja äänikirjatpalvelut?

Apple irtisanoo henkilökuntaa Books-kirjakaupasta

Apple oli yksi ensimmäisiä merkittäviä useilla markkinoilla toimivista e-kirjojen kauppiaista, joka aivan konkreettisesti toi kirjat miljooniin iPhone-puhelimiin ja iPad-tableteihin. Vaikka Apple on kehittänyt nimenomaan palveluliiketoimintaansa viime vuosina (laitevalikoimassa ei olekaan tapahtunut mitään merkittävää vuosikausiin) kirjojen myynti ei ole pysynyt kilpailussa mukana. Yhtiö ei kuitenkaan yritä korjata tilannetta, vaan irtisanoo osan kirjakauppaa ylläpitäneestä henkilökunnasta.

Näyttelijän äänen varastanut tekoäly-yhtiö oikeuteen sopimusrikkomuksesta

Näyttelijä Paul Skye Lehrman, joka on erikoistunut puherooleihin ja äänikirjojen lukemiseen on jäänyt lähes ilman töitä. Pari vuotta sitten hän teki sopimuksen pienestä työstä tekoäly-yhtiö Lovolle. Sen jälkeen hänen äänensä kuului monessa mainoksessa ja ohjelmassa, joissa sen ei olisi pitänyt kuulua. Tekoäly sai häneltä riittävän pitkän ja hyvälaatuisen äänitiedoston, josta se sai riittävän aineiston käyttääkseen näyttelijän ääntä missä tahansa.

Kaupunkilomaa suunnittelevien on hyvä vertailla hotellien ja Airbnb-majoitusten hintoja sillä varsinkin Keski-Euroopassa hotellit ovat usein edullisempia

Airbnb-majoitus on noussut suureen suosioon monipuolisen tarjonnan ja hintatason vauhdittamana, vaikka liiketoimintamallia vaivaavia vakavia ongelmia ei ole vieläkään korjattu. Kun yhä useammin myös Airbnb-majoitusta tarjoavat henkilöt ja yritykset joutuvat maksamaan veroja tuloista ja hankkimaan ammattilaisten apua kohteiden ylläpitoon, hinnat ovat nousseet. Hotellit ovatkin monessa Euroopan kaupungissa edullisempi ja ennen kaikkea turvallisempi ja luotettavampi tapa majoittua kuin Airbnb.