Keksinnöstä on ilmeisesti tullut melkoisen venyvä käsite, mutta ei anneta sen haitata meininkiä kun vuoden 2024 luovimpia, kekseliäimpiä ja uusimpia asioita valitaan. Time-lehti on päätynyt keksintöjen valinnassaan laajaan valikoimaan uusia tuotteita ja muutamaan ei vielä kaupalliseen prototyyppiin. Vuoden tuotteita on löytynyt niin runsas valikoima, että poimitaan tähän niistä vain muutama mielenkiintoisin löytö, joilla voisi olla käyttöä myös meille tavallisille kansalaisille.
Time löysi kaiken kaikkiaan 200 tuotetta, jotka ansaitsevat vuoden 2024 keksintö nimityksen (The Best Inventions of 2024). Kriteerinä valinnassa tärkeimmät tekijät olivat idean alkuperäisyys, tehokkuus, kunnianhimo ja sen vaikutus maailman menoon.
Tässä muutama poiminta (koko lista löytyy tästä):
- Puhelin Huawei Mate XT Ultimate Design: tuote koostuu kolmeen osaan taittuvasta näytöstä, jostaa voi tarpeen mukaan muodostaa puhelimen kokoisen puhelimen, pienen tabletin, tai kokonaan aukaistuna 10 tuuman tabletin kokoisen laitteen.
- Äänikirjojen kuunteluun ja e-kirjojen lukemiseen Boox Palma: puhelimen kokoinen e-kirjojen lukulaite ja äänikirjojen kuuntelulaite, jossa todellakaan ei ole puhelinta, vaan E ink -harmaasävynäyttö ja kovaääniset.
- Värinäytöllinen lukulaite Kobo Libra Colour: 7 tuuman värinäytöllä varustettu kirjojen lukulaite, jonka näyttö perustuu E ink-teknologiaan.
- Uusi tapa lukea kirjoja Rebind: palvelussa voi lukea määrättyä valikoimaa klassikkokirjoja, ja lukemisen edetessä kysellä teoksen aiheista arvostettujen asiantuntijoiden ja tekoälyn kommentteja.
- Tekoälyä faktantarkastukseen Facticity.ai: ihmisten keksimien valeuutisten lisäksi tekoälyjärjestelmät saattavat suoltaa soopaa, mutta ei hätää sillä faktojen tarkistukseen löytyy luonnollisesti omat tekoälyjärjestelmät. Facticity.ai on noussut tarkimmaksi faktantarkastajaksi käytännön testeissä.
- Työkalu väärennettyjen kuvien tunnistamiseen Content Credentials: teknologia-, media-, ja valokuvausalan yritysten yhdistys, joka määrittää standardit metadatalle mitä aidoissa kuvissa on oltava, ja jonka avulla voidaan seurata onko niitä muokattu.
Pari trendiä näin suuresta uusien tuotteiden valikoimasta löytyy, nimittäin tekoäly ja energiaratkaisut. Tekoälyä pyritään tällä hetkellä integroimaan moneen sovellukseen, joista moni ei tule markkinoilla onnistumaan. Esimerkiksi voi miettiä sitä, kuinka moni kirjan lukija haluaa keskustella tekoälyn kanssa kirjan aiheen syvällisestä olemuksesta, kuten Rebind-palvelu ehdottaa? Uusiutuvaan energiaan perustuvia energian varastointiratkaisuja haetaan moneen lähtöön. Pieniin elektroniikkalaitteisiin, sähköautoihin ja suuriin sähköverkkojen kuormitusta tasaaviin kohteisiin on kehitteillä monia lupaavia ratkaisuja Timen keräämän innovaatiolistan mukaan.